Ministro teigimu, susitikime konstatuota, jog JAV ir Europos Sąjunga (ES) išlieka svarbiausios partnerės, kurių pagrindinė užduotis šiuo metu yra stabilumo ir saugumo Afganistane užtikrinimas.

Nemažai dėmesio, anot ministro, susitikime skirta Rytų partnerystei ir santykiams su Rusija. Pastarieji esą turi būti plėtojami "dalykiškai, konstruktyviai, tačiau principingai ir tvirtai".

"Taip pat pažymėta, kad energetinis saugumas Europoje būtų užtikrintas visų pirmą įgyvendinant jungtis viduje ES, sukuriant vieningą energetinę rinką", - Trakuose po susitikimo kalbėjo V. Ušackas.

Pasak ministro, susitikime konstatuota, jog Rusija yra ir bus svarbus energijos išteklių šaltinis, tačiau esą "svarbu kurti skaidrią, konkurentabilią, atvirą energetinę rinką".

"Tam reikalingos ir alternatyvios jungtys, todėl yra numatyta atskira programa, kaip parengti ir vykdyti projektus su Vidurinės Azijos šalimis, Kaukazo šalimis tam kad ateityje būtų sukurti projektai alternatyviems keliams, dujotiekiams į ES rinką", - sakė V. Ušackas.

Jo teigimu, susitikime kalbėta ir apie elektros jungtis su Švedija.

"Iki sausio pabaigos ES lygmenyje turėtų būti priimti sprendimai dėl to, kokios jungtys bus finansuojamos ir kofinansuojamos iš ES biudžeto ir kaip tik šiuo metu yra ruošiami konkretūs pasiūlymai iš Lietuvos pusės, jog Lietuvos Švedijos jungtis su Latvijos palaikymu būtų tarp tų prioritetinių projektų, kuriuos patvirtins, mes tikimės, ES užsienio reikalų ministrai šių metų pabaigoje, o vėliau jau ES vadovai užtvirtins savo parašais balandžio mėnesį vyksiančiame susitikime", - sakė ministras.

Kalbant apie Rytų partnerystę, anot V. Ušacko, konstatuota, jog ES yra atvira ir suinteresuota padėti Ukrainai, Gruzijai, Moldovai ir Baltarusijai žengti "atviresnės visuomenės kūrimo, demokratėjimo, laisvos rinkos principų įtvirtinimo bei energetinių saitų tvirtinimo" link.

Į pastabą, jog naujoms idėjoms generuoti rengiamas susitikimas jokių naujų idėjų neiškėlė, V. Ušackas atsakė: "Visa, kas nauja, yra neįgyvendinta sena, todėl mes ir kalbėjome apie tas klaidas, kurias padarė ES, kurias padarė Vakarai".

Antrą kartą surengtame vadinamajame "Sniego susitikime" (angl. "Snow meeting" - BNS) Trakuose dalyvavo daugiau kaip 30 aukšto rango strategų iš Europos ir Šiaurės Amerikos.

Tarp svečių Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, Kanados gynybos ministras Peteris MacKay, Europos Sąjungos institucijų pareigūnai, visuomenės nuomonės formuotojai, politologinių tyrimų institutų mokslininkai. Aukštu lygiu atstovauta ES pirmininkaujanti Čekija, Estija, Didžioji Britanija, JAV, Latvija, Lenkija, Nyderlandai, Prancūzija, Rumunija ir Vokietija.

Pagrindinės susitikimo temos: strateginė NATO ateities perspektyva, Europos Rytų kaimynystės perspektyva ir galimybės šią iniciatyvą paremti platesne transatlantiniu mastu, vieninga pragmatinė ir principinga politika Rusijos atžvilgiu bei idėjų šia kryptimi brandinimas, glaudesnis ES ir JAV bendradarbiavimas - bendros darbotvarkės esminiais klausimais formavimas.