„Kad pareigūnai kažko nepadarė, šiuo metu aš negalėčiau taip pasakyti. Manau, kad pareigūnai ėmėsi visų reikalingų priemonių, atvyko laiku. Bet detalių komentuoti, matyt, šiandieną niekas negali, kol nėra atliktas tyrimas, kol nėra įvertintos visos aplinkybės“, – trečiadienį žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė A. Bilotaitė.

Ministrė akcentavo, kad po sprogimo situacija daugiabutyje buvo sudėtinga.

„Aš pati buvau vakar nuvykusi į pačią vietą, kad išsiaiškinti, kaip yra valdomos pajėgos, kokia situacija, kaip atrodo pats objektas, nes tikrai situacija atrodė labai sudėtinga ir sprogimas buvo didžiulis“, – akcentavo A. Bilotaitė.

„Pareigūnai ėmėsi visų priemonių, atvyko laiku, kad žmonės būtų išgelbėti. Pareigūnų profesionalumo dėka buvo išgelbėta tikrai nemažai žmonių, jie rizikavo savo gyvybėmis, kad gelbėtų žmones. Ir tikrai apmaudu, kad atsitinka tokios situacijos, kad nepavyksta visų išgelbėti“, – apgailestavo ji.

A. Bilotaitė taip pat išreiškė užuojautą žuvusiųjų gaisre artimiesiems.

Kalba su savivaldybe, ar nukentėjusiems pakanka teikiamos paramos

Šiuo metu visą pagalbą ir paramą nukentėjusiems gaisre teikia Vilniaus miesto savivaldybė. Klausiama, ar savo ruoštu ministerija imsis kokių nors veiksmų, A. Bilotaitė patikino, kad palaikomas ryšys su sostinės valdžia ir, esant poreikiui, VRM įsitrauks.

„Kas susiję su parama ir apgyvendinimo klausimais, buitiniais klausimais – jie organizuojami iš savivaldybės pusės. Šiuo metu tariamės su savivaldybe, ar to pakanka. Jeigu matysime, kad nepakanka – (...) svarstysime, kokios yra dar galimos priemonės, ką būtų galima padaryti iš kitų institucijų pusės“, – žurnalistams sakė ministrė, kol kas nedetalizuodama, kokią papildomą pagalbą būtų galima suteikti.

Agnė Bilotaitė

ELTA primena, kad antradienį Vilniuje, Viršuliškių gatvėje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir Bendrojo pagalbos centro (BPC) duomenimis, kilęs gaisras išsiplėtė į keturis butus, esančius ketvirtame ir penktame namo aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Dėl kilusio gaisro evakuoti 30-ies butų gyventojai, 3 žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, 28-erių ir 43-ejų namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę.

PAGD duomenimis, antradienį popiet tarp sugriuvusių konstrukcijų pastebėtas vieno žmogaus kūnas, greičiausiai suaugusio asmens. Trečiadienį anksti ryte ugniagesiai pastebėjo dar vieno asmens, galimai dingusio vaiko, kūną.

Visgi, dėl vis dar nestabilių ir nesaugių daugiabučio konstrukcijų ugniagesiai negali prieiti prie abiejų pastebėtų kūnų.

Antradienį kilęs gaisras trečiadienio rytą likviduotas, ugniagesiai toliau vykdo baigiamuosius darbus.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją. Dėl gyventojų saugumo teritorija yra aptverta, pastatas saugomas – budi policija ir ugniagesiai.

Trečiadienį bus suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo. Policija renka informaciją tyrimui dėl gaisro aplinkybių.

Visiems evakuotiems žmonėms pasiūlytas apgyvendinimas viešbutyje savivaldybės lėšomis. Viešbutyje laikinai apgyvendinta 18 žmonių (iš jų du vaikai), likę evakuoti gyventojai apsisprendė apsistoti pas artimuosius.

Savivaldybė taip pat paragino gyventojus kreiptis dėl tikslinės pašalpos ir socialinio būsto suteikimo.

Raudonasis Kryžius atidaro aukojimo nukentėjusiesiems nuo gaisro Viršuliškėse liniją

Raudonasis Kryžius trečiadienį ketina atidaryti aukojimo liniją nukentėjusiems nuo gaisro Viršuliškėse. Pasak organizacijos atstovės Lukos Lesauskaitės, tokio sprendimo imtasi po to, kai visuomenėje atsirado nemažai norinčiųjų padėti nelaimėje atsidūrusiems gyventojams.

„Matome iniciatyvų, žmonės nori aukoti nukentėjusiesiems, tad dar šiandien per aukok.lt platformą pristatysime galimybę paaukoti nuo gaisro nukentėjusiems žmonėms“, – Eltai teigė L. Lesauskaitė.

Ji taip pat pažymėjo, kad dėl gaisro evakuotiems gyventojams tą pačią dieną buvo suteikta psichologinė ir humanitarinė pagalba. Bet to, pasak L. Lesauskaitės, viena Raudonojo Kryžiaus komandų vyko padėti ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD).

„Išvyko kelios grupės – viena iš jų buvo pasirengimo ekstremalioms situacijoms savanoriai, kurie vyko padėti konkrečiai PAGD. O kita grupė žmonių – psichologai. Jie suskubo teikti pirmosios psichologinės pagalbos. Jie įvykio vietoje atsidūrė jau po pietų ir pasikeisdami budėjo iki nakties, nes pagalbą teikti tikrai reikėjo tiek mamai, kurios vaikas dar buvo viduje ir nebuvo aišku, kas yra nutikę, tiek ir kitiems žmonėms“, – teigė L. Lesauskaitė.

„Matėsi, kad pagalba reikalinga, nes žmonės pakankamai atvirai ėjo kalbėtis. (...) Šiandien taip pat esame pasiruošę padėti ir laukiame instrukcijų, kokios konkrečiai pagalbos reikės“, – pridūrė atstovė.

Kalbėdama apie humanitarinę pagalbą, L. Lesauskaitė sako, kad gyventojams pirmiausiai buvo suteikti svarbiausi tokiais atvejais dalykai: vanduo, maistas, arbata sušilimui, taip pat drabužiai, antklodės, higienos priemonės.

„Taip pat padėjome ir vieną žmogų su negalia specialiu transportu pervežti į reikiamą vietą“, – sakė L. Lesauskaitė.

„Bet labiausiai buvo reikalinga pirminė psichologinė pagalba“, – teigė Raudonojo Kryžiaus komunikacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)