Laukė netikėtumas

Pasak „Delfi“ parašiusios mamos (vardas ir pavardė žinomi – „Delfi“) situacija sudėtinga ir daug tėvų ir vaikų papuolė į keblią situaciją, todėl tikisi bent viešumu ją išspręsti.

„Situacija tokia, kad mano dukra mokėsi Gabijos gimnazijoje 8 klasėje. Rugsėjo mėnesį direktorė pranešė, kad metams vaikai perkeliami į naujai atidarytą progimnaziją, bet garantavo, kad po to visi grįš be jokių atrankų į gimnaziją.

Kadangi mūsų niekas neinformavo ir apie tai, kad į gimnaziją skelbiama atranka, ir griežtai pagal deklaruotą vietą, daugybė tėvų, pildydami sistemoje, pasirinko tik vieną mokyklą, nes manė, kad tai tik formalumas.“

Tačiau, jos teigimu, birželio 11 d. pamatė sistemoje prierašą, kad nepakliuvo į mokyklą su pirmu etapu.

„Susisiekus su mokykla, mums pasakė, kad taip nusprendė savivaldybė. Tuomet kreipėmės į savivaldybę, ji atsakė, kad taip nusprendė mokykla ir jie niekuo dėti. Vis dėlto patikino, kad 18 d. prasidės trečiasis etapas ir mes galėsime rinktis iš mokyklų, kurios priima visus ir nesvarbu, kaip vaikas mokosi ar kur gyvena.

Paklausus, ar mes, gyvendami Perkūnkiemyje, gausime mokyklą aplink šį rajoną, gavome tik atsakymą, kad Vilnius didelis. Vaikai išgyveno beveik du karantinus namuose ir sunkiai juos pakėlė, o dabar smūgis, kad juos tiesiog išmeta. Vaikai klausia mūsų, ar jie nevykėliai, kad taip su jais pasielgė?“, – piktinosi mama.

Taip pat pridūrė, kad suprastų, jeigu vaikai blogai mokytųsi, turėtų nuobaudų, bet, anot jos, tai yra vaikai su gerais pasiekimais, atstovaujantys mokyklą ne viename konkurse, o dabar juos tiesiog išmeta.

„Jei mokykla būtų mus informavusi, tuomet ir tėvai, ir vaikai būtų turėję laiko tam pasiruošti. Bet, kaip visada Lietuvoje, viskas daroma slaptai ir tyliai. Kadangi šimtai vaikų nepriimti atgal, tėvai kooperuojasi ir kreipsimės į savivaldybę ir į teismą. Mes turime sutartis su Gabijos gimnazija, o ne su progimnazija“, – tikino vilnietė.

Pasijuto ignoruojami

Ji su „Delfi“ pasidalijo ir raštu, kuriuo kreipėsi į visus savivaldybės internetiniame puslapyje išvardintus valdininkus.

„Deja, kol kas esame visiškai ignoruojami. Tiek mokykla, tiek savivaldybė sako, kad „nėra deklaracijos, nėra mokyklos“. Keisčiausia, kad savivaldybė pasiūlė kreiptis į privačias mokyklas. Mes, grįžę iš užsienio, visada gyvenome Vilniuje nuomojamame bute.

Čia turime savo verslą ir mokesčius mokame būtent Vilniui. O dabar, pasirodo, kaip Rusijoje, nėra mieste deklaracijos, vadinasi, turi palikti miestą. Mes planuojame tikrai kreiptis į teisininkus ir į teismą, nes pagal konstituciją taip yra pažeidžiamos vaiko teises į laisvą bei kokybiška švietimą.“

Taip pat pasidalintame rašte buvo nurodyta, „kad mokymo sutartys su Vilniaus Gabijos progimnazija dėl mokinių mokymo 8 klasėje nebuvo sudarytos; mokinių tėvai mokymo sutartis vis dar yra sudarę su Vilniaus Gabijos gimnazija, tačiau šiuo metu Vilniaus Gabijos progimnazijos administracija reikalauja atgaline data pasirašyti mokymo sutartis su Vilniaus Gabijos progimnazija.

Tokiu būdu iš moksleivių, kurie baigė 7 klases Gabijos gimnazijoje, buvo vienašališkai perkelti į progimnazijos pastatą 8-ai klasei, tačiau dar vis turi galiojančias sutartis su Gimnazija, bandoma neteisėtai atimti galimybę tęsti mokslus Gabijos gimnazijoje pagal baigimo prioritetą (priėmimo į bendrojo lavinimo mokyklas aprašo 18.4 punktas).“

Jame taip pat nurodoma, kad tėvai nuogąstauja dėl vaikų psichologinės sveikatos, mat „vaikai dėl nuotolinio mokymosi ir taip išsekę psichologiškai, ką tik patyrė dar vieną smūgį – jie atskiriami nuo klasės draugų, lieka nežinioje.

