Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas sako, kad pakeitimai nėra dideli, nėra esminiai, bet sprendžia aktualias rinkimuose iškylančias problemas.

Rinkimų kodekso pataisos numato prievolę kandidatams į Seimą, Prezidentus, Europos Parlamentą ir savivaldą deklaruoti buvusias ir esamas priklausomybes politinėms organizacijoms.

„Tai reiškia, kad reikės taip pat deklaruoti priklausomybę buvusioms Komunistų partijoms (SSKP, LKP (SSKP) ar LKP). Informacija apie tai atsiras kandidatų anketose, tačiau jos nebus rinkimų plakate“, – komentuodamas Rinkimų kodekso pakeitimus Eltai sakė A. Vyšniauskas.

Parlamentarai nesutiko Rinkimų kodekse įteisinti, kad rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu būtų nurodyta informacija apie kandidato narystę Komunistų partijose ir jose eitas pareigas.

Rinkimų kodekse atsirado draudimas manipuliuoti interneto platformų paskyromis, t.y. naudoti taip vadinamas“ trolių fermas”.

Seimas paankstino terminus, prieš kiek laiko yra pateikiami kandidatų pareiškiniai dokumentai. „Paankstinus terminus, bus atverta daugiau erdvės koreguoti klaidas dokumentuose. Šis reguliavimas įsigalios kitiems savivaldos rinkimams“, – sako A. Vyšniauskas.

Seimas nustatė, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) per savo informacines sistemas turi iškart informuoti kandidatus apie jų pareiškinių dokumentų neatitikimus. Taip pat suteikta galimybė partijoms atšaukti savo kandidatų pareiškinius dokumentus iki kandidatų sąrašų oficialaus paskelbimo, jeigu kandidatui yra pareiškiami įtarimai padarius nusikalstamą veiką.

Rinkimų kodekso pataisomis tikslinama kompromituojančios informacijos sąvoka ir sukuriamas aiškesnis algoritmas, kaip kandidatas gali ginti savo reputaciją rinkimų metu, jeigu apie jį yra paskelbiama kompromituojanti informacija, taip pat nustatytas aiškesnis VRK vaidmuo šiame procese.

Rinkimų kodeksą pakoregavęs Seimas patikslino balsų perskaičiavimo mechanizmą: atsirado galimybė savivaldos rinkimuose perskaičiuoti sąrašų gautus balsus ir pirmumo (reitingavimo) balus.

Seimas nustatė, kad asmuo negali kandidatuoti rinkimuose ne tik, kai jam teismas paskiria bausmę, bet ir tada, kai paskiria baudžiamojo poveikio priemonę.

„Šiame kontekste yra koreguojamas ir Baudžiamasis kodeksas, kad būtų aiškiai reglamentuoti atvejai, kai asmeniui yra paskiriamas apribojimas eiti kokias nors pareigas arba užsiimti tam tikra veikla. Dabar tai buvo reglamentuojama dviem straipsniais, todėl kildavo tokie nesusipratimai, kaip kandidato į Anykščių merus K. Tubio, atveju. Norime, kad tokios dviprasmybės nepasikartotų“, – sako A. Vyšniauskas.

Pasak jo, Seimui pakoregavus Rinkimų kodeksą, metus jokie jo pakeitimai jau nebus svarstomi.

“Džiaugiuosi, kad Seimas priėmė tikrai svarbų Rinkimų kodekso pataisų paketą. Tai, kad sugebėjome jį priimti didele balsų dauguma, rodo, jog radome reikalingus kompromisus tarp daugumos ir mažumos. Šie pakeitimai yra nedideli, bet sprendžia savivaldos rinkimuose iškilusias problemas dėl kandidatų biografijų, teistumo, naudojimosi taip vadinamomis “trolių fermomis” socialiniuose tinkluose. Noriu pabrėžti, kad Rinkimų kodeksas yra gyvas dokumentas, kurio keitimas yra neišvengiamas, atsižvelgiant į rinkimuose iškylančius klausimus. Kadangi nekeičiame esminių kodekso nuostatų, nebeturime fundamentalių diskusijų apie rinkimų sistemos klausimus, o priėmus šį paketą metus jau nebesvarstysime jokių su rinkimais susijusių pakeitimų,”– Eltai sakė A. Vyšniauskas.

Rinkimų kodeksas negali būti keičiamas vykstant rinkimų politinei kampanijai, išskyrus atvejus, kai būtina įgyvendinti Konstitucinio Teismo aktą arba Europos Sąjungos teisės aktą, primena ELTA.

Rinkimų kodeksas yra įrašytas į konstitucinių įstatymų sąrašą, todėl jo keitimo procedūra yra sudėtingesnė. Jis gali būti keičiamas, pildomas ar pripažįstamas netekusiu galios ne mažesne kaip 85 visų Seimo narių balsų dauguma.

.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją