Apie tai, kad bus siūloma keisti leidimo ginklui išdavimo tvarką šią savaitę užsiminė Renatas Požėla, kalbėdamas apie Kaune pagrobtos ir surastos mergaitės istoriją.

„Reaguojant ir tam tikrus įvykius, kuomet, mūsų nuomone, pas keistus asmenis buvo leidimai (laikyti ginklą – ELTA) ir ginklai, mums kyla tam tikrų klausimų, ar nereikia peržiūrėti tam tikrų tvarkų. Tam, kad eliminuotume tokią galimybę, kad savigynai ginklą ar medžioklinį ginklą turėtų asmenys, kurie galimai turi psichologinių ar psichiatrinio pobūdžio problemų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė R. Požėla.

Kaip Eltai pasakojo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, pagal dabartinę tvarką, leidimą, pavyzdžiui, šaunamajam ginklui norintis gauti asmuo turi būti tinkamos sveikatos būklės, tai yra pateikti policijai atitinkamą pažymą iš gydymo įstaigos. Jei asmuo atitinka visus teisės aktuose numatytus kriterijus ir yra tinkamos sveikatos būklės, jis turi baigti ginklo naudojimosi, laikymo kursus ir leidimas ginklui jam duodamas penkeriems metams.

Vis dėlto, pasak R. Matonio, jei žmogus, gavęs leidimą ginklui, suserga psichine liga (dėl kurios kiltų abejonių ar jis gali turėti ginklą ar dėl kurios jis negalėtų turėti ginklą), apie tai policija nėra informuojama.

„Leidimas ginklui galioja 5 metus ir, jei žmogus per tą laiką suserga psichine liga, policija tokių duomenų negauna“, – tvirtino R. Matonis.

Jos teigimu, policija siūlo ištaisyti šią teisinio reglamentavimo spragą, numatant, kad faktas apie leidimą ginklui turinčiam asmeniui diagnozuotą psichinę ligą iš karto pasiektų ir policijos pareigūnus.

„Policija siūlo sukurti mechanizmą, jog gydytojui, nustačius, kad asmuo, turintis leidimą ginklui, serga psichine liga, ir tai suvedus į e.sveikatos sistemą, policija gautų tokią informaciją. Tai galėtų būti dirbtinis intelektas, kuris kiekvieną dieną patikrintų duomenis, ir esant tokiam faktui, praneštų policijai“, – dėstė R. Matonis.

Anot policijos atstovo, kitą savaitę šį klausimą ketina aptarti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

ELTA primena, kad šią savaitę Kaune suradus dingusią mergaitę, jos pagrobimu įtariamas vyras, kaip nurodė policija, turėjo leidimą ginklui.

Teisėsaugos duomenimis, įtariamasis pagrobtą mergaitę laikė garaže, ten ji ir buvo sulaikytas. Vyrą sulaikė „Aro“ pareigūnai. Iš pradžių policija buvo informuota, kad įtariamasis gali būti ginkluotas, tačiau sulaikymo metu vyras ginklo neturėjo.

Teisėsauga atliko pirminę įtariamojo apklausą. Policija užsiminė, kad šis vyras anksčiau neteistas, tačiau yra ne kartą baustas administracine tvarka. Neatmetama, jog įtariamas pagrobėjas galėjo padaryti daugiau nusikaltimų. Prokurorai ketina kreiptis į specialistus dėl vyro psichinės būklės įvertinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)