„Prezidentinės kadencijos pradžia tikrai nebuvo lengva, nes konservatoriai bandė išjudinti ir atimti kai kurias funkcijas per pirmuosius metus. Nepavyko. Dabar, aš manau, G. Nausėda jaučiasi gerokai stipriau, ir jis tikrai yra labai aiškus lyderis prezidento rinkimuose. Jis turi puikius šansus pratęsti savo kadenciją.

Aš manau, kad jis jausis gerokai tvirčiau formuodamas kitą Vyriausybę ir kartu nubrėždamas kitai Vyriausybei arba kitam užsienio reikalų ministrui kai kurias ribas, kurių jis neturėtų peržengti. Dabar, jau iš anksto, irgi yra brėžiamos tos ribos, kad vėliau, su kita Vyriausybe, nereikėtų to kartoti iš naujo“, – teigė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius dr. Tomas Janeliūnas.

Klausimai, kuriuos kelia Konstitucija

Galios pozicijų kova ryški batalijose dėl ambasadorių skyrimo, kur kol kas nei viena pusė nenusileidžia. Per paskutinį savo interviu naujienų agentūrai ELTA prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė išdėstė savo matymą, kaip institucijos turėtų bendrauti: „prezidento laikyseną apibrėžia ne kažkokie subjektyvūs faktoriai, bet jo konstitucinės galios ir jo padėtis valstybės institucijų struktūroje. Jo galios yra didelės. Jeigu Vyriausybė mano, kad jos kažkaip turi būti apkarpytos, prezidentui tai natūraliai nepatinka. Ir jis tada sako – taip, jaunesnysis broli, klausyk vyresniojo.

Prezidentas yra valstybės vadovas. Prezidentas, vienas. Kartais mes populiariai sakome – Lietuvos valstybės vadovai. Ne, Lietuvoje nėra triumvirato. Lietuva – ne Bosnija ir Hercegovina. Lietuva turi valstybės vadovą, valstybės vadovas yra vienas – prezidentas. Kiti du pareigūnai – Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas, yra labai svarbūs institucijų, dviejų labai svarbių institucijų pareigūnai. Bet vadovas yra vienas. Tai kas kurio turi klausyti – labai aišku, man atrodo.“ Visą A. Skaisgirytės interviu Eltai skaitykite čia.

Pasak teisininko, konstitucionalisto, advokato dr. Dariaus Butvilavičiaus, pagal Lietuvos konstitucinę sąrangą, toks komentaras nėra tikslus ar teisingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)