Pagal AAA modeliavimo rezultatus, šie teršalai vėjo buvo nešami link Grigiškių ir Lentvario.

„Buvo atlikti aplinkos oro tyrimai 5 taškuose, tam tikrais atstumais nuo gaisro vietos, buvo paimti vandens mėginiai. Kol kas turime rezultatus aplinkos oro tyrimų. Didžiausios taršos koncentracijos buvo fiksuojamos netoli gaisro židinio, 400 metrų iki jo. Buvo fiksuojamos padidėjusios tokių teršalų kaip kietosios dalelės, lakieji organiniai junginiai, pavyzdžiui, benzinas, koncentracijos“, – pirmadienį žurnalistams teigė V. Bimbaitė.

„Toliau nuo gaisro židinio, apie 3 km nuo jo, pavėjui, tyrimus atlikome mobilia laboratorija (...) čia fiksavome tik kietųjų dalelių KD2,5 (ypač smulkios kietosios dalelęs, kurių aerodinaminis skersmuo mažesnis už 2,5 mikrono ir kurios gali prasiskverbti į kvėpavimo ir kraujotakos sistemas – ELTA) kurios labiausiai išsiskiria degimo proceso metu, ir benzino koncentracijas“, – pridūrė ji.
AAA atstovės teigimu, kietųjų dalelių poveikis sveikatai priklauso nuo taršos šaltinio. Tad, anot jos, kadangi degė popierius, kartonas ir plastikas, kietųjų dalelių sudėtyje buvo sunkiųjų metalų, policiklinių aromatinių junginių.

V. Bimbaitės teigimu, oro kokybė Vilniuje šiuo metu yra gera. Visgi, dalis taršos galėjo nusėsti ant paviršių, į vandens telkinius, dirvožemį, tad rekomenduojama nesimaudyti į poveikio zoną patekusiuose ežeruose.

„Šiuo metu pavojaus iš aplinkos oro nebėra, oro kokybė Vilniuje yra gera. Tačiau dalis teršalų nusėdo ant paviršių, į dirvožemį ir vandens telkinius. (...) Turėtų būti atlikti papildomai tyrimai dėl to, kokiu mastu ir kur teršalai nusėdo ir kokios jų koncentracijos“, – sakė ji.

„Jeigu tekantis vandens telkinys, maudytis galima, dėl ežerų reikėtų atlikti tyrimus. Buvo perspėjimas iš sveikatos įstaigų dėl daržovių, dėl galimo dalelių nusėdimo, kad galbūt reikėtų nevalgyti tų daržovių“, – pabrėžė ji.

Pasak jos, sužinojus tikslius taršos kiekius bei kokios medžiagos degė, bus įvertinta šio gaisro žala aplinkai.

ELTA primena, kad šeštadienį ryte Gariūnų gatvėje esančiame atliekų rūšiavimo centre „Ecoservice“ kilo didžiulis gaisras, kurį ugniagesiai gesino iki sekmadienio popietės.

Aplinkos viceministrės Ramintos Radavičienės teigimu, gaisro priežastis dar nėra žinoma, atliekamas tyrimai jai nustatyti. Taip pat vėliau bus paskaičiuotas poveikis aplinkai ir žala dėl degimo metu į orą išsiskyrusių teršalų.

Pasak jos, tarnyboms pavyko „santykinai greitai“ suvaldyti gaisrą, vos jam kilus visuomenė buvo įspėta apie pavojų, sulaukė rekomendacijų užsidaryti langus ir nebūti lauke.

Taip pat, R. Radavičienės teigimu, tarnybos operatyviai sumažino gaisro poveikį aplinkai, kadangi vos jam prasidėjus uždarė paviršinio vandens išleidimo sklendes, surinko gaisro gesinimui panaudotą vandenį.

Gaisras „Ecoservice“ teritorijoje suvaldytas sekmadienį popiet. Kaip Eltai teigė PAGD Komunikacijos skyriaus atstovė Edita Zdanevičienė, pirmadienį „Ecoservice“ teritorijoje tęsiami baigiamieji gaisravietės tvarkymo darbai, dar šeši ugniagesių ekipažai budėjo vietoje, siekdami įsitikinti, kad nekils naujų gaisro židinių.

Dėl šeštadienį Vilniuje Gariūnų rūšiavimo centre kilusio gaisro „Ecoservice“ pradėjo vidinį tyrimą, pranešė bendrovės gamybos padalinio vadovas Mindaugas Šeštokas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją