Mergina aiškino norinti išvykti mokytis į kitą miestą, tačiau kilo bėda dėl gaunamų išmokų. Kadangi ji – nepilnametė, paramą iš valstybės gauna mama, bet beatodairiškai dalintis pinigais su dukra ji nelinkusi.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai siūlo jai kreiptis į vaikų teisių specialistus, kurie padės parengti kreipimąsi į teismą.

Žada duoti tik pusę pinigų

„Mano mama už mane gauna našlaičio pensiją, išmokas, esant neįgalumui, ir vaiko pinigus. Našlaičių pensiją gaunu, nes praradau tėvą, išmokas dėl neįgalumo gausiu iki 18–os metų. Išvykusi mokytis į kitą miestą, vis dar būsiu nepilnametė, šiuos pinigus gausiu.

Mes su mama dėl jų nesutariame. Ji man ketina kas mėnesį duoti tik pusę už mane gaunamų pinigų, o likusius ketina išleisti savo reikmėms.

Noriu sužinoti, ar yra galimybė šiuos pinigus gauti į savo sąskaitą, ir, jei ši galimybė yra, ar nebus taip, kad mano mama užpildys prašymą ir šiuos pinigus ir vėl gaus į savo sąskaitą, nes ji iki 18–os metų man atstovauja“, – klausė mergina.

Galima kreiptis į teismą

SADM atstovų teigimu, vadovaujantis Civilinio kodekso 3.157 str. 1 d., tėvai yra savo neveiksnių nepilnamečių vaikų atstovai pagal įstatymą, išskyrus tėvus, teismo sprendimu pripažintus neveiksniais šioje srityje arba ribotai veiksniais šioje srityje, ir kitus šiame kodekse nustatytus atvejus.

„Turtą, kuris yra nepilnamečių vaikų nuosavybė, tvarko jų tėvai uzufrukto teisėmis (CK 3.185 str. 1 d.). Jeigu tėvai ar vienas iš jų netinkamai tvarko savo nepilnamečiam vaikui priklausantį turtą, darydami žalą nepilnamečio turtiniams interesams, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba prokuroras turi teisę kreiptis į teismą ir prašyti nušalinti tėvus nuo nepilnamečiui priklausančio turto tvarkymo.

Jei yra pagrindas, teismas nušalina tėvus nuo jų nepilnamečio vaiko turto tvarkymo, panaikina tėvų uzufrukto teisę į vaiko turtą bei skiria kitą asmenį nepilnamečiui priklausančio turto administratoriumi (CK 3.185 str. 3 d.)“, – aiškinama atsakyme DELFI.

Siūlo pagalbos ieškoti pas vaikų teisių specialistus

Tiesa, nepilnametis, kuris nėra teisės aktų nustatyta tvarka pripažintas emancipuotu arba sudaręs santuoką, negali būti išmokos gavėju, išskyrus įstatymuose nustatytus atvejus.

„Jeigu, merginos nuomone, jos mama netinkamai įgyvendina savo kaip vaiko įstatyminio atstovo pareigas, tvarkant vaiko turtą, naudojant vaiko išmoką ne vaiko naudai ar pan., ji gali kreiptis į Vaiko teisių apsaugos skyrių, kuris galėtų kreiptis į teismą dėl motinos nušalinimo nuo nepilnametės turto tvarkymo, nepilnametei priklausančio turto administratoriaus paskyrimo“, – siūlė SADM atstovai.

Jie priminė, kad išmokos vaikui („vaiko pinigų“) esmė – užtikrinti vaiko interesus.

Vaiko pinigus gali pervesti į jo vardu atidarytą sąskaitą

„Siekiant užtikrinti vaiko poreikius, šeimoms, susiduriančiomis su socialine rizika, išmokos vaikui mokėjimo būdas parenkamas atsižvelgiant į socialinio darbuotojo, dirbančio su šeima, rekomendacijas. Socialinės rizikos šeimoms išmoka vaikui tiesiogiai pinigais nėra mokama, o išmokos teikiamos nepinigine forma: maisto produktais, drabužiais, avalyne ir kitomis vaikams būtinomis prekėmis, socialinėmis kortelėmis, skirtomis pirkti maisto parduotuvėse, maitinimo talonais, paslaugomis ir kt.

Socialinis darbuotojas, įvertinęs individualius vaiko poreikius, gali rekomenduoti išmoką vaikui teikti piniginėmis lėšomis ir vyresniam kaip 16 metų vaikui, pervedant pinigus į vaiko vardu atidarytą sąskaitą.

Išmokos vaikui dydis piniginėmis lėšomis negali viršyti 50 procentų paskirtos išmokos dydžio. Likusi išmokos vaikui dalis teikiama nepinigine forma, atsižvelgiant į vaiko interesus“, – nurodė jie.