Atšaukiamas vasaros laikas buvo įvestas paskutinį kovo mėnesio sekmadienį. Tikinama, kad prisitaikymas prie naujo laiko užtrunka apie porą savaičių.

Vertinama prieštaringai

Žiemos ir vasaros laikas įvedamas siekiant geriau išnaudoti šviesųjį paros metą, taupyti dienos šviesą. Tačiau netrūksta šią sistemą kritikuojančių.

Štai medikai metai iš metų kartoja, kad tokia sistema gali pakenkti sveikatai, esą tai turi įtakos ir nelaimingų atsitikimų statistikai, padidėja nusikalstamumas bei nelaimingų atsitikimų kelyje skaičius. Prieš laiko persukimą – ir 74 proc. švietimo įstaigų bendruomenių atstovų – vadovų, mokytojų, dėstytojų, mokinių, tėvų, studentų, parodė Švietimo ir mokslo ministerijos šių metų balandį atlikta apklausa.

Sezoninis laikas – apie 100 pasaulio valstybių

Lietuvoje vasaros laikas Vyriausybės nutarimu kasmet įvedamas nuo 2003-iųjų, tačiau daugelis Europos Sąjungos šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Laikrodis sukamas du kartus per metus – kovo ir spalio pabaigoje.

Pirmoji Europos Sąjungos direktyva dėl vasaros laiko susitarimų priimta 1980 m. Ji numatė bendrą vasaros laiko taikymo pradžios datą. Pabaigos datą – paskutinį spalio sekmadienį – nustatė 1996 m. įsigaliojusi septintoji direktyva.

Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis – į antrąją laiko juostą.

Pirmą kartą idėją, kad persukant laikrodžio rodykles galima „pailginti“ dieną ir sutaupyti elektros energijos, 1784 m. iškėlė amerikietis išradėjas ir politikas Benjaminas Franklinas. Tačiau vasaros laiką kai kurios valstybės įsivedė tik XX a. pradžioje.

Sezoninį laiką turi apie 100 pasaulio valstybių.

Kaip susidoroti su laiko pokyčiais?

Pasisukus laikrodžiams rytai taps kur kas šviesesni, todėl prieš eidami miegoti užtikrinkite, kad jūsų miegamajame tamsu ir jūs galėsite tinkamai išsimiegoti.

Per kelias dienas gulimosi į lovą laiką koreguokite po 10 minučių, kad laikrodžiams pasisukus nesutriktų miego ritmas.

Laikykitės įpročių prieš miegą ir nekeiskite jų eiliškumo. Bent valandą prieš miegą nesinaudokite jokiais elektroniniais prietaisais.

Jeigu sunkiai užmiegate, prieš atsigulant išgerkite stiklinę šilto pieno. Ekspertai taip pat pataria kelios valandos prieš miegą vengti sotaus maisto.

Įsitikinkite, kad visi laikrodžiai rodo teisingą laiką.