Vyriausybės parengtame valstybės biudžeto projekte pagal Investicijų programą šis departamentas jam skirtus 2,5 mln. litų turės panaudoti Trakų irklavimo bazės pastatams remontuoti.

Politikai ir sporto valdininkai prieš kelerius metus įsipareigojo 2002-aisiais Lietuvoje surengti pasaulio jaunimo irklavimo čempionatą. Bet tik šįmet buvo apsižiūrėta, kad apverktinos būklės irklavimo bazė vis dar priklauso Policijos departamentui.

Policijos išlaidos irklavimui nustebino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius. "Policijos komisariatų buitis apgailėtina. Bet jie ir toliau griūva, tuo tarpu irklavimo bazei pinigų atrandama", - piktinosi Vyriausybės sprendimu liberalas Egidijus Skarbalius.

Seimo narys priminė, jog katastrofiškai atrodo net tokio didelio miesto kaip Klaipėda policijos komisariato areštinė: "Šioje areštinėje laikoma kelis kartus daugiau asmenų, nei joje gali tilpti. Vieną dieną trečiajame pastato aukšte sėdintis komisaras tikrai įgrius tiesiai pas areštantus".

Numatytos investicijos Trakų irklavimo bazei bei sportinių trasų remontui nustebino ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką socialdemokratą Algirdą Butkevičių: "Dėl to reikalausiu labai išsamaus Vyriausybės ir vidaus reikalų ministro paaiškinimo".

Policijos departamento finansų tarnybos vadovas Romualdas Voišnis tvirtino, kad Investicijų programoje numatyti pinigai Trakų irklavimo bazės remontui buvo staigmena ir patiems policijos vadovams. Pasak R.Voišnio, apie numatomas investicines lėšas irklavimo bazei remontuoti Policijos departamentui buvo pranešta vos ne paskutinę sekundę.

Pareigūnas stebėjosi, kodėl jiems turėtų rūpėti čempionato reikalai: "Policijos departamentas čempionato organizatoriams jokių įsipareigojimų nebuvo davęs ir remontuoti irklavimo bazės nežadėjo".

Tačiau Investicijų programą sudarę Finansų ministerijos atstovai "Lietuvos rytui" teisinosi, kad skirti pinigų Trakų irklavimo bazei paprašė pati Vidaus reikalų ministerija.

Ši paraiška buvo patenkinta, baiminantis, kad neįvykdžius įsipareigojimų Lietuvai tektų sumokėti 5 mln. Šveicarijos frankų (12 mln. litų) baudą. Vyriausybė nuogąstauja dėl šalies įvaizdžio, jei iš anksto planuotą renginį tektų atšaukti.

Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai "Lietuvos rytui" negalėjo paaiškinti, ką jie darys su Trakų irklavimo baze, kai pasibaigs kelias dienas truksiantis pasaulio jaunimo čempionatas.

Pripažįstama, kad pustrečio milijono litų injekcija į irklavimo bazės remontą, jeigu nebus pasirūpinta jos šeimininkais, bus tik pinigų paleidimas pavėjui.

Trakų irklavimo bazę, kurią dabar valdo iš penkių institucijų sudaryta viešoji įstaiga, anksčiau siūlyta perimti Kūno kultūros ir sporto departamentui.

Tačiau tuometis departamento vadovas Rimas Kurtinaitis, pasirašęs susitarimą su Tarptautine irklavimo federacija, vėliau perimti irklavimo bazę atsisakė.

Šitoks šalies sporto funkcionierių sprendimas stebina ir Lietuvos irklavimo federacijos prezidentą Artūrą Jukną: "Tai sporto objektas ir jis turėtų priklausyti sportininkams. Policijos vadovai net nežino, ką su šia baze reikėtų daryti. Sporto kompleksas yra siaubingai apleistas".

Sutartis su Tarptautine irklavimo federacija dėl pasaulio jaunimo čempionato surengimo buvo pasirašyta 1998 metais. Prezidento Valdo Adamkaus globojamo čempionato organizaciniam komitetui iš pradžių vadovavo tuometis Seimo vicepirmininkas konservatorius Arvydas Vidžiūnas. Pernai šias pareigas perėmė socialliberalas Artūras Skardžius.

"Lietuvos rytui" vidaus reikalų viceministras Evaldas Gustas patvirtino, kad 2,5 milijono litų Trakų irklavimo bazės remontui Investicijų programoje atsirado A.Skardžiaus iniciatyva. Šaltinių teigimu, prie to nemažai prisidėjo ir Trakuose išrinkta socialliberalė Dangutė Mikutienė.

Viceministras E.Gustas taip pat tvirtino, kad Vidaus reikalų ministerijos vaidmuo šioje istorijoje buvo tik kaip tarpininkės, kadangi ji yra viena irklavimo bazės steigėjų: "Jei ne čempionatas, Trakų irklavimo bazės remontui skirti pinigai vis tiek nebūtų pasiekę policijos komisariatų".