„Po VTEK paskelbtos išvados esame priversti reaguoti, todėl URM dėl ambasadoriaus E. Bajarūno sudarys komisiją galimam tarnybiniam nusižengimui tirti“, – Delfi trečiadienį nurodė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė.

VTEK konstatavo, kad prezidentas G. Nausėda pasinaudojo savo statusu asmeninei naudai gauti ir iš E. Bajarūno priėmė neteisėtą dovaną.

„Trumpai dėl prezidento. Komisija konstatavo dviejų straipsnių pažeidimą. Pirmasis dėl to, kad pasinaudojo tarnybinėmis pareigomis ir tarnybiniu statusu asmeninei naudai gauti. O antrasis yra dėl to, kad priėmė neteisėtą dovaną, kurią priimti draudžia įstatymo reikalavimai“, – dėstė VTEK pirmininkas G. Sakalauskas.

Šiuo metu mobingu apkaltinas E. Bajarūnas, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sprendimu, laikinai yra atšauktas į Vilnių konsultacijoms.

Ar E. Bajarūnas po kurio laiko galės pilna koja tęsti darbą Jungtinėje Karalystėje kaip ambasadorius, E. Sakalauskas teigė negalintis atsakyti, esą tai turi komentuoti ministras. Savo ruožtu prezidentui už įstatymo pažeidimą sankcijos nėra numatytos. „Įstatyme konkrečios atsakomybės nėra numatyta prezidentui ir Seimo nariams“, – paminėjo G. Sakalauskas.

Tiek G. Nausėda, tiek E. Bajarūnas šį VTEK sprendimą gali skųsti.

Prezidentas nesutinka su išvada

Prezidentas G. Nausėda nurodė nesutinkantis su VTEK išvada. Pasak prezidentūros, jis negavo dovanų ar paslaugų. „Respublikos Prezidentas negavo dovanų ar paslaugų. Teatro spektaklyje jis dalyvavo ne kaip privatus asmuo, o vykdydamas Konstitucijos 77 ir 84 straipsniuose nustatytas valstybės vadovo pareigas ir atsižvelgdamas į diplomatinio protokolo reikalavimus“, – Delfi komentavo prezidentūra.

Dar kai sprendimo nebuvo, antradienį apie jį paklaustas G. Nausėda nurodė nesuprantantis, kuo šis klausimas susijęs su juo. „Aš manau, kad VTEK sprendžia dėl pono E. Bajarūno. Aš nieko nekviečiau. O ką galėtų priimti VTEK dėl manęs?“ – iškėlė klausimą G. Nausėda.

Jo vertinimu, interesai, lankantis miuzikle „Operos fantomas“, supainioti nebuvo. „O, kaip jie galėjo būti supainioti? Ar aš kažką dariau? Ar aš dabar turėčiau kiekviename renginyje, prieš eidamas į jį, klausti, kas kviečia, iš kokių šaltinių, ir paduoti visą klausimų sąrašą, ir tik tada nuspręsti? Žinote, aš neturiu tiek laiko. Kartais esu kviečiamas spontaniškai“, – kalbėjo prezidentas.

Bajarūnas: nesiekiau jokios asmeninės naudos

Ambasadorius Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas nurodė nesijaučiantis pažeidęs įstatymo, kai už ambasados pinigus su prezidentu G. Nausėda Londone lankėsi miuzikle.

Ambasadorius tikino, kad sąžiningai vykdė savo pareigas, todėl VTEK sprendimą žada skųsti teismui.

„Aš sąžiningai vykdžiau savo kaip ambasadoriaus pareigas, jokios asmeninės naudos nei siekiau, nei gavau. Susipažinęs su išsamiu VTEK sprendimo turiniu, svarstysiu būdus, kaip galėčiau apginti savo garbę, tarp jų – skųsti šį VTEK sprendimą Regionų administraciniam teismui“, – Eltai perduotame komentare dėstė E. Bajarūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)