Politiko bylą kasacine tvarka antradienį jau antrą kartą išnagrinėjusi LAT trijų teisėjų kolegiją nutartį žada skelbti birželio 28 d. – teismo verdiktas bus galutinis ir neskundžiamas.

Vilniaus apygardos teismas vasarį R. Žilinską pripažino kaltu ir skyrė 30 MGL (3 900 Lt) baudą. Buvęs LNK televizijos Žinių vedėjas teigia, kad šio teismo nuosprendis yra nepagrįstas ir neteisėtas.

Pasak politiko, vertindamas įrodymus Vilniaus apygardos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą, todėl nepagrįstai jį pripažino kaltu – esą jis turėtų atsakyti administracine tvarka.

„Keiksmažodžiai nebuvo adresuoti konkrečiam pareigūnui“, – sakė Seimo narys. Jis tikino, kad taksistas elgėsi neteisėtai – atsisakė jį ir kartu buvusį jo draugą Marką Gurskį vežti automobiliu. „Jis nepagrįstai atsisakė iki galo suteikti paslaugą, todėl ir kilo konfliktas“, – teigė politikas.

Pasak R. Žilinsko, į įvykio vietą iškviesti policijos pareigūnai padarė ne viską, ką privalėjo padaryti.

„Jie turėjo išsiaiškinti aplinkybes, o ne tik reaguoti į taksisto versiją, – tvirtino parlamentaras. – Pasipiktinimas nebuvo orientuotas į konkretų pareigūną. Mes policininkams mėginome paaiškinti įvykių versiją, bet pareigūnai rėmėsi tik taksisto versija“.

Seimo narys nurodė, kad policijos pareigūnai jo net nesiklausė ir pareiškė, jog veš į policijos komisariatą. Pasak jo, praktika rodo, kad neblaivių asmenų niekas neišklauso, nors – derėtų. „Nereiškia, kad girtas asmuo yra kaltas visais atvejais“, – tikino jis.

Keiksmažodžius R. Žilinskas teigė pradėjęs vartoti tik tuomet, kai pareigūnai nusprendė jį vežti į policiją, tačiau tikino, kad išsakyti žodžiai buvo skirti konkretiems policininkams.

„Žodžiai „mentai, pederastai ir gaidžiai“ buvo skirti ne jiems, – teigė R. Žilinskas. – Juk toje situacijoje buvo galima pasakyti „kiaulės, alkoholikai, vagys“, bet tai nebuvo skirta policininkams. Jeigu kilus konfliktui žmogus keikiasi, tai tie žodžiai yra nebūtinai skiriami šalia esantiems žmonėms“.

Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Stankevičius įsitikinęs, kad R. Žilinskas iškeikdamas pareigūnus siekė juos įžeisti ir pažeminti, todėl pagrįstai buvo nuteistas pagal baudžiamąjį įstatymą.

Nuteisė ne iš karto

Vilniaus apygardos teismas R. Žilinską pripažino kaltu, nes visi byloje nukentėjusieji policijos pareigūnai nurodė, kad Seimo narys vartojo necenzūrinius, įžeidžiančius žodžius, dėl ko jie buvo įžeisti.

Tiesa, teismas nusprendė, kad R. Žilinskas ir M. Gurskis nebuvo bendrininkai, todėl iš kaltinimo pašalino aplinkybę dėl veikimo bendrininkų grupėje.

Vilniaus apygardos teismas R. Žilinsko bylą nagrinėjo jau antrą kartą - Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) praėjusių metų pabaigoje patenkino prokuratūros skundą – tada teismas nurodė bylą nagrinėti iš naujo apeliacine tvarka.

Į LAT prokuratūra kreipėsi, kai Seime negavo leidimo R. Žilinską patraukti administracinėn atsakomybėn. M. Gurskiui buvo skirta 40 MGL (5 200 Lt) bauda, be to, jam taip pat buvo iškelta administracinė byla (vėliau teismas dėl senaties ją nutraukė).

Generalinė prokuratūra siekė, kad R. Žilinskui nutraukta byla bytų perduota iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos teismui, nes būtent šio teismo teisėjai esą netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą ir parlamentarui bei M. Gurskiui iškeltą baudžiamąją bylą.

Kaltinimai R. Žilinskui ir M. Gurskiui yra susiję su įvykiais dar 2007 m. gruodžio 4-ąją, kai paryčiais tuometinis LNK „Žinių“ vedėjas R. Žilinskas ir M. Gurskis įsivėlė į konfliktą su taksistu, o vėliau – su policininkais.

Ankstų rytą taksi atvažiavę iš „Amatininkų užeigos“ į Antakalnį, vyrai atsisakė sumokėti 47 litų už kelionę, ėmė užgaulioti vairuotoją. Be to, vienas iš keleivių salone išliejo alkoholio, todėl vairuotojas neblaivius keleivius atsisakė vežti iki maršruto pabaigos.

„Čia mes ponai, veši ten, kur mes norėsime“, – taksisto teigimu, taip kalbėję R. Žilinskas ir M. Gurskis dar grasino, jog „aš daugiau nedirbsiu“.

Taksistas neapsikentęs iškvietė policiją, keleiviai tada norėjo pabėgti, bet nesėkmingai. Atvykus policijos ekipažui vyrai ir toliau nenurimo – R. Žilinskas esą puolė taksistą, o kai šį sustabdė pareigūnai, kibo jiems į atlapus.

„Pareigūnai klausė R. Žilinsko, kodėl šis pyksta, tačiau jis nieko negalėjo pasakyti“, - taksistas sakė, kad dabartinis Seimo narys policininkus išvadino „pederastais ir asilais“.

Kaip R. Žilinskas ir M. Gurskis buvo nuvežti į policijos komisariatą, jie atsisakė pūsti į alkoholio matuoklį. R. Žilinsko girtumas buvo tikrinamas Vilniaus priklausomybės ligų centre – kraujyje buvo rasta 2,48 promilės alkoholio. Vėliau jis su draugu buvo nuvežti į areštinę, čia R. Žilinskas savo bičiulį M. Gurskį vadino Saule, o šis R. Žilinską – Rokenrolu.

Policijos pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nurodė, kad R. Žilinskas ir M. Gurskis ne kartą juos išvadino „pederastais, gaidžiais, asilais“ ir siūlė „čiulpti“. „Iš jų lūpų sklido vien keiksmažodžiai“, – pabrėžė vienas pareigūnų.