Šį prašymą antradienį Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme (LVAT) įvardijo teismui skundą pateikusiai LLRA-KŠS atstovaujanti partijos narė, parlamentarė Rita Tamašunienė. Anot jos, yra įvairių aplinkybių, kurios leidžia manyti, kad Vilniaus rajono mero rinkimų antrojo turo biuleteniai turėtų būti perskaičiuoti.

„Prašome išsklaidyti abejones dėl rinkimų proceso“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

LLRA-KŠS atstovės teigimu, visų pirma, Vilniaus rajono mero rinkimų išankstiniame balsavime rinkėjai negalėjo balsuoti vienoje iš įprastinių balsavimo vietų. Tai, anot jos, padarė įtaką rinkėjams, galėjo iškreipti rinkimų rezultatus.

„Šitoje apygardoje pusė rajono gyventojų liko be papildomos išankstinio balsavimo vietos. Nemenčinėje ir pačiame Vilniuje tokios vietos buvo, bet Medininkų pusėje, kur yra 40 kilometrų nutolusios vietovės, tokios galimybės gyventojai neturėjo“, – aiškino R. Tamašunienė.

Ji pabrėžė, kad antrame Vilniaus rajono mero rinkimų ture ne vienas rinkėjas pastebėjo, jog rinkimų tvarkos užtikrinimui pasitelkti Šaulių sąjungos nariai. Anot R. Tamašunienės, uniformuoti šauliai galėjo viršyti savo įgaliojimus.

„Tai yra sukarinta organizacija, kuri deklaruoja apolitiškumą, o rinkimai yra labiausiai politizuotas procesas. (...) Nebuvo įspėti gyventojai, kad tokia organizacija ir jos nariai dalyvaus rinkimuose. (...)

Antrame ture Šaulių sąjunga dalyvavo ir prie kiekvienos rinkimų apylinkės buvo Šaulių sąjungos patrulis. Ir fiksuotas ne vienas atvejis, kai Šaulių sąjungos nariai viršijo įgaliojimus, jie buvo ir pačiose rinkimų apylinkių patalpose“, – komentavo R. Tamašunienė.

LLRA-KŠS atstovė teigė, kad partija turi garso įrašą, kuriame esą fiksuota Lietuvos socialdemokratų partijos, kurios atstovas Robertas Duchnevičius ir laimėjo Vilniaus rajono mero rinkimus, atstovų instruktažas rinkimų stebėtojams. Šiame instruktaže, pasak R. Tamašunienės, esą dalyvavo ir šauliai, taip tam tikra prasme įsitraukdami į partijos veiklą.

„Garso įrašas, kurį galime pateikti teismui, parodo, kad buvo vykdomas socdemų instruktažas rinkimų stebėtojams, bet jame dalyvavo ir Šaulių sąjungos nariai“, – pažymėjo R. Tamašunienė.

LLRA-KŠS atstovė taip pat pažymėjo turinti informacijos, kad daliai Vilniaus rajono gyventojų viešoje erdvėje esą galėjo būti daryta neteisėta įtaką, tai yra jie raginti paslėpti savo senelių asmens dokumentus, kad šie negalėtų balsuoti.

„Raginti jauni žmonės paslėpti senelių pasus, kad jie negalėtų palaikyti savo kandidato šioje apygardoje“, – aiškino R. Tamašunienė.

Kaip vieną iš aplinkybių, kuri esą galėjo padaryti įtaką Vilniaus mero rinkimų rezultatams, LLRA-KŠS įvardijo incidentą Rudaminos rinkimų apylinkėje, kur 100 partijos kandidatui į merus Waldemaras Urbanas atitekusių balsų buvo esą priskirta socdemų kandidatui R. Duchnevičiui

VRK atstovė Ilona Bondzinskaitė teisme tvirtino nesutinkanti su LLRA-KŠS priekaištais dėl Vilniaus rajono mero rinkimų.

Kalbėdama apie Šaulių sąjungos narių pasitelkimą, ji pažymėjo, kad tokios galimybės Rinkimų kodeksas nenumato, tačiau kartu VRK atstovė teigė, jog iki dienos, kai komisija ėmė tvirtinti rinkimų rezultatus, nusiskundimų dėl šaulių elgesio negauta.

„Rinkimų kodeksas nenumato Šaulių sąjungos dalyvavo rinkimuose. Bandėme aiškintis dėl aplinkybių. Šiuo atveju Šaulių sąjunga pasitelkta Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone, pasitelkė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas“, – aiškino I. Bondzinskaitė.

„VRK nebuvo gavusi signalų, kad šauliai kažkaip trukdė rinkimų procesui“, – pridūrė VRK atstovė.

Pasak jos, situacija dėl 100 balsų Rudaminos rinkimų apylinkėje buvo išspręsta. Anot I. Bondzinskaitės, buvo fiksuota, kad dalis balsų, skaičiuojant buvo priskirta ne tam kandidatui, bet vėliau klaida buvo ištaisyta.

„Paskui buvo perskaičiuoti balsai dar kartą, balsų skaičiavimą stebėjo stebėtojai, sudarytas protokolas, dėl jo niekas nesiskundė“, – aiškino VRK atstovė.

LLRA-KŠS kreipėsi į LVAT po to, kai VRK netenkino partijos prašymo perskaičiuoti balsus antrame Vilniaus rajono mero rinkimų ture.

Po antrojo merų rinkimų LLRA-KŠS skunde VRK nurodė galimus rinkimų organizavimo ir balsavimo proceso pažeidimus.

ELTA primena, kad VRK kovo 24 d. patvirtino Vilniaus rajono mero rinkimų antrojo turo rezultatus. Šiuos mero rinkimus, surinkęs 50,2 proc. balsų, laimėjo socialdemokratas R. Duchnevičius. Tuo tarpu LLRA-KŠS kandidatas W. Urbanas, surinkęs 49,07 proc. balsų, rinkimus pralaimėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)