Norinčiųjų mokytis Lietuvos policijos mokykloje šiemet apstu.

„Galima pasidžiaugti rekordiniu prašymų skaičiumi – iš viso sulaukėme 750 prašymų“, – sakė Lietuvos policijos mokyklos viršininko pavaduotojas Mindaugas Bilius.

Deja, norinčių tapti policininkais ženkliai sumažėjo jau per atranką. Didžioji dalis jaunimo atkrito dėl prasto fizinio pasirengimo. O įstojusių per mokslo metus atkris dar apie 10 procentų.

„Įvairios priežastys lemia kursantų išėjimą iš policijos mokyklos, atkritimą gal geriau galima vadinti. Ir vienos iš jų yra supratimas, kad ši profesija ne jiems“, – teigė M. Bilius.

Ir tai reiškia, kad pasibaigus mokslams policijos pareigūnų gretose neatsiras daug naujų policininkų. O jų ir taip trūksta. Vien Panevėžio mieste ir rajone nėra 30 procentų pareigūnų. Iš viso apskrityje trūksta daugiau kaip 150 policininkų. O ir daug dabar dirbančių yra įgiję teisę į pensiją, tad karjerą gali baigti bet kuriuo metu.

Panevėžio apskrities komisariatas pagalbos prašo iš savivaldybių. Esą šios galėtų savo ruožtu skirti skatinamąsias pinigines išmokas.

„Dėl iniciatyvos prisidėti prie saugios gyvenamosios aplinkos kūrimo ir jaunimo skatinimo rinktis policijos pareigūno profesiją“, – sakė Panevėžio policijos Prevencijos poskyrio viršininkė
Danguolė Žiaugrienė.

Veikiausiai bendradarbiauti sutiks Panevėžio rajono savivaldybė. Nors sprendimą taryba priims tik rugpjūčio gale, meras iniciatyvą palaiko. Kalba eitų apie 20 tūkstančių eurų per metus.

„Kol kas pati sutartis nepagrįsta jokiais pinigais, o jeigu tarybos bus pritarimas, tada jau kitu sprendimu ieškosime galimybių, lėšų, kurias galėtume skirti policijai, kad jie remtų tuos žmonės kurie ateis į dirbti į rajoną“, – tikino Panevėžio rajono meras Antanas Pocius.

Tokią praktiką ir skatinamąją išmoką jau taiko Rokiškio rajonas. Savivaldybė studijuojančiam būsimam policijos pareigūnui skiria arba 250 eurų stipendiją, arba vienkartinę 5000 eurų išmoką, už kurią jis įsipareigoja atidirbti savo rajone.

„Šia galimybe jau pasinaudojo keturi Rokiškio rajono komisariato pareigūnai“, – sakė D. Žiaugrienė.

Idėją palaiko ir Kupiškio rajonas, o štai Panevėžio savivaldybė bendradarbiauti su policijos komisariatu veikiausiai nesutiks. Anot administracijos direktoriaus, policija savivaldybei nepavaldi, o ir papildomų lėšų nėra. Mieste trūksta įvairių specialybių darbuotojų, tad prioritetą savivaldybė teikia mokytojams ir medikams.

Panevėžiečiams atrodo, kad pinigai yra puikus pareigūnų pritraukimo įrankis. Žinoma, norėtųsi ir didesnių, pastovių atlyginimų policininkams.

Per pusantro tūkstančio pareigūnų trūksta visoje Lietuvoje. Sudėtinga situacija ir sostinėje, kurioje reikia gausiausių pajėgų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: