Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis ne kartą viešai gyrė A. Verygą, jį partijos lyderis buvo įvardijęs ir kaip tą, kuris, R. Karbauskio vertinimu, būtų labai geras premjeras.

Baltrukevičius: tikslas bus kitas


Kaip Delfi sakė Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius, toks LVŽS pasirinkimas visiškai nenustebino.

„Karbauskis buvo žadėjęs ir tai, kad jie bus pirmi. Aš manau, kad čia visgi buvo tik viena dar reali alternatyva svarstoma – galbūt paremti Igną Vėgėlę, bet čia, savaime suprantama, I. Vėgėlė būtų ne valstiečių kandidatas, o tik jų remiamas ir tikrai tokia politinė figūra, kuris vengs labai tampriai susisaistyti.

Tada galiausiai buvo priimtas toks LVŽS sprendimas. Po Skvernelio partijos sukūrimo, valstiečiams tikrai trūksta veidų, asmenybių, na, ir iš to nedidelio kiekio likusių ryškių politikų turbūt labai natūraliai „prašėsi“ A. Verygos pasirinkimas“, – komentavo M. Baltrukevičius.

Lojaliausiems LVŽS rinkėjams tokia kandidatūra, pasak jo, tikrai tiks. Vis dėlto, ar A. Veryga galėtų sulaukti platesnio palaikymo, politologas abejoja.

„Manau, kad šis pasirinkimas yra tikrai gera naujiena Sauliui Skverneliui, Vilijai Blinkevičiūtei ir kitiems opozicinio flango galimiems kandidatams į prezidentus, nes visgi Lietuvoje labai lojalių žmonių partijoms dalis yra nedidelė. Mes ir iš įvairių tyrimų matome, kad tikrai nėra taip, jog žmonės aklai balsuoja: partija iškėlė – ir viskas“, – sakė ekspertas.

Valstiečių rinkėjams taip pat, jo vertinimu, patraukli yra dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos kandidatūra. Tiesa, apie savo dalyvavimą rinkimuose prezidentas dar nėra pranešęs.

Ramūnas Karbauskis ir Aurelijus Veryga

„Aš nemanau, kad bendrame opozicijų galimų kandidatų kontekste, nors bus lengviau apie tai kalbėti, kai žinosime kitus kandidatus, (...) vargu, ar Veryga bus stipriausias kandidatas“, – kalbėjo M. Baltrukevičius.

„Nesinori labai spekuliuoti, bet greičiausiai jo „lubos“ yra gerokai mažesnės nei valstiečių „lubos“, pavyzdžiui, Seimo rinkimuose“, – įvertino analitikas.

Politologo manymu, A. Veryga nebus dėl realios pergalės kovojantis kandidatas.

„Jo tikslas bus garbingai atstovauti partijai ir kiek įmanoma maksimizuoti rezultatą“, – sakė M. Baltrukevičius.

Jis atkreipė dėmesį ir į tai, kad visuomenė labai gerai pažįsta A. Veryga iš praėjusios kadencijos, kai jis dirbo sveikatos apsaugos ministru, žino jo galimas silpnąsias vietas, pažiūras.

„Kaip sveikatos ministras jis buvo ryškus, bet ne visiems patiko jo sprendimai. Nėra taip, kad tai būtų toks politinis nouneimas arba netikėtas kandidatas. Šiuo atveju, valstiečiai mažiau rizikuoja, o tai kartu parodo jų ambicijas – jie puikiai supranta, kad Veryga nebus naujasis Lietuvos prezidentas ir darbas bus tiesiog garbingai nešti partijos vėliavą, atrodyti kuo geriau, ir tuo viskas baigsis“, – teigė pašnekovas.

Vis dėlto iš viso A. Verygos dalyvavimo rinkiminėje kampanijoje, kaip pastebėjo M. Baltrukevičius, LVŽS kaip partija gali stiprinti savo rinkėjų palaikymą kitąmet vyksiantiems rinkimams.

„Galiausiai A. Veryga gaus matomumo, labai realu, kad Seimo rinkimuose jis bus partijos sąrašo vedlys, tikėtina, kad Karbauskis vėl norės labiau būti antru numeriu. Galiausiai, vyks ir Europos Parlamento rinkimai. (...) Nors ten aktyvumas tikriausiai bus labai mažas, bet iš esmės pasirinkta strategija yra labai aiški.

