Bausmių griežtinimu ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime susidomėjo parlamentaras Albinas Mitrulevičius.

"Kaip žinoma, Lietuvos visuomenė buvo sukrėsta dėl studentės (Justinos Šikšniūtės, - ELTA) nužudymo Žemaitijoje. Ar jūs nemanote, kad reikia peržiūrėti Baudžiamąjį kodeksą ir būtent didinti bausmes už tokius (...) tyčinius nusikaltimus ir nužudymus? Aš manau, kad tai ne 20 metų, būtų ir iki gyvos galvos, bet galėtų būti 30, 40 metų laisvės atėmimas, kaip yra daroma kitose valstybėse", - teiravosi A. Mitrulevičius.

J. Bernatonis atsakė, kad, kiekvieną kartą įvykdžius tokius žiaurius nusikaltimus, visuomenės nuomonė būna aiški, kyla diskusijos apie mirties bausmės grąžinimą. Tačiau, pasak teisingumo ministro, kaip rodo kitų valstybių baudžiamosios politikos patirtis, mirties bausmė neapsaugo nuo tokių baisių nusikaltimų.

"Svarbiausia, kad tie, kurie įvykdė nusikaltimus, būtų atitinkamai nubausti pagal Baudžiamąją kodeksą. Aš manau, kad ir kai bus nagrinėjama ši byla teismas į tai atitinkamai įsigilins. Tik jūs ne visiškai teisus, kad kitose valstybėse yra ilgesnės bausmės negu 20 arba 25, 30, 40 metų. Tai paprastai yra ne tose valstybėse, į kurias mes orientuojamės. Aš suprantu, kad visuomet labai skaudu pergyventi tą situaciją", - kalbėjo J. Bernatonis.

Jis pridūrė, kad, atsiradus siūlymams griežtinti bausmes, visi jie bus nagrinėjami kartu su baudžiamosios teisės specialistas.

"Bet, mano manymu, bausmės dar didesnis sugriežtinimas (nes bausmė už tyčinį nužudymą yra pati griežčiausia iš visų bausmių pagal Baudžiamąją kodeksą) mūsų šiuo atveju vėlgi, kaip ir kitose valstybėse, nelabai pagelbės", - sakė teisingumo ministras.