„Vyriausybės veiklos ataskaitos pristatymui kitąmet teksto juodraštis beveik paruoštas 🙂 Ačiū 🙂“, – feisbuke rašė ministrė pirmininkė.

Kaip atkreipė dalis politologų, iš prezidento kalbos galėjo susidaryti įspūdis, kad G. Nausėda kolektyvinius nuopelnus nori prisiimti sau. Panašiai šalies vadovui įgėlė ir I. Šimonytė.

„Tiesa, ten (vyriausybės veiklos ataskaitoje, aut.p.) žodis „mes“ išties reikš mus visus – tų sprendimų ieškojusius, juos derinusius, teikusius ir priėmusius bei galiausiai įgyvendinusius“, – pridūrė premjerė.

Paskelbė savo ketinimus

Kaip jau buvo skelbta, ketvirtadienį prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje prezidentas G. Nausėda pranešė, jog sieks antrosios kadencijos. Prezidentas savo pranešimą paskelbė netrumpa kalba, kurioje apžvelgė šalies pažangą, savo prioritetus, darbus, Lietuvos saugumo situaciją.

G. Nausėda pabrėžė, kad ne visi darbai yra padaryti. Nuveiktus darbus jis įvardijo tektoniniais lūžiais. Spaudos konferencijoje sakė, kad kai pradėjo vykdyti pareigas, jo tikslas buvo sukurti teisingą Lietuvą, kuri gerbia piliečius ir yra gerbiama jų.

Šalies vadovas tikino, kad nepaisant iššūkių, o gal net ir jų dėka, Lietuva sustiprėjo, šiandien ji, G. Nausėdos vertinimu, yra stipresnė ir saugesnė. G. Nausėda taip pat teigė, kad šiandien Lietuva priartėjusi prie gerovės modelio, apie kurį jis kalbėjo pradėjęs eiti pareigas.

Savo kalboje G. Nausėda kalbėjo apie Lietuvos saugumo svarbą, minėjo Lietuvos išlaidas gynybai.

„Kaip valstybės vadovas manau, kad turėtume išleisti gynybai daugiau, išleisti tai geriau ir efektyviau“, – kalbėjo jis.

Prezidentas teigė besidžiaugiantis, kad atlikti kiti svarbūs darbai, o Lietuva, pasak jo, išorės grėsmių atžvilgiu Lietuva šiandien yra saugi kaip niekada.

Kalboje prezidentas minėjo neįgaliųjų padėtį: „Pradėjome galbūt nuo nedidelių žingsnių, kurie iš pažiūros neatrodė tokie veiksmingi. Bet štai šalia manęs gestų vertėjas, šalia manęs jis jau keletą metų. Gestų vertėjai tapo įprasta televizijoje, tai mane džiugina“. Prezidentas pabrėžė, kad reikia tęsti neįgaliųjų reformą.

Jis kalbėjo apie atskirčių mažinimą, sakė, kad gerovės valstybė ir yra atskirčių mažinimas – tarp didelių miestų ir mažesnių miestų bei kaimelių, tarp visuomenės grupių, besiverčiančių geriau ir blogiau.

„Man buvo iškart aišku, kad turime imtis atskirčių mažinimo iš pradžių garbingos senjorų grupės atžvilgiu“, – sakė jis.

Politologų verdiktas

G. Nausėdos pranešimą vertinę politologai teigė, kad prezidentas naudojo ataskaitinį žanrą.

Iš prezidento kalbos turinio VDU politologas Ignas Kalpokas teigė supratęs, jog G. Nausėda rinkiminėje kampanijoje veiks kaip oponentas dabartiniams valdantiesiems.

„[Ataskaitinis žanras] leido mums pamatyti, kaip Gitanas Nausėda save pozicionuos šitoje rinkiminėje kampanijoje, o iš esmės – kaip esantį vidinėje opozicijoje. Formaliai žiūrint, nepaisant to, kad prezidentas yra valdžių hierarchijos viršuje, bet matyti, kad jis save mato kaip opoziciją valdantiesiems – viskas, kas gerai, atėjo iš prezidento, viskas, kas blogai, valdantieji nepaklausė prezidento patarimų. Šis supriešinimas savęs su Vyriausybe ir Seimo valdančiąja dauguma, aš manau, bus leitmotyvas visos kadencijos“, – kalbėjo I. Kalpokas.

Delfi kalbintai Klaipėdos universiteto (KU) politologei Gabrielei Burbulytei-Tsiskarishvili G. Nausėdos kalba ir pasiskelbimas priminė metinį pranešimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda pranešė sprendimą dėl dalyvavimo šalies vadovo rinkimuose

„Tas metinio pranešimo savotiškai formatas visai nukreipia nuo pirmaeilių jo uždavinių, rūpesčių. Realiai tik saugumo akcentas buvo paminėtas – 3 proc. nuo BVP“, – Delfi sakė pašnekovė.

Visi kiti G. Nausėdos kalboje minėti akcentai, pažymėjo ji, buvo susiję su socialiniais, ekonominiais, vidaus klausimais.

„Kurie nėra išskirtiniai prezidento darbo momentai. Aišku, smagu, kad buvo akcentuota Lietuvos pažanga, bet klausimų išsprendimas, sėkmės istorijos, kurias jis minėjo, nebuvo jo vieno indėlis arba nuopelnas“, – pastebėjo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Šalies vadovo akcentuoti sėkmingi darbai, anot jos, buvo pasiekti dirbant kartu su Vyriausybe, parlamentu.

„Taip truputį lyg ir šventvagiškai nuskambėjo, vos ne pasisavinimas nuopelnų iš kitų valdžios institucijų. Truputį keistoka tai vertinti, tai nebuvo panašu į rinkiminės kampanijos pradžios kalbą“, – įvertino KU politologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)