Nesvarbu, ką Karbauskis viešai kalbėtų, yra to realistinio suvokimo, kokios yra partijos galimybės ir kas būtų geras rezultatas. Suprantant savo dabartines pozicijas, sprendimai ir buvo priimti“, – priminė M. Baltrukevičius.

Kalpokas realių šansų laimėti taip pat nemato

A. Veryga – universalus „valstiečių“ kandidatas, esą tinkantis ir į Kauno merus, ir į prezidentus, ir į ministrus pirmininkus, pažymėjo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Ignas Kalpokas.

„Jis yra toks R. Karbauskio pakaitalas, koks anksčiau būdavo Saulius Skvernelis“, – pažymėjo politologas.

Tiesa, anot jo, sunku įsivaizduoti A. Verygą, kovojantį dėl pateikimo į antrąjį prezidento rinkimų turą. Greičiausiai, I. Kalpoko vertinimu, A. Veryga bus toks statistinis kandidatas.

„Vis tiek mes turime tuos sunkiasvorius: G. Nausėdą, kažkas iš konservatorių bus, greičiausiai bus V. Blinkevičiūtė. I. Vėgėlės kol kas prie politikos sunkiasvorių neišeina priskirti, bet mes numanome, kad jis taip pat rinks kokius 10–11 proc. Ir iš tiesų visoje šitoje kompanijoje įsiterpti bus labai sudėtinga. Greičiausiai tai bus toks iš statistinių kandidatų, kuriuos mes, atsidarę VRK puslapį, prisiminsim, kad ir tokie buvo tais metais, bet realių šansų aš nematau“, – vertino politologas.

Ar ne per anksti „valstiečiai“ paskelbė apie savo kandidatą į prezidentus?

I. Kalpokas svarstė, kad, paskelbdama jau dabar, ši partija neturi ko prarasti, o galbūt ir išloš, nes turės laiko sukonstruoti kandidatą, sustiprinti pozicijas.

Aurelijus Veryga

„Aišku, visada yra šansas atsibosti ir tapti foniniu kandidatu, kuris visuomet yra ir galiausiai tu jo nebepastebi. Kita vertus, akivaizdžiai yra suvokiama, kad tarpinės pozicijos yra silpnos, ir jeigu įmanoma ilgesniu laikotarpiu dirbti ir savo kandidatą pozicionuoti jau dabar, bent jau yra šansas kažką pasigerinti.

Tai čia toks variantas, kur blogiau vis tiek nebus. O jeigu pradedi anksti ir nuosekliai konstruoji, tai gal žmonės ir apsipras su idėja, kad toks kandidatas yra ir gal įmanoma už jį balsuoti“, – komentavo VDU docentas.

Paskelbė pirmieji


Apie tai, kad į prezidentus kels A. Verygos kandidatūrą, „valstiečiai“ pranešė antradienį. Tai pirmoji apie savo kanidatą viešai paskelbusi partija.

LVŽS pirmininko R. Karbauskio įsitikinimu, šis politikas – geriausias kandidatas, turintis „politinį stuburą ir užtikrintą nepažeidžiamumą, aiškią Lietuvos viziją, su tradicinės šeimos puoselėjimu, palankios infrastruktūros šeimoms regionuose kūrimu, ko šiandien siekia absoliuti Lietuvos gyventojų dauguma“.

„Su tokiu prezidentu Lietuva būtų laisva ir vieninga, o ne ieškanti priešų šalies viduje ir už jos ribų“, – pranešime žiniasklaidai dėstė R. Karbauskis.

A. Veryga politinę karjerą pradėjo 2016 metais, kai buvo išrinktas į Seimą, ėjo sveikatos apsaugos ministro pareigas.

2018 metais A. Veryga įstojo į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Šiuo metu A. Veryga antrą kadenciją dirba Seime, priklauso Sveikatos reikalų ir Europos reikalų komitetams.

„Manau, kad pats stipriausias konkurentas Aurelijui Verygai bus dabartinis prezidentas Gitanas Nausėda. Tai akivaizdu, nes jis tikrai daugeliu savo vertybių turi panašų požiūrį kaip ir Aurelijus Veryga. Jis irgi yra žemaitis, yra sutapimų. Aišku, Aurelijus turi daug geresnį išsilavinimą. Bet yra kaip yra. Prezidentas užima pareigas ir jis yra rinkimų favoritas – tuo tikriausiai niekas neabejoja“, – antradienį Eltai sakė R. Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)