Ir nors Pajūrio regioninio parko ekologas Erlandas Paplauskis „Delfi“ tvirtino, kad šie vabzdžiai – kone draugiškiausi ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, ne visi poilsiautojai jam pritartų. Kai kurie tėvai, saugodami vaikų gėrimus nuo įkyrių vabzdžių, pridengia gėrimo stiklines servetėlėmis, pradurdami skylutę šiaudeliui, o padavėjos suaugusiems taures pateikia su kartoniniais dangteliais. It uodus žiedmuses nuo savęs baido ir jūros bangomis besidžiaugiantys, ir krante saulės spindulius gaudantys.

Pajūryje prieš savaitę buvusi ir vabzdžių nesutikusi poilsiautoja dabartinę situaciją vertina itin neigiamai. „Košmaras kažkoks. Neįmanoma. Nei gulėti, nei maudytis, – teigė moteris. – Praeitą savaitę buvau – nė vienos muselės, o šiandien kimba kaip prie medaus.“

Kitas vyriškis buvo nusiteikęs gerokai linksmiau. „Jos nekanda“, – nusišypsojo vyras ir pridūrė, kad būtų kur kas blogiau, jei kąstų, o dabar jis stengiasi tiesiog į jas nekreipti dėmesio.

Žiedmusės Palangoje

Dar vienas poilsiautojas taip pat neslėpė, kad žiedamusių gausu, tačiau tvirtino, kad jos nei jo, nei jo žmonos negąsdina. „Puola, puola labai“, – tvirtino vyras, tačiau pridūrė, kad nekanda, tad ir puolimas nebaisus.

Verslininkai, vieno poilsiautojo teigimu, bando su jomis kovoti, bet pastangos bevaisės. „Purškia kavines ir vis tiek pilna jų“, – tvirtino jis.

Tiesa, kai kurios kavinės, įsikūrusios netoli pajūrio, dėl muselių gausos nusprendė laikinai neaptarnauti lauke esančių staliukų, užsivėrė terasų langus ir klientus priima tik viduje.

Pajūrio regioninio parko ekologas E. Paplauskis teigė, kad tokiai žiedmusių gausai įtakos galėjo turėti jau kurį laiką nesibaigiantys karščiai. „Ekstremalios sąlygos, tarkime ekstremalūs karščiai, dažniausiai išryškina kokią nors rūšį, – apie paplūdimiuose skraidančias žiedamuses kalbėjo ekologas bei pridūrė, kad jų bijoti tikrai nereikia. – Tai vienas iš taikiausių ir maloniausių vabzdžių turbūt. Jei ne pasaulyje, tai bent Lietuvoje.“

Ekologas tvirtino, kad žiedamusės nėra linkusios pulti žmones. Jos nekanda, o jas prie žmonių greičiausiai privilioja ryškios spalvos, galbūt vabzdžiams primenančios gėlių žiedus. „Jos tiesiog skraido aplink ir išryškina žmonių dvasines savybes. Tas žmogus, kuris apskritai nėra nervingas, nesinervina. Tas, kuris nervina, turi problemų su silpnais nervais ir čia jau nebe žiedmusių problema, o psichoterapinė“, – taip žiedmusių problemą apibūdino ekologas.

Žiedmusės Palangoje

E. Paplauskis pridūrė, kad vabzdžiai yra būtini visam pasauliui, tad reiktų džiaugtis, kad jų turime tiek daug. „Vabzdžiai neišnyks. Kai išnyks vabzdžiai, išnyksime ir mes. Kai matome tokius vabzdžių pikus, reikia pasidžiaugti, kad mes dar neišnuodijome aplinkos, kaip kai kurios industrinės šalys“, – teigė Pajūrio regioninio parko ekologas.

Vis dėlto žiedamusės paplūdimyje gali kelti nepatogumų, tokiu atveju galima pabandyti pasinaudoti tomis pačiomis priemonėmis, kurias daugelis naudoja norėdamas apsisaugoti nuo uodų. Tokių priemonių paplūdimyje gali prireikti ir nuo kitų vabzdžių, nes, ekologo teigimu, ne tik žiedamusių dabar gausu. „Jei kažkam kažkokie nepatogumai, panaudoji repelentų ir nustoji nervintis“, – tvirtino ekologas.

E. Paplauskio teigimu, nevertėtų išsigąsti, net jei muselės įsiveltų į plaukus. „Reikia atsiminti vieną dalyką. Mes niekur nedingsime. Jei norime sveikos, ekologiškos aplinkos, – kalbėjo ekologas. – Gamta visada susijusi su gausybe vabzdžių. Mums tokia aplinka daug sveikesnė nei dykuma, kur jokio vabzdžio nėra.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)