„Narkotikų politika yra labai pagavi populizmui. (…) Manau, čia yra klasikos žanras šiuo metu kartojamas, kaip kad ateis kieta ranka lyderis ir policinėmis priemonėmis problemą išspręs. Bet iš esmės tai yra tiksliai tai, ko nereikėtų daryti“, – LRT radijuje trečiadienį kalbėjo M. Danielė.

„Tam dažnai būna iššvaistomos valstybių lėšos, laikas ir tai uždelsia tikruosius sprendimus ar investicijas į tas sritis, į kurias ir reikia investuoti ir nuosekliai stiprinti – gydymas, pagalba, psichikos sveikata, mokinių užimtumas ir švietimas“, – sako parlamentarė.

Prieš kietųjų priemonių taikymą pasisako ir Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Linas Slušnys.

„Policija turi dirbti, bet ne lakstyti po mokyklas su šunimis ir kratyti kuprines (…) Ta pati Skvernelio Vyriausybė pradėjo labai gerą darbą visas prevencines programas nutarusi jungti į nuoseklią ir ilgalaikę gyvenimo įgūdžių programą (…) ir dabar kiekvienas vaikas turės įgūdžių, kaip atsisakyti, kaip pamatyti, kaip išvengti tam tikrų situacijų. Kad visko išvengti – neturiu tokių iliuzijų, bet tikrai turėsime ilgalaikį poveikį“, – sako jis.

Jam antrina ir opozicinės frakcijos atstovas, socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Reikia skirti žymiai daugiau dėmesio ir pinigų visoms prevencinėms priemonėms, jaunų žmonių užimtumui, popamokinei vaikų veiklai. Aš manau, tai duotų žymiai didesnį efektą negu gąsdinti, kad ateis policija“, – kalbėjo A. Sysas.

Vis dėlto, kaip teigia T. Tomilinas, policijos įsitraukimas sprendžiant narkotikų plitimo mokyklose klausimą yra būtinas ir turėtų būti didinamas.

„Tikrai reikia policinių metodų, nereikia to neigti. (…) Kalbėti, kad vaikų užimtumas viską išspręs – naivu“, – teigė jis.

„Policija turi ribotą kiekį įrankių dirbti mokyklose. Dėl cheminių medžiagų perpardavinėjimo – straipsnis per silpnas ir policija nepradeda tyrimų. Tai aišku, kad reikia stiprinti tą straipsnį“, – sako T. Tomilinas.

Viešojoje erdvėje pasirodant vis daugiau informacijos apie nepilnamečių piktnaudžiavimą narkotinėmis medžiagomis, Seime trečiadienį renkamasi aptarti šios problemos sprendimo būdų.

Priklausomybių prevencijos komisijos ir Psichikos sveikatos pakomitečio bendrame posėdyje dalyvaus moksleivių ir mokyklų vadovų, taip pat sveikatos priežiūros ir savivaldybių atstovai.

ELTA primena, kad Prezidentūra ragina atsakingas institucijas imtis griežtesnių priemonių, siekiant užkardyti psichotropinių medžiagų platinimą ir vartojimą. Neatmetama, kad šį klausimą svarstys ir Valstybės gynimo taryva (VGT).

Vis dėlto, premjerė Ingrida Šimonytė nesutiko su prezidento išsakyta pozicija. Ji akcentavo, kad problemą būtina spręsti sistemiškai, nes iki šiol ugdymo įstaigose taikytos narkotikų prevencijos priemonės, pasak jos, buvo labai fragmentiškos.