Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Gediminas Vitkus žmogaus teisių gynimo organizacijos "Vesna" vadovo A.Beliackio duomenis Baltarusijos teisėsaugai perdavusios Teisingumo ministerijos tarnautojus pavadino "politiškai neraštingais".

"Ar jie suvokia, kad tarnauja valstybei? Kur jie gyvena - kosmose? Nesupranta, kas yra Baltarusija, kokie yra santykiai tarp mūsų? Kokie čia dar turi būti paaiškinimai iš Užsienio reikalų ministerijos?", - retoriškai klausė jis.

Pasak G.Vitkaus, ministerijos tarnautojai negali priimti sprendimų tik automatiškai ir į juos neįsigilinę.

"Tai yra žinybinis neatsakingumas, kai žmonės daro žingsnius neįsigilinę, nematydami esmės. Teisingumo ministro aiškinimas, kad jie negali žinoti kiekvieno opozicionieriaus pavardės, man skamba vaikiškai. Yra teisinės pagalbos prašymas iš Baltarusijos, ir Teisingumo ministerijos klerkas, koks jis bebūtų, vistiek negali imti ir nesigilinti - automatiškai štampuoti, kaip sako, tūkstančius prašymų", - BNS sakė politologas.

Politikos eksperto nuomone, Lietuva pakankamai dėmesingai ir žmogiškai reagavo ir atsiprašė už savo klaidą.

"Ir (Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas) Emanuelis Zingeris atsiprašė ir pats (teisingumo ministras) Remigijus Šimašius atsiprašė. Matosi, kad šitie žmonės supranta, kas įvyko", - sakė G.Vitkus.

Tuo tarpu Mykolo Romerio universitete dėstantis Antanas Kulakauskas BNS teigė, jog A.Beliackio duomenų perdavimo incidentas yra vienas skandalingiausių įvykių užsienio politikoje per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį. Politikos eksperto nuomone, atsakomybė už jį pirmiausiai tenka užsienio politiką koordinuojačioms šalies institucijoms.

"Tai tik pradžia, ne pabaiga. Sudaryta darbo grupė, kuri išsiaiškins, kaip, kas konkrečiai buvo. Iš tikrųjų reikia išsiaiškinti ir skubėti nėra reikalo. Visiškai gali būti, kad lėks galvos po šito. (...) Akivaizdu, kad koordinacijos tarp institucijų trūksta", - sakė A.Kulakauskas.

Pasak jo, turėjo būti nustatytos taisyklės, kaip elgtis su teisinės pagalbos prašymais iš Baltarusijos, žinant, kad Lietuvoje glaudžiasi Vakarų pinigais finansuojama baltarusių opozicija.

"Akivaizdu, kad pirma vieta tenka tiems, kas užsienio politiką koordinuoja. Tai turi koordinuoti Užsienio reikalų ministerija ir institucijos, kurios formuoja ir atsako už užsienio politiką. Teisingumo ministerija šiuo atveju yra tiktai vykdytoja. Aišku, galima įžiūrėti, kad politikams ir aukštiems valdininkams neateina į galvą patiems kreiptis, bet turėtų būti nustatyta aiški tvarka, o dabar čia paliktas chaosas. Tikrai yra gėdinga situacija dėl šitokios netvarkos koordinuojant tokius svarbius dalykus", - kalbėjo A.Kulakauskas.

Kartu jis pabrėžė, jog šis incidentas nėra vien Lietuvos vidaus reikalas ir "turės labai rimtas pasekmes", nes baltarusių opozicija buvo finansuojama ne Lietuvos pinigais.

"Ambasadorius atsiprašė, bet čia atsiprašymu situacijos neištaisysi. Galima ką nors politinėmis priemonėmis daryti, bet čia reikia prezidento lygio įsikišimo norint ką nors padaryti ir tai nežinia, ar pavyks. (...) Reikalas tas, kad visa rėmimo ir finansavimo tvarka iš esmės jau sužlugdyta. Ją reikia iš naujo kurti ir Lietuva tikriausiai liks nuošaly", - svarstė A.Kulakauskas.

Praėjusį ketvirtadienį Minske sulaikytas vienas iš Baltarusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos "Vesna" lyderių Alesis Beliackis. Jis įtariamas mokesčių slėpimu. Baltarusijos pareigūnai teigia įtarimus pateikę remdamiesi iš Lietuvos teisingumo ministerijos gautais duomenimis apie A.Beliackio turimas banko sąskaitas ir įplaukas į jas.

Teisingumo ministerija teigia dar kovą suteikusi tokią informaciją vykdydama teisinės pagalbos sutartį. Ministerijos vadovybės teigimu, gavus užklausą nekilo įtarimų, kad informacija gali būti panaudota politiniam susidorojimui.

Užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė Liauškienė antradienį pareiškė, kad nuo 2008 metų galiojo tradicija, kad institucija, gavusi "jautrią užklausą iš užsienio", kreipiasi į URM patarimo.

Reaguodamas į tai teisingumo ministras Remigijus Šimašius pažėrė kaltinimų URM, kad iš jos nebuvo sulaukta perspėjimų apie riziką.