LGL vadovas Vladimiras Simonko tikino, jog nenori, jog „iš rusų paskolintas įstatymas“ galiotų ir Lietuvoje.

„Bet jis galioja“, – konstatavo jis.

Šis negausus, maždaug 10 dalyvių mitingas nepavyko. Į mitingą tada atėjo gausesnis būrys skandalingu elgesiu pagarsėjusių veikėjų, neleido pasisakyti mitingo dalyviams.

Mitingo organizatoriai kreipėsi į pareigūnus, prašydami provokatorius išprašyti. Bet pareigūnai nereagavo, mitingą teko nutraukti.

„Tai sukuria precedentą. Yra tas dalykas, jis baugina mūsų bendruomenę. Aš esu pažemintas“, – po nepavykusio mitingo LNK žinioms sakė V. Simonko.

Vladimiras Simonko

LGL kreipėsi į policiją ir generalinę prokuratūrą, prašo tirti dėl trukdymo reikšti įsitikinus, grasinimus susidoroti.

Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla pripažįsta, kad policija suklydo.

„Sureagavau kalbėdamas su Vilniaus apskrities policijos vadovu, išsakiau tam tikrus pastebėjimus. Tikrai įsivertinsime šią situaciją. Ir jeigu manęs klausiate, ar mes viską padarėme idealiai, tai mano atsakymas yra ne. Žinoma, kad galėjome geriau padaryti“, – tikino R. Požėla.

Anot jo, įstatymai įpareigoja policija užtikrinti, kad leidimus gavę mitinguotojai galėtų išsakyti savo įsitikinimus.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė policijos kaltinti neskuba.

„Girdėjau, kad yra toks atvejis, kuris yra vertinamas įvairiai. Todėl man, kaip ministrei, yra svarbu išsiaiškinti visas aplinkybes“, – kalbėjo ji.

LGL kreipėsi į pareigūnus dėl sužlugdyto mitingo, bet kritikai sako, kad efektas bus priešingas. Bus parodoma, kad homoseksualai Lietuvoje yra persekiojami, didės tarptautinių organizacijų parama naujoms akcijoms.

„Tas aspektas, kad ten buvo, vadinkime, iš projektinių lėšų galbūt finansuojami tie piketai“, – pabrėžė konservatorius P. Saudaras.

Policija žada panašių incidentų nebeleisti.

„Bus pateiktas vertinimas, išanalizuota situacija. Nes aš kaip politikė negaliu vertinti taktinių dalykų“, – teigė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Policijos generalinis komisaras R. Požėla tikino, jog policija mokosi iš savo klaidų.

„Ateityje turime išmokti šias pamokas“, – pabrėžė jis.

Bet opozicija sako, kad policijos vadas pernelyg dažnai žada mokytis iš klaidų.

„Su tokių masinių renginių, arba viešų protestų valdymu policijoje yra milžiniška bėda. Jau ką parodė riaušės prie Seimo – kad buvo visiškas neįgalumas“, – savo poziciją LNK žinioms dėstė opozicijoje veikiančios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Anot jo, kartais panašu, kad policija pajėgumus skirsto pagal tai, ar renginys yra palankus dabartinei valdžiai, ar ne.

„Vasario 16–ąją, kai profesoriui Vytautui Landsbergiui reikėjo tylos kalbant iš balkono, tai policija sugebėjo cenzūruoti ne tik dalyvius, bet ir plakatus. Ir suvaryta policija buvo iš visos Lietuvos“, – priminė S. Skvernelis.

Pernai vasarį dalis žmonių planavo nušvilpti V. Landsbergį, kai jis sakys tradicinę kalbą prie Signatarų namų. Bet policija pasitelkė šaulius, tikrintos kuprinės ir net dokumentai. Kritikams tada nebuvo leista prieiti artyn.

Policijos vadas R. Požėla ir pernai buvo kritikuotas, jog yra pernelyg susisaistęs su konservatorių Vyriausybe. Aiškinantis, kodėl po riaušių prie Seimo buvo atleistas Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas, nors jo darbą vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė įvertino nepriekaištingai.

Opozicija tada pasikalbėti kvietė tik ministrę A. Bilotaitę, bet atlaikyti kritiką padėjo ir policijos vadas R. Požėla.

„Galbūt reikėtų ne reformas daryti, o tiesiog imti ir susitvarkyti pas save, pasakyti, kad ne kitai giminingai tarnybai intelekto trūksta, bet gal pačiai ministrei pirmiausia trūksta intelekto valdyti visą šitą sistemą“, – svarstė opozicijos atstovas S. Skvernelis.

Dabar visą VST siūloma perleisti policijai, kuri skundžiasi išteklių trūkumu.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: