Situacija Rodo saloje

Justino teigimu, informacija apie pavojų keliančius gaisrus jį pasiekė telefono pranešimu.

„Mano žmona gavo pranešimą į telefoną, aš asmeniškai negavau, bet pastoviai yra atnaujinama informacija ir ten rašoma, jeigu esate tokiame regione, tai reikia evakuotis. Viešbučiai apgadinti, vietiniai sako, kad jau ir mašinos, ir kažkokia vaistinė. Na, ten jau rimti reikalai tikrai“, – dalijosi jis.

Anot Justino, šis laikas Rodui – pats darbymetis, kadangi tai sala, gyvenanti iš turizmo. Pašnekovo teigimu, šią kelionių kryptį itin mėgsta ir lietuviai.

„Tiesioginiai skrydžiai vyksta kelis kartus per savaitę, tai tikrai yra lietuvių, bet šiaip turistai iš visur, iš visos Europos: vokiečiai, olandai, anglai, anksčiau būdavo skandinavai, danai. Žodžiu, tai tikrai populiari atostogų kryptis“, – teigė pašnekovas.

Pasak jo, dabar saloje rekordiškai karšta temperatūra.

„Apie 40 gal net gali būti. Žinote, aš esu toje Šiaurinėje dalyje, esu paplūdimyje, čia pučia vėjas, tai man kitaip, o kitoje pusėje, Pietinėje, ten vėjo nėra, tai skiriasi temperatūra labai vienos salos dalies ir kitos. Čia, kur aš esu, telefonas rašo 37, tai kitoje pusėje – dar daugiau, turbūt virš 40“, – teigė Justinas.

Gaisrai Graikijoje

Turistų evakuacijos

Internete plinta vaizdai, kuriuose matomi turistai bėga iš gaisro niokojamų salos dalių. Viena lietuvių turistė dalijosi, jog jai teko netgi palikti savo daiktus paplūdimyje ir tiesiog viską metus bėgti. Rodo saloje gyvenantis lietuvis Justinas pasidalijo, kaip evakuojami turistai.

„Aš skaičiau, kad iš paplūdimio į laivą ir išplauki laivu, nes paplūdimyje, tikriausiai, saugiausia – tai toks vienas variantas. Kitas – nežinau, išvažiuoja. Vaizdai labai baisūs, liepsnos didžiausios, vėjas. Atrodė, kad jau buvo suvaldę, bet vėjas pakilo ir vėl viskas išsiplieskė. Yra du židiniai“, – teigė jis.

Pats Justinas teigė, kad išvykti iš salos neplanuoja.

„Mes nejaučiame to. Mes jautėme vakar, tarkime, kad elektra išsijungė kelis kartus, buvome kitame miestelyje ir ten nebuvo vandens, nes jis reikalingas turbūt gesinimui. Daugiau, be elektros dingimo, mes nieko nejaučiame. Viskas mūsų vietovėje įprasta, nors čia yra kažkur valanda kelio nuo mūsų. Dabar aš atsisukęs matau horizonte dūmus, bet tik tiek “, – dalijosi jis.

Gaisrai Graikijoje

Pasikartojančios situacijos

Pašnekovo teigimu, panaši situacija buvo įvykusi ir anksčiau.

„Buvo, kad mes irgi nenakvojome vieną naktį namuose. Už 7 kilometrų buvo gaisras. Čia buvo prieš du metus, rugpjūčio pradžioje. Tada Turkija degė ir po to, po kelių dienų, buvo ir čia“, – pasakojo Justinas.

Anot jo, tai – pasikartojantys dalykai, todėl vietiniai tam būna pasiruošę.

„Ir prieš dešimt metų yra buvę, gal šį kartą gaisras didesnis, bet jie turi nusipirkę, matome, kad skraido malūnsparniai, lėktuvai, iš kitų šalių lėktuvai atskrenda padėti, kerta miško ruožus, kad nebūtų ugniai, kur peršokti toliau“, – teigė Justinas.

Visą pokalbį galite rasti Žinių radijo portale: