• A.Paleckis: pagrindinis konkurentas – rinkėjų pasyvumas

    Paklaustas, ko laukia iš šių rinkimų, prezidentas vylėsi, kad bus pasimokyta iš „buvusios sistemos netobulumo, žmonės, įvairiose Lietuvos vietose matydami trūkumus, į savivaldybes rinks politikus, kuriais galės pasitikėti“.

    Šalies vadovas sakė manantis, kad sostinės gyventojai taip pat pasirinks tokią valdžią, kuri užtikrintų jų gerovę, o tuo pačiu - ir miesto ateitį.

    Dėl rinkėjų aktyvumo prezidentas buvo optimistas. „Galvoju, kad kaip nors priartėsime prie 50 proc.“, - sakė po 10 val. ryto į rinkimų apylinkę su žmona atvykęs politikas.

    Vos kelias akimirkas praleidusiam balsavimo kabinoje prezidentui Almos Adamkienės teko gerokai palaukti. Tačiau po kelių minučių savo valią savivaldos rinkimuose išreiškė ir pirmoji šalies ponia.

    Paklausta, ar tik meilė žmonėms ir noras pasitarnauti valstybei skatina tiek daug politikų eiti į vietos valdžią, A.Adamkienė sakė taip nemananti: „Vieni eina tuo tikslu, kiti ieškodami naujų pergyvenimų, naujų galimybių ir kažko tikėdamiesi. Nemanau, kad kandidatai į valdžią eina vien norėdami gero miestui ar miesteliui“.

    Prezidento žmona vylėsi, kad po šių rinkimų vietos savivaldybėse padidės moterų dalis.

    „Tai būtų reikalinga dėl balanso, kita vertus, man atrodo, Lietuvoje yra labai daug gabių moterų, be to, jos ramesnės, daugiau apgalvoja sprendimus ir nepuola stačia galva. Man atrodo, kad moterų buvimas valdžioje tik padėtų“, - DELFI sakė V.Adamkienė.

    G.Kirkilas tikisi, kad balsuos daugiau kaip 40 proc.

    Sekmadienį 10 val. ryto kartu su žmona Liudmila savivaldybių tarybų rinkimuose balsavęs premjeras Gediminas Kirkilas žurnalistams sakė, kad didžiausio palaikymo socialdemokratai turėtų sulaukti Druskininkuose, Šiauliuose ir „gali būti, kad netikėtumą socdemai pateiks Kaune".

    „Aš galvoju, kad po šių rinkimų mes turėsime per 20 merų", – sakė socdemų rinkiminio štabo vadovas.

    Tuo tarpu dėl prognozių Vilniuje jis nebuvo toks tikras. Jo manymu, ilgiausiai derybos dėl valdžios truks būtent sostinėje, nes čia į savivaldybę turėtų patekti 6-7 partijų sąrašai. Tačiau G. Kirkilas patvirtino, kad socialdemokratų siekis yra turėti valdžią Vilniuje.

    „Aš manau, kad Vilniuje proporcijos pasiskirstys gana fragmentuotai ir ilgiausiai užtruks valdžios formavimas, koalicijos sudarymas nebus lengvas", – po balsavimo tvirtino jis.

    Premjeras sakė po balsavimo eisiantis žaisti teniso ir tvirtino, kad jo nuotaika rinkimų dieną yra gera.

    G. Kirkilo manymu, rinkimuose sekmadienį turėtų dalyvauti daugiau kaip 40 proc. rinkėjų.

    V.Muntianas: tikimės peržengti 4 proc. barjerą

    Pilietinės demokratijos partija tikisi, kad už ją visoje Lietuvoje balsuos daugiau kaip 4 proc. savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaujančių rinkėjų.

    "Mūsų partija yra nauja partija, tad iki rinkimų ypatingo įdirbio padaryti negalėjome. Visoje Lietuvoje tikimės peržengti 4 procentų barjerą, tačiau didesnių rezultatų, išskyrus Kėdainių savivaldybę, kur tikimės laimėti, nesiekiame", - sakė Seimo pirmininkas, šios partijos vadovas Viktoras Muntianas, sekmadienio rytą balsavęs Kėdainių rajono Keleriškių rinkimų apylinkėje.

    "Pilietininkai" pergalės tikisi Kėdainių rajono savivaldybėje.

    Paklaustas, kiek balsų tikisi surinkti Kėdainiuose, V. Muntianas atsakė: "Tiek, kiek reikia nugalėti."

    Rinkimų apylinkė, kurioje balsavo Seimo pirmininkas, įsikūrusi Keleriškių pradinėje mokykloje. Čia balsuoti rinkosi trijų kaimų žmonės: Keleriškių, Bartkūniškių ir Lipliūnų. Rinkėjų sąrašuose iš viso 823 žmonės.

    Įstatymas numato, primena ELTA, kad mandatai kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašams paskirstomi pagal tai, kiek rinkėjų balsų gavo kiekvienas sąrašas, taikant kvotų ir liekanų metodą. Partijos kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašas dalyvauja skirstant mandatus tik tuo atveju, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 4 procentai, o už koalicijos kandidatų sąrašą - ne mažiau kaip 6 procentai rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

    A.Brazauskas: turėsime daugiau, nei turėjome mandatų

    Sekmadienio rytą Vilniaus Taurakalnio rinkimų apylinkėje balsavęs valdančiosios Socialdemokratų partijos (LSDP) vadovas Algirdas Brazauskas sakė besitikįs socialdemokratams palankių rinkimų rezultatų.

    „Manau, kad jei kalbėtume ne tik apie Vilnių, bet ir apie daugiau ką Lietuvoje, tikiuosi, kad mes daugiau turėsime nei dabar turėjome balsų“, - prognozavo A.Brazauskas.

    Balsuoti sekmadienį A.Brazauskas atvyko su žmona Kristina Brazauskiene, tačiau ji teigė balsuosianti kitoje rinkimų apylinkėje.

    „Balsavau už patį patį geriausią“, - įmetęs biuletenį į urną žurnalistams sakė A.Brazauskas.

    LSDP pirmininkas nesiryžo prognozuoti galimų pokyčių didžiųjų šalies miestų savivaldybių tarybose, tačiau pridūrė, jog ten, kur socialdemokratai yra šiuo metu įsitvirtinę, turėtų išlaikyti turėtą įtaką.

    „Kas bus Vilniuje, iš viso niekas negali prognozuoti“,- sakė A.Brazauskas.

    Žurnalistų klausiamas LSDP lyderis nepanoro atskleisti, ar tarp jo reitinguotų kandidatų buvo ir pirmuoju numeriu socialdemokratų sąraše įrašytas šios partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas parlamentaras Algirdas Paleckis.

    Klausiamas, kaip vertina LSDP jaunosios kartos atstovų (A. Paleckio - DELFI) pareiškimus ir prieštaravimus partijos vadovybei, A. Brazauskas atsakė: „Tai nėra jaunosios visos mūsų kartos pareiškimai, yra jaunosios kartos atskirų asmenų tie pareiškimai. (...) Auklėti tai neauklėsiu, tegul tėvai auklėja“, - teigė A. Brazauskas.

    Socialdemokratų lyderis teigė per pastarąjį savivaldybių tarybų rinkimų vajų pastebėjęs teigiamų pokyčių visuomenėje.

    „Toks vaizdas susidaro, kada važinėjame po miestus ir rajonus, susitikinėjame su žmonėmis, žmonės yra tokie ramesni, mažiau konfliktinių žmonių ateina į sales, daugiau tokių dalykinių, gyvenimiškų klausimų sulaukiame, be politinės propagandos“, - teigė A. Brazauskas.

    A.Kubilius rezultatų neprognozuoja

    Vilniaus Antakalnio rinkimų apylinkėje sekmadienio rytą balsavęs Tėvynės sąjungos vadovas Seimo pirmininko pavaduotojas Andrius Kubilius teigė besitikįs, jog rinkėjai supras permainų svarbą.

    „Manau, kad rinkėjai vertins ne tik atskirų savivaldybių, bet ir centrinės valdžios veiklą”, - sakė A.Kubilius.

    Konservatorių lyderis taip pat nesiėmė prognozuoti, kiek mandatų savivaldybių tarybose ar juo labiau merų postų gali laimėti jo vadovaujama partija.

    “Manau, kad visos prognozės - bergždžias reikalas, labai daug priklausys nuo koalicijų ir sugebėjimo sudaryti koalicijas. Nes kaip žinome, net laimėjus daugumą mandatų, tai dar neužtikrina savaime galimybės laimėti ir mero postą. Aš linkęs būti kuklesniu ir neapsiskelbti kažkokiais skaičiais, kurie būtų iš lubų nurašomi”, - kalbėjo A.Kubilius.

    P.Auštrevičius: nenorėčiau, kad valdžią išrinktų vos trečdalis žmonių

    Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio (LRLS) lyderis ir kandidatas į sostinės merus Petras Auštrevičius balsavo Vilniaus centre esančioje 2 rinkimų apylinkėje Žemės ūkio ministerijoje. Politikas su žmona balsuoti atvyko 10 val. 30 min.

    Paklaustas, kiek vietų Vilniaus taryboje tikisi iškovoti, P. Auštrevičius prognozavo, kad vietų pakaks partijai būti valdančiojoje koalicijoje.

    “Mūsų rinkėjai koncentruosis didžiuosiusoe miestuose, ten mus kol kas supranta geriausiai. Tikimės, kad tarybos narių pakaks, kad galėtume formuoti valdančiąsias koalicijas”, - sakė P. Auštrevičius.

    Jis norėtų, kad visoje Lietuvoje LRLS tarybų narių skaičius po šių rinkimų išaugtų tris kartus – iki 150.

    P. Auštrevičius prognozavo, kad rinkėjų aktyvumas per šiuos savivaldos rinkimus bus nuo 45 iki 55 proc. “Nenorėčiau, kad Vilniuje valdžią išrinktų vos trečdalis žmonių”, - vylėsi politikas.

    Sostinės 2 rinkimų apylinkėje iki 10 val. ryto balsavo apie 100 žmonių. Daugiausiai tai – solidaus amžiaus sulaukę rinkėjai. Dažnas nuo rinkimų urnos patraukė tiesiai į pamaldas bažnyčioje.

    K.Prunskienė: kaimo žmonės pareigingesni

    Žemės ūkio ministrė Kazimira Prunskienė į Užupio 52-ąją rinkimų apylinkę atvyko prieš 14 valandą. „Dėl rinkimų teko anksčiau grįžti iš Leipcigo. Ten atstovavau Tarptautinį parlamentarų fondui, kurio valdybos pirmininkė Europai esu“, - DELFI sakė politikė.

    Paklausta, kur daugiau rinkėjų – kaime ar mieste – išreikš savo valią, K.Prunskienė pripažino, kad mieste žmonėms patogiau pasiekti balsavimo vietas, tačiau „kaime žmonės turi didesnį pareigos jausmą“.

    „Be to, sekmadieniais visi eina į bažnyčią, kaip taisyklė, netoli maldos namų yra balsavimo apylinkės, tad natūralu, kad pasimeldę ir pabalsuoja“, - sakė K.Prunskienė.

    Ministrės nuomone, šiuose rinkimuose žmonių aktyvumas bus ne mažesnis nei praėjusiuose: „O kodėl turėtų būti mažesnis? Juk oras gražus, saulėtas, žmonių nuotaika gera, pagaliau metai iš metų gyvenimas gerėja, žmonės nėra taip nusivylę, kaip prie 5-10 metų“.

    R.Paksas: rimčiausias konkurentas - A.Zuokas

    Sekmadienį popiet partijos „Tvarka ir teisingumas" (liberalų demokratų) lyderis, per apkaltą prezidento pareigų netekęs Rolandas Paksas išreikšti savo valios į Šilo rinkiminę apylinkę atvyko kartu su žmona Laima ir sūnumi Mindaugu.

    Balsavimo kabinoje užtrukęs trumpiau nei eilutėje prie jos, R. Paksas žurnalistams sakė, kad rimčiausiu savo konkurentu užimti sostinės mero postą laiko dabartinį Vilniaus merą Artūrą Zuoką, o balsavo už tvarką ir teisingumą.

    „Aš manau, kad jam šiandien dirba visas administracinis resursas – mokyklų direktoriai, seniūnijų vadovai, miesto institucijų vadovai. Aš galvoju, kad tai yra speciali sistema, kuri įgalina tuos vadovus norint išlikti savo pareigose dirbti A. Zuokui", – sakė jis.

    „Iš tikrųjų, nedaug liko laukti, pagyvenkime dar keletą valandų ir, man atrodo, 22 val. mes jau turėsime kažkokius rezultatus", – rinkimų rezultatų nenorėjo spėlioti R. Paksas.

    Jis sakė tikintis, kad į rinkimus ateis apie 50 proc. rinkėjų.

    „Aš galvoju, kad tos perdėtos kalbos, kad rinkėjai neis, labiau buvo siekiamybė tų politinių partijų, kurios turi labai stabilų elektoratą", – sakė jis.

    Liberalų demokratų vadovas po du kartus buvo sostinės meru ir premjeru, tačiau paklaustas, ar nušalinimas per apkaltą neturės įtakos rinkimų rezultatams, sakė, kad praėjus trejiems metams daug kas pasikeitė ir rezultatas turėtų būti geresnis nei tada.

    Iš maždaug 3 tūkst. šios apylinkės rinkėjų savo balsą 14 val. buvo atidavę kiek daugiau nei trečdalis rinkėjų - apie 890 žmonių.

    A.Paleckis: pagrindinis konkurentas – rinkėjų pasyvumas

    Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Vilniaus skyriaus vadovas Algirdas Paleckis balsuoti į S. Konarskio 12 rinkimų apylinkę J. Basanavičiaus vidurinėje mokykloje atvyko su visa šeima, o užpildytą biuletenį įmesti į urną patikėjo sūnui Andriui.

    A. Paleckis nenorėjo prognozuoti, kiek merų postų LSDP laimės visoje Lietuvoje, tačiau Vilniuje sakė laukiąs “labai gerų” rezultatų.

    Pagrindiniu savo konkurentu šiuose savivaldos rinkimuose A. Paleckis įvardino rinkėjų pasyvumą. “Spėju, kad Vilniuje ateis balsuoti apie 40 procentų rinkėjų”, - sakė politikas.

    12 val., kuomet balsavo A. Paleckis, 12 rinkimų apylinkėje balsuoti atėjusių rinkėjų skaičius buvo perkopęs 500.

    Kaip manote, kas laimės rinkimuose? Atsakykite į klausimą kolonoje dešinėje.