„Pirmiausiai, kas man šioje istorijoje atrodo netinkama – kad ta informacija, kurią mes laikome slapta, konfidencialia ir su labai aiškia konfidencialumo žyma, tą pačią dieną atsiduria žiniasklaidoje.

Yra tik du variantai, kaip iš Užsienio reikalų ministerijos tokia informacija atsiduria žiniasklaidoje – arba situacija yra nevaldoma ir vidutinės grandies žmonės ją išplukdo į viešąją erdvę, arba visa tai daroma su Užsienio reikalų ministerijos vadovybės žinia. Abu dalykai yra tiesiog nepriimtini“, – žurnalistams vizito Ispanijoje metu sakė G. Nausėda.

Vertindamas žiniasklaidoje pasirodžiusius ambasados darbuotojų liudijimus apie esą nederamą ilgamečio diplomato elgesį, prezidentas nurodė, kad E. Bajarūnas yra reiklus vadovas, todėl tam tikros įtampos yra natūrali darbo dalis.

„Ambasadorius Bajarūnas yra reiklus vadovas ir visi, kas susiduria su diplomatiniu darbu, turbūt puikiai žino, kad tai nėra darbas nuo 9 iki 5 (valandos – ELTA). Žinoma, kad gali kilti tam tikro pobūdžio konfliktų, įtampų, kuomet ambasadorius reikalauja daugiau nei vidutinės grandies darbuotojai mano turį daryti. Ir, ko gero, daugelyje ambasadų tokie konfliktai ir tokios įtampos egzistuoja“, – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pastebėjo, kad didelę laiko dalį ambasadorius Jungtinėje Karalystėje skiria susitikimas su lietuvių diaspora, išsibarsčiusia po visą šalį. Todėl kelionės bei dalyvavimas įvairiuose renginiuose vyksta ir ne darbo valandomis.

„Jeigu kažkas sakys, kad mes nenorime nuvežti tavęs į vietą dėl to, kad yra šeštadienio popietė – natūralu, kad tokie dalykai kyla, nesutarimai kyla. Bet iš to reikia padaryti išvadas ir visi būti tame pačiame puslapyje – suvokti, kad diplomato darbas yra specifinis. Tai nėra darbas fabrike prie konvejerio“, – apibendrino jis.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, URM sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Trečiadienį portalas paviešino ir URM inspektorių ataskaitos detales, kuriose kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūloma spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Šalies vadovas G. Nausėda yra teigęs, kad pasitiki E. Bajarūnu.

Landsbergis stebisi G. Nausėdos sprendimu dėl E. Bajarūno: tai nėra atsakinga


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebisi prezidento Gitano Nausėdos užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus Eitvydo Bajarūno. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

„Prezidentas, mano žiniomis, nėra susipažinęs su informacija iš kitos pusės. Su tais 13 žmonių, kurie yra ne tik iš Užsienio reikalų ministerijos, kurie pasisakė ganėtinai detaliai apie jų darbo sąlygas. Išklausius tik vieną pusę, susipažinus tik su viena istorijos dalimi, grąžinti ambasadorių atgal pas tuos žmones, kurie kiekvieną dieną turi su juo toliau dirbti, nėra iki galo atsakinga“, – prieš Vyriausybės posėdį ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Pasak jo, labai keistas ir prezidento sprendimas po susitikimo su E. Bajarūnu paprašyti, kad ambasadorius tęstų diplomatinį darbą Londone.

„Politinis vertinimas būtų labai paprastas. Įsivaizduokite dabar situaciją, kurioje ministras Landsbergis sulauktų kaltinimų iš 13 asmenų, iš trijų institucijų, kad jis netinkamai elgiasi su savo darbuotojais. Ir tada kas nors pasakytų: tegul eina toliau dirbti, nes jo darbas yra specifinis. (...) Aš nemanau, kad turėčiau galimybę nueiti, neatsakyti į jūsų klausimus“, – stebėjosi G. Landsbergis.

„Yra aiškūs standartai, kaip vadovai turi elgtis su savo pavaldiniais, kaip jie turi bendrauti, kokie lūkesčiai jiems yra keliami“, – pridūrė ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)