Jos autorius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos parlamentaras Giedrius Surplys sako, kad teisės akto projekto dar neparuošė, tačiau įtraukė į savo Seimo rudens sesijos darbotvarkę. Apsispręsti parlamentaras ketina sulaukęs daugiau informacijos apie teisinę praktiką kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

„Mano mintis yra turėti nacionalinį įstatymą, kuris, nesvarbu kurioje savivaldybėje vyktų masinis renginys, tiesiog nustatytų minimalius reikalavimus – tokius kaip galimybė žmonėms atsigerti vandens arba pasinaudoti tualetu.

Jokių didesnių apribojimų aš negalvoju, bet faktas, kad reikia tartis“, – Eltai teigė G. Surplys.

Parlamentaras patikino dar negalįs patikslinti konkrečių naujojo teisės akto punktų, esą iniciatyva dar „idėjų lygmenyje“. Tačiau, jo teigimu, dokumente atsirastų „kertiniai, esminiai reikalavimai masiniams renginiams“.

„Kad galėtų būti patenkinti visiškai baziniai žmonių poreikiai. O visa kita ir toliau būtų nurodyta, kad yra savivaldybių reguliavimo sritis“, – užsiminė G. Surplys.

Politikas teigia pavedęs Seimo tyrimų skyriui ištirti, kaip masiniai renginiai reglamentuojami kitur ES – ar Bendrijos šalyse jų tvarka reguliuojama atskiru įstatymu, ar, kaip Lietuvoje, tokio teisės akto nėra ir tą daro savivaldybės.

Sulaukęs rezultatų G. Surplys planuoja toliau spręsti, ar projektą paruošti ir pateikti Seimui.

„Jeigu taip yra, kad nei vienoje ES šalyje nėra masinių renginių įstatymo, turbūt yra logikos neturėti tokio įstatymo. Ir galbūt viskas apsiribotų pasikalbėjimu su verslininkais, kad, vis dėlto, reikia masinių renginių metu užtikrinti bazinius žiūrovų poreikius.

Jei tokių renginių įstatymų yra, reikia pažiūrėti, kas ten sureglamentuota ir pasiimti geriausią praktiką, išdiskutuoti su mūsų renginių organizatoriais ir vartotojais. Tada tas įstatymas turi teisę egzistuoti ir Lietuvoje“, – kalbėjo Seimo narys.

„Kai gausiu tyrimo išvadas, bus aiškiau, kur link galima judėti su tuo įstatymo projektu“, – akcentavo jis.

Kartu G. Surplys pabrėžė – projektas neturi būti skubotas, idėjai bręstant būtų diskutuojama su verslininkais, visuomene.

Paskatino nemaloni patirtis „Imagine Dragons“ koncerte

G. Surplys tikino, jog domėtis galimybėmis nustatyti tam tikras masinių renginių organizavimo taisykles įstatymu pradėjo apsilankęs rugpjūtį Vilniaus Vingio parke vykusiame JAV grupės „Imagine Dragons“ koncerte.

Koncerto rengėjai viešumoje sulaukė kritikos dėl draudimo įsinešti vandens, netinkamo aprūpinimo vandeniu pasirodymo metu ir kt. žiūrovams kilusių kliūčių, įvardijamų ir parlamentaro.

„Buvau „Imagine Dragons“ koncerte su trimis vaikais. Pirmiausia, pasirodė keista, kad negalima įsinešti nei vandens, nei jokios taros“, – teigė G. Surplys.

„Tada tiesiog pusvalandį atstovėjome eilėje prie vieno iš keliasdešimties kioskų, kur pardavinėjo alkoholinius gėrimus, ir bent jau kainoraštyje buvo vanduo ir sultys. Atstovėjus (...) sužinojome, kad visas vanduo išparduotas jau prieš valandą. (...) Sulčių irgi nebuvo.

Iš to ir kilo mano nepasitenkinimas, aplinkinių žmonių reakcija buvo lygiai tokia pat“, – tęsė jis.

Politikas pridūrė, kad renginio organizatoriai žiūrovų prieš koncertą neinformavo, ar pasirodymo metu bus galimybė pasinaudoti Vingio parke esančiomis vandens stotelėmis. Sunkumų esą kilo ir paliekant koncerto teritoriją.

„Paskui po renginio visi stovėjome toje valandos trukmės spūstyje, kad iš koncerto vietos išeitume. Paskui pamatėme, kad kiti eina mišku, ir lygiai taip pat, mišku, per dilgeles, išėjome greitesniu būdu.

Žmonės, kurie tikrai nemažai sumoka už tą koncertą galėtų tikrai būti aptarnauti kokybiškiau“, – pabrėžė G. Surplys.

Panašus nepasitenkinimas dėl apribojimų įsinešti vandenį visuomenėje kilo po vokiečių grupės „Rammstein“ koncerto Vingio parke gegužės pabaigoje. Be to, šiame koncerte buvo išjungtos ir vandens stotelės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)