„Pagrindinė problema buvo ta, kad savivaldybė išdavė leidimą tokiam skaičiui žmonių, ir tai jau automatiškai suponavo, kad užtikrinti visiško karantino reikalavimų laikymosi tikrai yra neįmanoma“, – Eltai teigė R. Matonis.

Policijos departamentas taip pat informavo, kad renginio organizatoriai, policijos vertinimu, ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad tų reikalavimų būtų laikomasi.

„Organizatoriai tiek savo svetainėje prieš renginį informavo visus, kad privalo laikytis, tiek nuo scenos buvo raginami žmonės, kad būtų laikomasi reikalavimų, tiek Vingio parke buvo įrengtos dezinfekcinės stotelės. Tai tikrai tų priemonių, mūsų nuomone, organizatoriai ėmėsi pakankamai, kad būtų laikomasi reikalavimų“, – sakė R. Matonis.
„Vėlgi užtikrinti, kad kiekvienas žmogus laikytųsi tų reikalavimų, fiziškai tikrai buvo neįmanoma ir pareigūnai, kiek galėjo, įspėjo žmones ir atkreipė dėmesį prieš renkantis į renginį“, – pridūrė jis.
Būtent dėl šių priežasčių, R. Matonio teigimu, administracinė teisena nebuvo pradėta.

„Visa tai įvertinus nuspręsta, kad nėra kažkokios tiesioginės tyčios ir teisena nepradėta. Organizatorių kaltės čia mes neįžvelgėme“, – informavo Policijos departamento atstovas.

Jis taip pat praneša, kad reaguojant į iššūkius, kilusius „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ metu, Vilniaus policija kreipėsi į sostinės savivaldybę, kad ateityje prieš išduodant leidimus tokio masto renginiams komisijoje dalyvautų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovas. R. Matonio teigimu, NVSC atstovo funkcija turėtų būti vertinti, ar toks renginys yra galimas epidemiologiniu požiūriu.

„Dabar savivaldybėje jau yra gautas prašymas, mūsų žiniomis, dėl birželio 15-17 d. renginio, tai jau šioje komisijoje dalyvauja ir NVSC atstovas, kuris ir vertina, ar toks leidimas gali būti išduotas epidemiologiniu požiūriu, ar ne“, – informavo R. Matonis
„Policija vertina būtent viešosios tvarkos galimus pažeidimus, o tas specialistas vertina būtent epidemiologiniu požiūriu, ar toks renginys galimas, ar jis nepažeis karantino“, – pridūrė jis.

Protestavo prieš iniciatyvas, nukreiptas prieš tradicinę šeimą

„Delfi“ primena, kad į gegužės 15 d. visoje Lietuvoje vykusį „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ finalinį renginį Vingio parke susirinko apie 10 tūkstančių žmonių. Tokius duomenis pateikė policija.

Didesnių konfliktų renginio metu pavykta išvengti. Tądien sostinėje vyko ir keli antimitingai – prieštarauti prieš maršo organizatorių poziciją.

Sostinės Vingio parke vykusios akcijos dalyviai siekė išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą.

Po maršo surengtoje spaudos konferencijoje organizatoriai pažadėjo nesustoti ir užsiminė apie dar vieną planuojamą renginį.

„Birželio 15 dieną organizuojamas įspėjamasis 3 dienų mitingas prie Seimo, vienos dienos mitingas prie Vyriausybės ir LRT. Nežinau, ar mums bus duotas leidimas, jei ne – eisime į teismą“, – sakė A. Daunys.

Jis teigė, kad mitingas buvo suplanuotas iš anksto – paskelbus apie reikalavimus nuo scenos.

„Buvo pasakyta, kad jei valdžia nesureaguos į mūsų pateiktus reikalavimus, imsimės kitų priemonių. Viena iš šitų reakcijų ir bus šitas mitingas kaip atsakas, jis bus įspėjamasis, tai nėra protestas ar kas“, – sakė A. Daunys.

Vienas iš mitingo organizatorių kol kas nenorėjo atskleisti, kokie bus tolesni veiksmai, – juos pristatys tik minėto renginio metu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)