Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovas Artūras Zuokas teigė, kad jį apėmė pasididžiavimas išgirdus Apeliacinio teismo nuosprendį „MG Baltic“ byloje.

Zuokas: manęs neapėmė piktdžiuga


„Teisingumas visada nugali, tam dažnai reikia laiko ir ištvermės jo sulaukti. Teisingumo laukiau daugiau nei 18 metų – nuo 2005 m.

Koncernas, naudojęs savo žiniasklaidos priemones juodinimui, papirkinėjęs mano buvusius bendražygius ir taip suskaldęs mano vadovaujamą Liberalų ir Centro sąjungą ir įkūręs Liberalų sąjūdžio partiją bei pavertęs ją pagal VSD 2018 m. pažymą Nr.19-286 „savo politiniu projektu“, pagaliau nubaustas. Ši byla buvo didžiulis išbandymas mūsų valstybei. Tai kaip lakmuso popierėlis, parodantis, kiek teisėsauga tapo stipri, atspari ir nepriklausoma. Ji parodys ir tai, kiek politikai yra pasirengę civilizuotai konkurencijai, o ne „žaidimams“ juodosiomis technologijomis, per kurias „MG Baltic“ dėka man teko pereiti asmeniškai.

2018 metais paviešintoje Valstybės saugumo departamento pažymoje konstatuota, kad labiausiai nuo „MG Baltic“ nukentėjęs žmogus yra A. Zuokas. Ši pažyma buvo pateikta Seimo Nacionalinio saugumo komitetui ir ji atskleidė, kaip verslo struktūros kišosi į politinius procesus ir kaip buvo nuspręsta mane eliminuoti, pasitelkiant nuo koncerno priklausančius prokurorus bei teisėjus.

Net žurnalistai po to pripažino, kad tuo metu užsakomasis purvas ant manęs buvo pilamas ne kibirais, o cisternomis. Visos tos etiketės kaip „abonentas“, „vagis“ buvo gerai parengto „juodojo piaro“ rezultatas.

Reikia visada žiūrėti pirmyn. Manęs neapėmė piktdžiuga, kai šiandien išgirdau Apeliacinio teismo sprendimą, realiomis bausmėmis nuteisus tuos, kurie tiek metų darkė visą Lietuvos politinę sistemą. Mane apėmė pasididžiavimas savo Valstybe, kuri išlaikė labai rimtą egzaminą, leisiantį mums visiems žengti į tikros, o ne korumpuotos demokratijos etapą.

Ir tikiuosi, dabar ateis tikroji laisvė liberalams veikti kartu Valstybės bei žmonių labui“, – trečiadienį feisbuke dėstė A. Zuokas.

Masiulis: Seimas tampa rekordininku


Seimo konservatorius Kęstutis Masiulis, vertindamas teismo sprendimą, teigė, kad teismas atstatė pasitikėjimą teismų sistema.

„Antros instancijos teismas atstatė pasitikėjimą teismų sistema. Turiu viltį, kad dar aukštesnis teismas pakeis ne tik šį, bet ir bjauriai nuskambėjusį kyšininkavimo Kauno savivaldybėje atvejį“, – feisbuke komentavo K. Masiulis.

Kęstutis Masiulis

Tuo pačiu jis pasidalijo asmenine patirtimi iš teismų:

„Turėjau širdyje tokią viltį. Nes turėjau labai karčią patirtį teismuose. 2006–2007 m. buvau valkiojamas po teismus verslo magnato „Rubicon Group“. Pirmoje instancijoje netgi buvau nuteistas už tariamą šių „puikių verslininkų apšmeižimą“, nes daug viešai kalbėjau, smerkdamas jų ir tuometinio mero Artūro Zuoko korupcinį ryšį bei juodąją buhalteriją, kurioje buvo įvardinta daugybė galimų kyšio gavėjų, o jų viršūnėje puikavosi meras Artūras Zuokas, pavadintas Abonentu.

Dar daugiau, man buvo per tarpininką panešta, kad šie verslininkai jau papirko pirmos instancijos teismą, kad būsiu nuteistas, ir kaip būsiu nuteistas. Jie net neprašys iš manęs sumokėti man priteistos 10 000 Lt baudos, bet turėsiu nutilti. Nesutikau. Antros instancijos teismo jie turbūt nebesugebėjo papirkti. Buvau išteisintas, o po kelių metų netgi suiro ši reputaciją praradusi verslovė.“

„Na, o šios kadencijos Seimas tampa rekordininku pagal Seimo narių apkaltų skaičių: P. Gražulis, R. Žemaitaitis, V. Gapšys“, – pridūrė parlamentaras.

