Situacija ligoninėse – įtempta

LSMU infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė laidoje Delfi diena papasakojo, kokia situacija yra skyriuje. Anot jos, situacija tikrai yra labai įtempta.

„Iš tikrųjų, šiandien situacija yra labai įtempta, iš ryto turėjome 71 koronavirusinį pacientą skyriuje. Per vakar parą atvyko aštuoniolika naujų ligonių, suskaičiavome, kiek šiandien galėtume išleisti – tai būtų maždaug aštuoni arba devyni.

Taigi išleidžiamų ligonių skaičius yra mažesnis nei naujai atvykstančių, jau dabar dar atvyksta trys pacientai, o reanimacijoje turime penkis pacientus. Mūsų gydymo įstaigoje yra numatyta iki šimto lovų skyriuje, ir iki šešiolikos lovų reanimacijos. Viską dėliojame, kaip reikės dirbti per savaitgalį “, – laidoje sako A. Mickienė.

Auksė Mickienė

Paklausus, kokia yra personalo situacija, moteris tikino, kad darbas iš tiesų yra itin sunkus.

„Personalo veiklos dabar yra tiek daug, kad aš labiausiai koordinuoju gydytojų personalo lygmenį, komandas. Į mūsų komandą jau yra įsijungę ir terapeutai, ir geriatrai, vaikų infektologai, rezidentai. Taigi mes jau esame išsikristalizavę geriausią darbo veiklos mechanizmą, sudarytos komandos, kurios aptarnauja pacientus. Kitaip sakant, tokiu komandinio darbo principu dirbame“, – tikina specialistė.

Daugiausia nerimo kelia atvejų kilimas kasdien

Ji taip pat pabrėžia, kad šiuo metu kone daugiausia nerimo kyla dėl augančių skaičių.

„Mes jau vakar kalbėjome per konferenciją, kad daugiausia nerimo kelia tai, kad tie naujų atvejų skaičiai daugiau nebekiltų kasdien, kad visuomenė išgirstų, kad nekiltų aukščiau, nes tie skaičiai, kuriuos girdime, turime žinoti, kad dalis jų yra besimptomiai, dalis sirgo lengva forma, tačiau segmentas kiekvieną dieną, nuo kasdien girdimų skaičių, tai 20 proc. tikrai prireiks rimtos pagalbos ir mes ją turėsime suteikti“, – tikina specialistė.

Taip pat pašnekovė sako, kad didžiausias noras, kad visi ligoniai gautų reikiamas ir jiems būtinas paslaugas.

Paklausus, kokia amžiaus grupė yra vyraujanti tarp pacientų, moteris sako, kad yra liūdnų žinių.

„Čia yra ta liūdnoji žinia, kad iš tiesų turime pacientų segmentą, kuris yra labai garbingo amžiaus (virš aštuoniasdešimties metų), bet liūdniausia tai, kad turime labai daug pacientų, ir per paskutines dvi savaites vyraujanti pacientų grupė yra nuo 40-65 metų“, – sako profesorė. Medikė pabrėžia, kad jeigu jauni žmonės nesilaiko socialinės distancijos, tada infekcija pereis į jautrias grupes ir bus labai blogai.

Apkrovimas didėja visur

Sveikatos apsaugos ministas Aurelijus Veryga sako, kad šiuo metu įstaigoms duotas pavedimas suplanuoti lovų, palatų pajėgumus.

„Visur Lietuvoje yra panaši situacija, juolab, kad mes kalbame apie tas penkias pagrindines organizuojančias, kur yra dauguma koronavruso pacientų, taigi tas apkrovimas didėja visur nešvengiamai, nes liga plinta visuomenėje.

Aurelijus Veryga

Yra pasiektas toks lygis,kai įstaigoms yra numatyti pavedimai susiplanuoti lovų pajėgumus“, – sako ministras.

Paklausus ministro, ar tikrai tiki, kad šiuo metu paskelbtos naujos priemonės dėl savivaldybių suskirstymo suveiks ir padės sumažinti plitimą visuomenėje, jis tikino, kad tiki tuo.

„Tikimės, kad suveiks, nes yra žinoma, kad taikome tai, ką taiko kitos šalys. Žinoma, ne šalies mastu, bet ten, kur liga yra išplitusi. Tikėtina, kad situacijai blogėjant vis daugiau savivaldybių pateks į karantinuojamų savivaldybių sąrašą. Taip pat priemonių sąrašas taip pat plėsis.“

Planinės paslaugos gali būti sunkiau prieinamos

A. Veryga sako, kad gali būti, jog situacijai blogėjant planinės paslaugas bus sunkiau prieinamos.

„Aš taip labai paprastai ir buitiškai galbūt pasakysiu, kas gali atsitikti, tikrai negąsdint, bet pragmatiškai vertinant. Ir dabar yra tokių įstaigų, kur tenka izoliuoti nemažą dalį medikų. Visi puikiai suprantame, kad pastatas pats negydo, o jei medikai izoliuojasi, natūralu, kad ta įstaiga neteikia planinių paslaugų – tai vienas variantas ir scenarijus. Bet kitas toks apribojmas, kuris atsiranda – stacionarinės lovos.

Gydymo įstaiga, kuri pertvarko savo, pavyzdžiui, dienos chirurgiją, terapines lovas paverčia koronavirusinėmis lovomis, tai į tą skyrių nebus guldomi terapiniai pacientai, kuriems planinės pagalbos reikia. Taigi ta pagalba bus sunkiau prieinama“, – sako ministras.

Ministras neatmeta, kad situacijai blogėjant gali tekti į pagalbą kviestis ir į pensiją išėjusius medikus arba savanorius, šaulius.

„Negalime atmesti tokių scenarijų, kad ir mums gali tekti kviestis tuos, kurie yra išėję į pensiją ir ne tik. Ką parodė įvykę scenarijai socialinės globos įstagos, kad pritrūksta tiesiog pagalbos rankų. Gali tekti pasitelkti kariškius, šaulius, kurie nebijos. Nei vieno scenarijaus mes neturime atmesti“, – sako ministras.