Iniciatyva, palaikoma pavienių žmonių ir aktyvių bendruomenių, jau tapo naujųjų laikų tradicija. Pirmą kartą „Tautiška giesmė“ visame pasaulyje vienu metu liepos 6 dieną nuskambėjo 2009 metais, kai buvo minimas Lietuvos vardo tūkstantmetis.

Kasmet giesmė suvienija po visą pasaulį pasklidusius lietuvius. „Tautiška giesmė“ skambės ne tik Lietuvos miestuose, bet ir tolimiausiuose Žemės kampeliuose - Ruandoje, Kanadoje, Kinijoje, Naujojoje Zelandijoje.

Iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ vadovas Raimundas Daubaras sako, kad lietuviai pagrįstai gali didžiuotis tuo, jog esame vienintelė tauta pasaulyje, kuri kasmet tą pačią valandą kartu gieda savo šalies himną.

Vilniuje garsiai aidėjo Lietuvos himno garsai

Liepos 6 dieną Vinco Kudirkos aikštėje susirinko didelė minia Lietuvos gyventojų, kurie kartu su viso pasaulio lietuviais ruošėsi giedoti Lietuvos himną.

Likus kelioms minutėms iki 21-os valandos pradžios, sveikinimo žodį tarė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jis džiaugėsi, jog ši graži idėja suvienija po visą pasaulį išsibarsčiusius lietuvius: „Tik laisva tauta turi galimybę vienytis ne prieš grėsmę, bet aplink idėją.“

Ant Vinco Kudirkos aikštėje pastatytos scenos gerą žodį gyventojams pasakyti užlipo ir buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus: „Linkiu, kad pasididžiavimas savo tauta sklistų iš lūpų į lūpas visame pasaulyje.“

Laikrodžio rodyklėms sustojus ties devinta valanda, pasigirdo „Tautiškos giesmės“ skambesys, kurį palydėjo žmonių keliamos trispalvės.

Nutilus „Tautiškos giesmės“ melodijai, sostinės centre susirinkę žmonės tris kartu sušuko „Valio“, o renginio vedėjai Algis Ramanauskas ir Renata Šakalytė pakvietė pasižiūrėti kaip himną giedojo Australijos gyventojai.

„Tautiška giesmė“ vainikavo 20 valandą Vilniaus centre vykusį koncertą. Jo metu Lietuvos disko metikui ir šių metų olimpiniam vėliavnešiui Virgilijui Aleknai įteikta trispalvė, kurioje lazeriu išsiuvinėti tūkstančiai lietuvių vardų ir pavardžių.