Lyderystės bėda: Landsbergis tik darosi reklamą?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, jog užsienio politiniame lauke pasigenda aiškios lyderystės. Itin aktyvaus užsienio reikalų ministro veikimą MRU politologas taip pat įvertino kaip galimą reklamą.

„Mano galva, tai yra mūsų lyderystės problema – kiek mes turime lyderių šiuo metu. Mano galva, nelabai su lyderyste gerai. <...> Norėčiau daugiau tos lyderystės. Nes, sakykime, Vyriausybė yra per daug šešėlyje, Ingridos Šimonytės politinės lyderystės aš pasigendu, kartu ir prezidento Gitano Nausėdos.

Gabrielius Landsbergis yra aktyvus, bet man toks vaizdas (susidaro, aut. p.), kad jo aktyvumas kartais panašus į reklamos sau darymą. Kalbu apie tas visas užkulisines kalbas, kad jis svajoja tapti eurokomisaru nuo Lietuvos, gal jis čia sąmoningai sau reklamą daro. Viešieji ryšiai šiuolaikinėje politikoje yra labai svarbu.

Interviu su Gabrieliumi Landsbergiu

Manau, kad Lietuva kaip valstybė neišnaudoja savo galimybių būti labiau pastebima. Ir šiuo atveju Ukrainos karo klausimu“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė politologas V. Dumbliauskas.

Patikrins koalicijos vienybę

Vidaus politikoje irgi laukia neramus sezonas – valdančiosios koalicijos narės – Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijų atstovai turi kritikos Vyriausybės pasiūlytai mokesčių reformai. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) prof. Lauras Bielinis pateikė itin aiškias tokių judesių priežastį.

„(Tai čia, aut. p.) Rinkimais gresia. Šis ruduo, esu sakęs nuo pavasario – ateinantis ruduo ir pavasaris bus labai karštas. Nes tai yra ta platforma ir tas laikas, kai galima labai stipriai išsakyti tas pozicijas, kaltinimus, argumentus. Mokesčiai, kaip vienas iš jautriausių dalykų, tampa politinio žaidimo sudėtine dalimi. Todėl apie juos bus daug kalbama, dėl jų ginčijamasi, grasinama įvairiais būdais susidoroti.

Tikslas yra vienas – pasiekti, kad rinkėjai išgirstų tuos, kurie gina juos mokesčių srityje. Ir pasmerktų tie, kurie tariamai negina jų šioje srityje. Štai ir viskas – tai yra rinkimų proceso sudėtinė dalis“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė VDU politologas L. Bielinis.

MRU politologas V. Dumbliauskas teigė, jog pasiūlyta mokesčių reforma dar gali būti priimta, jeigu pavyks įtikinti opoziciją ją palaikyti.

„Problema yra tame, kad valdančioji koalicija yra tokia marga. Iš trijų subjektų, jie turi savo skirtingus interesus. Panašu, kad ta mokesčių reforma gali ir nepavykti“, – teigė MRU politologas V. Dumbliauskas.

Delfi primena, kad pirmasis Seimo rudens sesijos posėdis įvyks rugsėjo 10 dieną.