Trys mėnesiai lovoje

Anot Kėdainių bendruomenės socialinio centro socialinės darbuotojos Janinos Petkevičienės, pirmą informaciją apie nelaimės ištiktą vyrą ji gavo iš savo įstaigos direktorės Rūtos Kaupienės, kuri J. Petkevičienę ir Kėdainių bendruomenės socialinio centro bendrosios praktikos slaugytoją Ramutę Liužinienę įpareigojo pasidomėti šitiek laiko ant patalo gulinčiu kraštiečiu.

Dirbo Norvegijoje

„Apsilankiusios vyro namuose iš karto supratome, jog situacija tikrai rimta. Penktame aukšte tvarkingai gyvenantį kėdainietį radome gulintį lovoje. Pradėjus kalbėtis, vyriškis išsamiai papasakojo savo nelengvą gyvenimo istoriją. Pasirodo, prieš kiek daugiau nei tris mėnesius į Lietuvą grįžęs kraštietis iki tol šešerius metus sėkmingai dirbo Norvegijoje.

Statybose dirbęs kėdainietis, panoręs keisti darbovietę užsienio šalyje, dėl sveikatos sutrikimų nusprendė trumpam grįžti į Lietuvą, čia pasigydyti ir galiausiai vėl išvykti. Bet situacija susiklostė kitaip nei buvo tikėtasi. Liūdniausia, jog ne į gerąją pusę.

Vyrui pradėjo skaudėti kojų sąnarius ir vieną gražią dieną jis nebeįstengė išlipti iš lovos“, – ant patalo ilgą laiką pragulėjusio kraštiečio istoriją papasakojo jį aplankiusi J. Petkevičienė.

Buvo neapdraustas

J. Petkevičienė nieko nelaukusi kreipėsi į aktyvią veiklą vykdantį visuomeninį judėjimą „Mūsų krašto sėkmei“.

Judėjimo narė Vitalija Surgautienė ėmėsi visų įmanomų koordinacinių veiksmų telkiant institucijas, kad būtų galima kuo greičiau suteikti gydymo paslaugas sergančiam kėdainiečiui.

„Norėdamos gauti gydymo paslaugas, pirmiausia privalėjome kreiptis į Kėdainių miesto seniūniją, kad ši vyrą deklaruotų kaip šiuo metu gyvenantį Lietuvoje. Džiugu, jog labai greitai ir operatyviai, atkreipę dėmesį į esamą padėtį, seniūnijoje dirbantys specialistai sutvarkė šį reikalą.
Visuomeninio judėjimo „Mūsų krašto sėkmei“ iniciatyva suteikta pagalba kėdainiečiui

Dar viena kliūtis, neleidusi iš karto kreiptis į gydytojus – vyro nedraustumas. Sodroje išpirkę vieno mėnesio sveikatos draudimą, kuris įsigaliojo po kelių dienų, su V. Surgautienės pagalba pasirūpinome greitąja bei vyrais, kurie padėjo iki greitosios automobilio iš penkto aukšto atvesti nevaikštantį kraštietį.

Ne ką mažiau sužavėjo ir specialistų darbas nuvykus į priimamąjį. Čia viskas kruopščiai suderinta, laukti nereikėjo nė minutės.

Po patikros kėdainietis gavo siuntimą gultis į ligoninės Terapijos skyrių, kur po atliktų tyrimų ir kruopštaus medikų gydymo nepraėjus nė porai savaičių ant patalo gulėjęs kėdainietis su ramentais jau pats sugebėjo pasiekti namų duris“, – gerėjančia vyro būkle pasidžiaugė J. Petkevičienė.

Išvydo šviesą tunelio gale

„Jau pirmojo vizito į ligoninę metu vyras tikino matantis šviesą tunelio gale. Buvo džiugu girdėti tokius žodžius ir žinoti, kad sutelktos pastangos pagelbėti ant patalo gulėjusiam kraštiečiui nenuėjo perniek.

Tikėkimės, kad visų mūsų, tiek specialistų, tiek ir kitų prisidėjusių žmonių, pagalba šiam vyrui padės sugrįžti į normalų gyvenimą“, – viliasi socialinė darbuotoja ir priduria, kad ne mažesnį džiaugsmą širdyje dėl gerėjančios kėdainiečio būklės jaučia ir R. Kaupienė.

Pastebėjo džiaugsmą

„Kai mūsų įstaigos direktorė davė šią užduotį, kiekvieną dieną manęs klausinėjo, kaip vyras laikosi, kokia jo sveikata.

O kada pranešiau, jog jis su ramentais jau pats pastovi ant kojų, pastebėjau jos akyse džiaugsmą“, – Kėdainių bendruomenės socialinio centro direktorės R. Kaupienės neabejingumu nelaimės ištiktiems žmonėms pasidžiaugė J. Petkevičienė.

Po patikros, atliktų tyrimų ir kruopštaus medikų gydymo nepraėjus nė porai savaičių ant patalo gulėjęs ir vaikščioti negalėjęs vyras su ramentais jau pats sugebėjo pasiekti namų duris.