„Kuprotas kalnas" – neigiama įtaka nepilnamečiams ar ne?

Pagal Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daro viešoji informacija, susijusi su fizinio ar psichinio smurto (žmonių ar gyvūnų žudymo, žalojimo, kankinimo), vandalizmo vaizdavimas, viešas mėgavimasis tuo, mirusio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūno rodymas, nebent norima nustatyti tapatybę, erotinio pobūdžio informacija, kai skatinamas lytinis geismas.

Neigiamą poveikį esą daro ir informacija, sukelianti baimę ar siaubą, skatinanti savęs žalojimą ar savižudybę, kurioje palankiai vertinamos narkotinės, psichotropinės medžiagos, tabakas ar alkoholis, jų vartojimas, nusikalstama veika, dažnai vartojami nešvankūs posakiai, žodžiai ar gestai, kurstoma diskriminacija dėl tautybės, rasės, lyties, kilmės, neįgalumo, lytinės orientacijos, religijos ar kitokios priklausomybės.

Grupė Seimo narių prie kelis mėnesius įregistravo projektą, kuriuo siūloma į šį sąrašą įtraukti ir informaciją, susijusią su homoseksualių santykių propagavimu.

Anot siūlymo autorių, projekto rengimą paskatino gyventojų skundai dėl pastaruoju metu televizijos laidose, spaudos leidiniuose, viešose diskusijose pastebimo padidėjusio netradicinės lytinės orientacijos asmenų santykių propagavimo. Šie santykiai esą dažnai pateikiami kaip gyvenimo norma ar sektinas pavyzdys.

„Nepilnamečiai – tai viena pažeidžiamiausių visuomenės grupių, kurių pasaulėžiūra dar nėra galutinai susiformavusi, - teigiama aiškinamajame rašte. – Todėl netradicinės lytinės orientacijos propagavimas, informacijos apie tai pateikimas, palankiai nušviečiant homoseksualius santykius, gali turėti neigiamų pasekmių nepilnamečių fiziniam, protiniam ir ypač doroviniam vystymuisi."

Pataisos iniciatoriai tikisi, kad pakeitus įstatymą būtų puoselėjamos tradicinės šeimos vertybės, o nepilnamečiai saugomi nuo viešosios informacijos neigiamo poveikio jų vystymuisi.

Tikimasi, kad šis projektas bus svarstomas jau šioje Seimo rudens sesijoje.

Viena iš pataisos autorių – parlamentinio Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkė Audronė Pitrėnienė negalėjo paaiškinti, kokia konkrečiai informacija būtų laikoma homoseksualių santykių propagavimu, turinčiu neigiamos įtakos nepilnamečių vystymuisi. Ji neatsakė ir į klausimą, ar, pavyzdžiui, toks filmas kaip populiari Holivudo juosta „Kuprotas kalnas", kurioje vaizduojama dviejų vyrų meilė, taip pat būtų vertinamas kaip darantys neigiamą poveikį.

„Dabar negalėčiau atsakyti, nes mūsų komitete dar nebuvo šio projekto svarstymo. Tai tėra tik siūlymas, o diskusijų metu reikėtų išklausyti visus už ir prieš ir išgryninti siūlomą pataisą", - DELFI sakė parlamentarė.

Pataisą vadina žodžio laisvės pažeidimu

„Tikėjausi, kad Seimo nariams užteks proto nekelti tokio klausimo", - vos iš DELFI išgirdęs apie siūlomą pataisą prasitarė Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko. Jo manymu, tokios „absurdiškos iniciatyvos" rodo, jog parlamente vyrauja homofobinės nuotaikos.

Homoseksualius ir biseksualius piliečius nuo 18 metų vienijančios nevyriausybinės organizacijos vadovo tvirtinimu, vos užmetus akį į projektą matyti, kad jis teisiškai nesutvarkytas, nes prieštarauja jau galiojančiam įstatymui: „Viename straipsnio punkte kalbama, kad negalima skleisti diskriminaciją propaguojančios informacijos, o kitame norima ją įteisinti."

V. Simonko spėjo, kad šia pataisa norima uždrausti tvirkinančių vaizdų transliavimą, tačiau tai esą būtų perteklinė nuostata. „Mes tai pat už tai, kad jaunimas nebūtų tvirkinamas, tačiau tai turėtų galioti netinkamam bet kokių santykių – tiek homoseksualių, tiek heteroseksualių – vaizdavimui. O apie tvirkinančios informacijos skleidimą įstatyme jau dabar kalbama", - pabrėžė jis.

Gėjų lygos vadovas taip pat pacitavo Tarptautinių žodžių žodyną, pagal kurį propagavimu vadinamas kokių nors idėjų skleidimas, agitavimas už jas. „Išeitų, kad mes negalėsime skleisti savo idėjų, o mūsų organizacija, kurios vienas iš tikslų yra būtent informacijos apie save skleidimas, taps nelegali. Tai juk antieuropietiška, prieštarauja žodžio laisvei!" – piktinosi V. Simonko.

Iki šiol nėra tiksliai nustatyta, kas tiksliai – genai, hormonai, auklėjimas ar socialinė aplinka – nulemia, kad žmogus tampa homoseksualu. Tačiau Gėjų lygos valdybos pirmininkas patikino, kad vien tik informacija, kuria propaguojami lytiniai santykiai tarp tos pačios lyties žmonių, nenulemia seksualinės orientacijos.

„Tokie filmai kaip „Kuprotas kalnas" pasitaiko kartą per metus. O kiekvieną dieną mums tenka žiūrėti filmus apie heteroseksualią meilę. Tačiau tai nereiškia, kad aš tapsiu heteroseksualus. Tai yra vienas iš absurdiškų mitų, kuriuos mums tenka nuolat neigti. Homoseksualumas - ne liga, - kalbėjo pašnekovas. - Įteisinus siūlomą pataisą turėtų būti uždrausti filmai apie homoseksualus. Tai būtų pagrindas uždrausti mūsų interneto svetainę – juk joje gali apsilankyti koks nors nepilnametis."

Anot V. Simonko, Lietuvoje homoseksualios orientacijos žmonės gali sudaryti 5-10 proc. gyventojų.