Antradienį pasirodė informacija apie pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai Viešvilės globos namuose seksualiai išnaudojamų vaikų. Miestelio bendruomenė pasidalijo į dvi stovyklas. Tiesa, tikinčių pedofilijos skandalu ne taip jau ir daug.

Išskirtinis pastatas

Viešvilės globos namų pastato neįmanoma nepastebėti. Restauruotas raudonų plytų senovinis pastatas stovi šalia pagrindinės miestelio gatvės.

Šioje vietoje nuolat zuja vaikai, lakstydami pirmyn atgal į kitoje gatvės pusėje esančią parduotuvę.

Visi parduotuvės lankytojai žino, kodėl pastaruoju metu miestelyje gausu žurnalistų - Viešvilės globos namus drebina tikras ar tariamas pedofilijos skandalas.

Naujienos šokiravo

Pedofilijos šešėlis buvo mestas ant įstaigos vadovo Algimanto Liaudaičio. Tiesa, kone visi kalbinti viešviliečiai negali patikėti, kad 57 metų trijų vaikų tėvas galėjo išnaudoti berniukus.

„Aš globos namuose dirbau 30 metų, dabar jau esu pensijoje. Galiu tikrai pasakyti, kad jokio išnaudojimo nėra. Geriau reikėtų kalbėti apie tai, ką vaikai matė savo šeimose“, - pasakoja buvusi Viešvilės globos namų darbuotoja.

Kol kas neaišku, kada užfiksuotas Kauno apygardos prokuratūroje tiriamas įvykis. Teigiama, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš porą savaičių. Prieš tris savaites susirgo ir darbe A. Liaudaitis nesirodo.

„Tai visiškai su tuo nesusiję“, - DELFI sako Viešvilės globos namų direktoriaus pavaduotoja Jūratė Bastienė.

Keletas viešviliečių užsimena, kad gandų miestelio gatvėse sklando jau kone dvejus metus. Tačiau apie konkrečius faktus nekalbama.

„Žinote, pletkai kaip ir visoje Lietuvoje sklando įvairiausi. Jei mes į kiekvieną pletką pradėsime reaguoti, tai tapsime ligoniais. Pletkų sklando įvairių. Jei man būtų kažką pasakę, aš būčiau ėmusis priemonių ir paviešinčiau faktus. Bet man asmeniškai niekas niekada nesiguodė, nesakė“, - sako J. Bastienė.

Šiuo metu Viešvilės globos namuose gyvena 49 vaikai.

Keista darbuotojų kaita

Ikiteisminio tyrimo detalės neatskleidžiamos, tačiau viešviliečiai svarsto savo teorijas.

Gyventojai pastebėjo, kad prieš 3-4 metus globos namuose įsidarbino savanoris vyriškis.

„Aiškiai matyti, kad jis ne tos seksualinės pakraipos“, - emocijų neslėpė vietos gyventojas.

„Kad žmogus neturi žmonos dar nereiškia, kad jis toks ar anoks“, - užtarė parduotuvės lankytoja.

Prieš metus į Globos namus atėjo dirbti dar vienas jaunas vyras. Vietos gyventojus šokiravo, kad ant pedagogo kaklo puikuojasi garsiojo „Playboy“ zuikučio tatuiruotė.Pikti vaikai

Dauguma A. Liaudaitį gina, o kaltę verčia patiems vaikams.

„Tai tikrai pikti vaikai“, - sako parduotuvės darbuotoja. Ji teigia, kad vaikai ir langus gali išdaužyti, jei negaus cigarečių ir kito norimo daikto. Pardavėja įsitikinusi, kad A. Liaudaitis buvo apkalbėtas. Be to, pardavėja nepastebėjo, kad pastaruoju metu vaikai turėtų daugiau pinigų.

Kiti viešviliečiai taip pat kaltino ne direktorių, o pačius vaikus ir jų tėvus.

„Tėvai vaikui negali suduoti. O kaip mes augome? Nusikaltai – rykštute per šikną ir žinojai, už ką gavai. O dabar negalima – įžeidimas. Jėzau Jėzau kas atstitiks, kad vaikui suduosime per užpakalį“, - emocingai mintis dėstė senyva viešvilietė.

„Ko tik vaikai nepasakojo, ką motina su tėvu šalia daro. Kokie organai, ką jie daro, kaip jie daro. Tai yra siaubas, kokie tėvai. O kokie bus vaikai? Kokia dabar laimė, kad gali ant kažko kažką pasakyti. Jie tiesiog nuo to laimingi jaučiasi“, - įsitikinusi ne vieną dešimtmetį globos namuose dirbusi moteris.