Vyšniauskas: turime problemų su pirmos instancijos teismais


„Visgi teisingumas yra“, – feisbuke pareiškė Seimo konservatorius Andrius Vyšniauskas reaguodamas į Apeliacinio teismo nuosprendį.

„Ši byla buvo ir vis dar yra (nes bus neabejotini skundai Aukščiausiajam Teismui) bene daugiausiai rezonanso sulaukusi politinės korupcijos byla. Prokurorams pavyko pasiekti savo tikslus ir įrodyti kaltinimus. Taigi, galime konstatuoti, kad Lietuvos teisinė sistema sugebėjo atsilaikyti ir atsikurti po pirmos instancijos labai keisto sprendimo.

Kartu turime pripažinti, kad turime rimtų problemų su pirmos instancijos teismais, kurie pastaruoju metu korupcijos bylose priima labai keistus ir itin švelnius sprendimus.

Šiaip jau teisingiau ir logiškiau būtų, jei pirmos instancijos teismai priimtų griežčiausius sprendimus, o tada jau per apeliacijas būtų siekiama mažinti bausmes. Tai yra tik mano nuomonė, nekritikuojant teismų sprendimų, tačiau kviečiant diskusijai apie tai, kaip turi veikti mūsų teisinė sistema“, – komentavo A. Vyšniauskas.

Bakas: ačiū pareigūnams


„Pirmoji mintis klausantis Apeliacinio teismo nuosprendžio „MG Baltic“ byloje – tai svarbi valstybės ir visos visuomenės pergalė prieš stambią korupciją“, – feisbuke rašė Seimo demokratas Vytautas Bakas.

„Ačiū pareigūnams – kaltinimą palaikiusiam prokurorui, pareigūnams, tyrusiems bylą atlikus milžinišką ir svarbų darbą“, – dėkojo jis.

Malinauskas: teisėjai pažiūrėjo rimtai


Teismas „MG Baltic“ byloje į korupciją pažiūrėjo kaip į rimtą problemą, vertino tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas.

„Stambaus masto kyšininkai keliauja už grotų. Lietuvos Apeliacinis teismas pakeitė Vilniaus Apygardos teismo sprendimą MG Baltic korupcijos byloje.

Lietuva turi pradėti į korupciją žiūrėti kaip į rimtą problemą, kuriai reikia rimtų sprendimų. Šį kartą teisėjai taip ir pažiūrėjo. Panašu, kad buvęs Kauno administracijos vadovas gali pradėti džiūvėsius džiovinti, o kiti panašaus plauko veikėjai turėtų išgirsti garsiai pasiųstą žinutę“, – feisbuke komentavo jis.

Įkalinimas ir baudos


Apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė keičiantis pirmos instancijos teismo sprendimą vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. Anksčiau išteisinti buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG Grupė“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis pripažinti kaltais dėl kyšininkavimo.

R. Kurlianskiui ir E. Masiuliui skirtos laisvės atėmimo bausmės: buvusiam koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui skirta 6 metų, eksparlamentarui – 5 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Apeliacinis teismas nusprendė kaltais pripažinti ir kitus anksčiau byloje išteisintus asmenis.

Darbo partijos atstovas, Seimo narys Vytautas Gapšys pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo, jam skirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apeliacinio teismo sprendimu kaltais dėl nusikalstamų veikų pripažinti ir anksčiau išteisinti juridiniai asmenys byloje. „MG Grupei“ skirta 1 mln. eurų, Liberalų sąjūdžiui – 500 tūkst. eurų, o Darbo partijai – 400 tūkst. eurų bauda.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigalioja jo paskelbimo dieną. Tai reiškia, kad nuosprendis bus pradėtas vykdyti nedelsiant, artimiausiomis dienomis nuteistieji turi atsidurti už grotų.

Apeliacinio teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. 2022 m. balandį Vilniaus apygardos teismas buvusį koncerno „MG Baltic“ (dabar – „MG grupė“) R. Kurlianskį, buvusį Liberalų sąjūdžio vadovą E. Masiulį, eksparlamentarą Šarūną Gustainį, buvusį liberalą Gintarą Steponavičių, parlamentarą V. Gapšį, taip pat juridinius asmenys koncerną „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdį ir Darbo partiją buvo išteisinęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)