S. Skvernelis mano, kad E. Bjarūnas turi pats priimti sprendimą trauktis iš pareigų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas S. Skvernelis mano, kad praradus užsienio reikalų ministro pasitikėjimą E. Bajarūno darbas ambasadoje tapo sunkiai įmanomas.

„Sunku įsivaizduoti darbą, kai tiesioginis vadovas tau išreiškia nepasitikėjimą. Labai sudėtinga bus įgyvendinti tuos uždavinius, kurie keliami ambasadai“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Negalima atmesti prielaidų, kad bus ir struktūriškai, finansiškai veikiama ambasados veikla ir gali būti apsunkintas kasdienių funkcijų vykdymas, kalbant apie personalo komplektaciją, finansavimą, biudžetą ir taip toliau“, – akcentavo jis.

Parlamentaras atkreipia dėmesį, kad niekas negali priversti prezidento priimti sprendimo atšaukti ambasadorių. Todėl, pasak jo, logiškiausia išeitis E. Bajarūnui – trauktis iš pareigų pačiam.

„Vienintelis žmogus, kuris gali išspręsti klausimą, yra pats ambasadorius. Nes prezidento niekas neprivers priimti sprendimą atšaukti ambasadorių, jeigu jis to nenorės“, – sakė jis.

Saulius Skvernelis

S. Skvernelis akcentuoja, kad taip pat labai svarbu sulaukti VTEK išvados dėl E. Bajarūno ir prezidento G. Nausėdos apsilankymo operoje.

„Jeigu URM išvados yra patvirtintos ir jos nėra paneigtos, jeigu dar bus kažkoks sprendimas iš VTEK, tada, matyt, bus galutinai ir ta teisinė pusė įvertinta“, – akcentavo jis.

Politikas atkreipia dėmesį ir į tai, kad visa ši į viešumą neturėjusi patekti drama dėl E. Bajarūno, kenkia valstybės prestižui. S. Skvernelis taip pat pabrėžia, kad tai jau ne pirmas kartas, kai ambasadorių paskyrimo ar atšaukimo klausimai tampa įtampų tarp Prezidentūros ir Vyriausybės lakmuso popierėliu.

„Atrodome nesolidžiai, kai tokius klausimus pradedame kelti į politines batalijas, į viešumą, į politinę sceną. Tai tiesiog, jeigu anksčiau būdavo nesupratimas, nesuvokimas, nuostaba, kodėl mes taip elgiamės, tai dabar jau, matyt, atsiras ir akivaizdžios pašaipos, kad nesuprantame, kas yra užsienio politika ir kaip tokie klausimai turi būti sprendžiami“, – akcentavo jis.

E. Bajarūno istorija išnaudojama ir rinkiminėje kampanijoje

S. Skvernelis E. Bajarūno istorijos nutekinimą į viešumą taip pat sieja ir su de facto jau prasidėjusia prezidento rinkimų kampanija.

„Užsienio politika įpinama į vidines įtampas, į vidinius karus. Ir dabar tie karai tik aštrės, nes tiek prezidentas, tiek ministrė pirmininkė tampa kandidatais rinkiminėje kampanijoje į prezidentus – tik vienas de facto, kitas de jure. Ir administracinės galios yra išnaudojamos rinkiminėje kampanijoje“, – atkreipė dėmesį politikas, prisimindamas G. Nausėdos ir I. Šimonytės jam skirtus raginimus rinkiminės kampanijos į prezidento postą metu trauktis iš premjero posto.

„Mes jau dabar matome, kad užsienio politikai kenkia šių pareigūnų dalyvavimas rinkimuose. Tai jie turėtų turbūt priimti sprendimą – kaip tada ragino – pasitraukti iš pareigų ir dalyvauti kaip kandidatai, nepriklausomi nuo savo administracinių galių“, – pridūrė jis.

E. Gentvilas: E. Bajarūnas tęsti vadovavimo ambasadai nebegali, nes procesas tapo nebevaldomas

Savo ruožtu Liberalų sąjūdžio seniūnas E. Gentvilas teigia, kad visa ši žiniasklaidai nutekėjusi istorija dėl E. Bajarūno galimai neteisėtų veiksmų Jungtinės Karalystės ambasadoje – kenkia Lietuvos prestižui. Pasak parlamentaro, ambasadorių paskyrimai ir atšaukimai turėtų vykti „po kilimu“ – niekam apie tai nežinant.

„Tai, kas vyksta dabar, yra visiškai nenormalu. Aš nenoriu nei kaltinti, nei teisinti ambasadoriaus, prezidento ar G. Landsbergio, bet procesas yra nebevaldomas – įsitraukė jau visa visuomenė į svarstymus“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

„Matome nesusikalbėjimą ir nesikalbėjimą. Tokie dalykai iš principo neturėtų išeiti viešumon taip plačiai. Tai čia arba pasistengta, kad išeitų viešumon, arba nesuvaldyta situacija“, – taip pat pažymėjo jis.

Eugenijus Gentvilas

Todėl E. Gentvilas nebemato galimybių E. Bajarūnui tęsti darbą Jungtinėje Karalystėje.

„Bajarūnas, manau, kad neteko galimybės tęsti darbo šioje ambasadoje (...), nes atsidūręs tokiame įvykių verpete jis rezultatyviai dirbti tikrai nebegali. Jis tai parlekia padaryti spaudos konferenciją, tai vėl turi parlėkti aiškintis komitetui. Viskas – jo darbas Jungtinėje Karalystėje pasibaigs anksčiau ar vėliau, bet geriau, kad pasibaigtų anksčiau“, – pabrėžė politikas.

Liberalas teigia, kad kyla klausimų dėl ambasadoriaus veiksmų, tačiau, pasak jo, taip pat ši istorija yra išnaudojama ir artėjančių rinkimų kontekste.

„Ambasadorius gal irgi yra šiek tiek teisus, kad jo korta naudojama vidaus politinėse kovose, bet kai ambasadorius daro spaudos konferenciją, kurioje pasako ir neteisingų dalykų, čia irgi yra faktas. Čia gražiai neatrodo. Ir jeigu jūs norite mano žvilgsnio iš šalies, taip užsienio politika nedaroma“, – pabrėžė E. Gentvilas.

„Tai kas vyksta, nepuošia Lietuvos užsienio politikos. Užsienio politika turi būti suderintas dalykas, o ne naudojama partinėse rinkiminėse kovose“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas Delfi paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Portalo paviešintose URM inspektorių ataskaitos detalėse kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi šalies vadovas G. Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo URK pritarimu.