„Transparency international“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas Delfi TV laidoje „Delfi diena“ sako, kad buvo nutikęs labai blogas dalykas.

„Aš džiaugiuosi, kad kolegos Vyriausioje rinkimų komisijoje nusprendė vykdyti įstatymą, jo laikytis ir atšaukė savo ankstesnį sprendimą išimti visuomenei itin svarbius duomenis iš viešumos, nes pagal naujai įsigaliojusią tvarką nebuvo jokios kalbos, kad, pavyzdžiui, kandidatų interesų deklaracijos turėjo dingti iš VRK svetainių. Dabar taip nutiko ir tai labai blogai, nes tai apsunkina antikorupcinę stebėseną, padidina terpę politinei korupcijai, ką jau kalbėti apie politikos skaidrumą arba demokratijos pamatines vertybes“, – sako S. Muravjovas.

Anot jo, nereikia painioti duomenų apsaugos su visuomenės teise žinoti ir viešuoju interesu.

„Aš manau, kad duomenų apsauga yra labai svarbus dalykas, tačiau norėčiau, kad Lietuvoje nustotume painioti duomenų apsaugą su visuomenės teise žinoti ir viešuoju interesu. Tas pats duomenų apsaugos reglamentas labai aiškiai pasako, kad viešasis interesas yra viršiau už asmens teisę į privatumą. Ši teisė nėra absoliuti“, – taip pat sako pašnekovas.

S. Muravjovas tikisi, kad šis akibrokštas bus gera pamoka ateičiai.

„Aš tikiuosi, kad kolegos VRK nedelsiant išaisys padėtį, įkels turimus duomenis ir mes daugiau nebekalbėsime apie šį akibrokštą daugiau ir tai bus vertinga pamoka ateičiai. Norėčiau, kad mes susitartume, kad kai priimame naują korupcijos prevencijos įstatymą, kai aiškiai įsipareigojame mažinti politinės korupcijos lygį šalyje, žinome, kad duomenys apie viešuosius asmenis, sprendimų priėmėjus, yra aukso vertės, nes tai yra duomenys, nuo kurių gali atsispirti bet kuriame pokalbyje apie skaidrumą, nekvestionuokime to, gyvenkime toliau ir labiau pasitikėkime savo politikais“, – sako jis.

Pašnekovas paminėjo Latvijos pavyzdį, kur atskleidžiama daugiau duomenų.

„Mes kartais pamirštame, kad esame jauna demokratija ir dar turime vytis kolegas kitose šalyse. Tačiau tie patys kaimynai latviai skelbia daugiau duomenų, pavyzdžiui, apie tuos pačius įmonių savininkus, jie puikiai supranta, kad tai yra labai svarbu, jeigu jie nori užkirsti kelią stambiam piktnaudžiavimui. Deja, valstybės dažnai eina šiuo keliu, kai jas sukrečia stambūs korupciniai skandalai. Norėčiau, kad mes įsidėmėtume, kas vyksta aplinkui, žinotume, kad nereikia laukti ir tobulėtume“, – svarsto S. Muravjovas.

Vadovaujantis naujais asmens duomenų apsaugos reikalavimais, dalis kandidatų pareiškinių dokumentų duomenų buvo perkelti į elektroninių paslaugų portalą „Rinkėjo puslapis“ (https://www.rinkejopuslapis.lt/ataskaitu-formavimas).

„Nuoširdžiai apgailestaujame, kad kandidatų duomenų perkėlimas visuomenei ir žiniasklaidai sukėlė nepatogumų. Pabrėžtina, kad duomenys nėra panaikinti, tiesiog dalis duomenų neviešinama. Tačiau suprantant, kad viešojo asmens statusas reikalauja iš kandidatų papildomų įpareigojimų, kurie netaikomi kitiems piliečiams, bei gerbdami visuomenės teisę žinoti, kandidatų privačių interesų deklaracijų duomenys bus skelbiami VRK interneto svetainėje, palaipsniui juos perkeliant į „Rinkėjo puslapį“, – teigė VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

Kandidatų VRK teiktos privačių interesų deklaracijos bus pasiekiamos www.vrk.lt svetainėje artimiausiu metu, buvo informuojama išplatintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)