„Nuo sekmadienio Lietuvos savivaldybių administracijos turi užtikrinti, jog mieste veiktų „ne daugiau nei vienas mobilus punktas“ ir ėminius dėl koronaviruso jis rinktų „ne ilgiau nei 6 valandas per dieną“, teigiama vėlai penktadienį vakare pasirašytame Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimas“, – rašoma vidurnaktį išplatintame paaiškinime.

Toks sprendimas, remiantis ministro pasirašytu dokumentu, galiotų sekmadienį bei pirmadienį ir tik Vilniuje bei Kaune, nes būtent šiuose miestuose šiuo metu veikia po tris patikros punktus.

„Siekiant subalansuoti paimtųjų ėminių ir atliktų tyrimų kiekius, dviem dienoms – balandžio 5–6 dienomis – trumpinamas mobilių punktų darbo laikas. Dėl tos pačios priežasties minėtomis dienomis didžiuosiuose miestuose veiks tik po vieną mobilų punktą. Pasieniuose dirbančių mobilių komandų darbas nesikeis – imti mėginių jie vyks kada reikia, ir kiek reikia“, – rašoma vidurnaktį išplatintame SAM paaiškinime.

Anot ministerijos, laboratorijų pajėgumų didinimas tiesiogiai ir beveik vien tik susijęs su technologijomis, o jas prognozuoti yra gerokai sudėtingiau nei suburti žmones veiklai naujame mobiliame punkte. Dėl šios priežasties vis dar išlieka tyrimo laukiančių ėminių „perviršis“, t. y. ėminių buvo paimta daugiau, nei tuo metu laboratorijos galėjo jų ištirti.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kiek anksčiau penktadienį pranešė, kad kai kurių mobiliųjų patikros punktų darbas dėl susikaupusių neištirtų mėginių bus ribojamas. Nors laboratorijos tyrimų apimtis padidino iki 2,8 tūkst. per parą, išaugus ir ėminių skaičiui, neištirtų mėginių padaugėjo maždaug tūkstančiu – iki 3,2 tūkstančio. O juk ir ėminių galiojimo laikas ribotas.

Šias dvi dienas gyventojai, nerimaujantys dėl savijautos ir pajutę viršutinių kvėpavimo takų peršalimo simptomus, raginami kreiptis į savo šeimos gydytoją. Atkreipiame dėmesį, kad didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune – veiklą pradėjo karščiavimo klinikos.

Numatoma, kad nuo antradienio visi mobilūs punktai sėkmingai tęs darbą. Taip pat tikime, kad laboratorijose dirba profesionalūs žmonės, kurie parengs laboratorijų įrangą didesnės apimties darbui.

„Naktinis sprendimas“

Tai savo paskyroje R. Šimašius pavadino „dar vienu naktiniu ministro sprendimu“.

„Padėtis tiek smarkiai gerėja, kad mums liepė uždaryti du iš trijų mobilių punktų, o vieno likusio punkto darbo laiką sutrumpinti tik iki 6 valandų, t.y., iki 36 mėginių per dieną“, – apie pasikeitimus Vilniuje rašo R. Šimašius.

Anot Vilniaus miesto mero, savivaldybė buvo pasiruošusi atvirkštiniam veikimui – t.y. didinti tyrimų apimtis. Vietoj to nuo šiol teks jas mažinti.

„Tris savaites buvau įkyrus testavimo problemų kėlėjas ir sprendimų siūlytojas, į kuriuos pradėta reaguoti tik premjerui įsikišus prieš savaitę. Tai dabar gal aš jau nebekomentuosiu to trynimo ir stabdymo vykusio per tą laiką, ir kodėl iki to prisigyventa...“, – nuostabos ir nusivylimo neslepia meras.

Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau informavo gavusi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą trumpinti trijų sostinėje veikiančių mobiliųjų patikros punktų dėl COVID-19 darbo laiką perpus – vietoje 12 val. dirbti tik 6 val. Tokiu būdu Vilniuje mobiliuosiuose punktuose atliekamų testų kiekis mažės perpus – nuo iki šiol galimų 450 iki maždaug 220.