Mes, tėvai, stebime paliestų situacijos vaikų pablogėjusią būklę – išaugusią įtampą, lydimą vaikų padidėjusio jautrumo, verksmingumo, nemigos. Sunkiame paauglystės ir karantino sąlygų fone šis smūgis yra sunkiai pakeliamas, juolab, kad jis iš tų, kuriems turėtų rūpėti vaikų gerovė ir savijauta.“

Buvo informuoti dėl reorganizacijos

Vilniaus Gabijos gimnazijos direktorė Vilija Klimavičienė naujienų portalui komentavo, kad tėvai su reorganizacijos sąlygomis buvo supažindinti. Taip pat apie tai galėjo perskaityti ir mokyklos svetainėje, ir „Lietuvos ryte“, ir kiekvienas gavo išsamų pranešimą, kad gimnazija yra reorganizuojama.

„Visos procedūros yra atliktos, bet natūralu, kai tėveliai nori, kad vaikai mokytųsi mūsų gimnazijoje, tai jie ieško tų galimybių ir tada kažkas pasimiršta. Tikrai mes kreipėmės ir į savivaldybę, ar būtų galimybė tiems mokinukams daryti kažkokią išimtį.

Tikrai toks buvo ir mano pačios kreipimasis, kad galbūt pridėtų ar pusę balo dėl priėmimo. Tačiau šiaip tvarkoje tai nėra numatyta. Kita vertus, tokių mokinių mūsų gimnazijoje tikrai nėra labai daug ir mokiniai mokosi pagal gyvenamąją vietą.“

Direktorė taip pat nurodė, kad „už borto“ liko labai nedaug vaikų. Ji sakė, kad patekti į Vilniaus Gabijos gimnaziją gali ir Perkūnkiemio vaikai, abejojo tik dėl gyvenančių Avižieniuose.

„Mums priklauso ir Tarandė. Pagrindinė problema būdavo, kai į mokyklą norėdavo patekti šio rajono vaikai, kuriems pakeliui, bet mums pagal teritoriją Tarandė nepriklausė. Taigi, mokinukų, kurie nepateko dėl gyvenamosios vietos, tikrai nėra daug.

Vis dėlto suprantame, kad vaikai nenori išsiskirti su klasės draugais, todėl reikia ir juos suprasti. Dabar buvo tik pirmas priėmimas, pirmiausia, pagal gyvenamąją vietą, o dabar žiūrėsime, kokios yra galimybės kitame etape. Tiesa, pagal tuos kriterijus, kurie yra savivaldybės aprašyti tvarkoje.“

Ji sakė, kad atranka vykdoma ne pagal mokinių balus, bet pirmiausia pagal gyvenamąją vietą. Vėliau ji vykdoma remiantis atitinkamais, savivaldybės suformuluotais, kriterijais.

„Neformalus ugdymas arba sporto mokykla prideda pusę balo, paskui yra daugiavaikiai ir pan. Komisija vertina šiuos kriterijus, o dėl balo, tai jis jau būna galutinis. Tačiau turbūt daugiau vietų nelabai turėsime, nes priėmėme daug mokinių pagal teritoriją.“

V. Klimavičienė pripažino, kad visa ši situacija tikrai yra skausminga, mat vis tiek nepatekę mokiniai yra Vilniaus Gabijos gimnazijos vaikai, kurie čia mokėsi septynerius metus.

„Aišku, yra visokių situacijų, galbūt kai kas ir nuo penktos klasės yra atėjęs, tikrai to netikrinome. Žinoma, suprantame tą situaciją, kai nepatekusių vaikų klasės draugai eina į tą mokyklą, o jie nebeturi tos galimybės. Tokie yra skauduliai, bet tvarkos yra tvarkos.“

Direktorė pridūrė, kad tikisi, jog situacija bus išspręsta ir visi vaikai turės kur mokytis.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja švietimo klausimais Alina Kovalevskaja komentavo, kad Vilniaus Gabijos gimnazija pirmų kvietimų metu t. y. birželio 10 d. pakvietė savo teritorinius mokinius, o keliolika teritorinių dar liko nepakviesti, tačiau jie tikrai bus pakviesti peržiūrint atsilaisvinusias vietas, nes mokykloje jų tikrai lieka, kadangi yra mokinių, kurie pasirinko kitas mokyklas.

„Formuos 7 klasių komplektus (196 vietos). Šiandien vyksta komisijų posėdžiai, ir visi teritoriniai vaikai bus priimti“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)