Pasak jos, be atskirų tyrimų sunku nustatyti, ar panašių istorijų pasitaiko ir dažniau.

„Tam, kad mes galėtume įvertinti, ar tai yra, ar nėra vienetiniai atvejai nepakanka įvertinti vien iš formaliai institucijų pateikiamų skundų institucijoms. Greičiausiai reikėtų dažniau paklausti ir vartotojų, padaryti kokį nors ir kiekybinį tyrimą, kuris leistų konstatuoti, jog tai yra vienetiniai, arba nevienetiniai atvejai“, – Žinių radijo eteryje teigė Lygių galimybių kontrolierė.

B. Sabatauskaitė kalbėjo, kad Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nėra gavusi pranešimų apie galimą pavežėjų seksualinį priekabiavimą. Visgi, rekomendacijų tarnyba tokiais atvejais turi.

„Nesame gavę nusiskundimų, esame tik gavę žiniasklaidos klausimų, ką reikia daryti. Mes labai raginame žmones, kurie patyrė seksualinį priekabiavimą, kuris neperžengia prievartavimo ribų, kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, konsultuotis dėl skundo pateikimo.

Ir jeigu kažką panašaus žmogus patiria, pradėti įrašą – ar tai būtų seksualinio pobūdžio komentarai, ar prisilietimais, žemina žmogaus orumą. Žmonės tikrai turi teisę pateikti mums skundą“, – pabrėžė Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovė B. Sabatauskaitė.

Lygių galimybių kontrolierė kalbėjo, jog nuo praėjusių metų, kai įstatymas buvo pakeistas, paslaugų tiekėjai turi užtikrinti, kad prie žmogaus nebus priekabiaujama, arba seksualiai priekabiaujama.

„Jeigu patiria arba seksualinį priekabiavimą, arba priekabiavimą prie žmogaus dėl amžiaus, tautybės, lyties, kitų bruožų, visais atvejais raginame žmones kreiptis“, – ragino B. Sabatauskaitė.

Paklausta, kodėl žmonės apie patirtą priekabiavimą nepraneša, Lygių galimybių kontrolierė pateikė kelias galimas priežastis.

„Iš mūsų perspektyvos, į ką svarbu yra atsižvelgti, kad seksualinis priekabiavimas yra toks elgesys, kuris iš esmės sukuria bauginančią, priešišką, žeminančią ir įžeidžiančią aplinką. Todėl, kai yra paveikiamas žmogaus orumas, akivaizdu, jog padaromas poveikis žmogaus psichinei, fizinei sveikatai. Tai gali pakirsti žmogaus pasitikėjimą saviverte, gali turėti labai daug skirtingų neigiamų pasekmių.

Mokslininkai, analizuodami seksualinį priekabiavimą ir kodėl kai kuriais atvejais, o gal net ir dauguma, žmonės nepraneša, nes jie jaučia ir kaltę, gėdą, skirtingus jausmus. Tai nėra lengva. Žmonės kai kada nori tiesiog greičiau užmiršti tam tikrą įvykį. Tačiau aš manau, kad yra be galo svarbu to taip nepalikti. Nesakau, kad kiekvienas žmogus turi prisiimti atsakomybę už kitus, tačiau svarbu yra pranešti“, – Žinių radijo eteryje pabrėžė Lygių galimybių kontrolierė J. Sabatauskaitė.