Anksčiau šią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, jog buvo paviešinta riboto naudojimo informacija. Šalies vadovas leido suprasti, kad tai padarė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas feisbuke pasakodamas apie Lietuvos ketinimus įsigyti vokiškų „Leopard“ tankų.

Krašto apsaugos sistemos specialistai, atsakingi už įslaptintos informacijos apsaugą, įvertino ministro įrašą feisbuke ir Delfi nurodė, jog pažeidimų nenustatė.

Arvydas  Anušauskas

Teigia, kad ministro įrašas feisbuke neturi įslaptinamos informacijos požymių

„Krašto apsaugos sistemos specialistai, atsakingi už įslaptintos informacijos apsaugą, atliko vertinimą, kuriuo nustatyta, kad ministro paskelbta informacija neturi įslaptintos informacijos požymių.

Liepos 25 d. krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko „Facebook“ įraše paskelbta informacija neturi įslaptinamos informacijos, susijusios su krašto apsaugos sistemos veikla, detaliajame sąraše nustatytų įslaptintos informacijos požymių.

Informacijos įslaptinimo pagrindas – Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 7 straipsnyje išdėstytas įslaptinamos informacijos kategorijų sąrašas. Remiantis šiuo sąrašu paslapčių subjektų parengti ir patvirtinti detalūs įslaptinamos informacijos sąrašai ir konkrečios informacijos turinys.

Vadovaujantis krašto apsaugos ministro patvirtintu „Įslaptinamos informacijos, susijusios su krašto apsaugos sistemos veikla, detaliuoju sąrašu“ yra įslaptinama detali informacija apie kovinės (karinės) technikos įrangą, jos sudedamąsias dalis ir jų realias technines kovines galimybes.

Dėl kovinės (karinės) technikos įsigijimo sandorio įslaptinimo, slaptumo žymos, jeigu bus priimtas sprendimas sudaryti sandėrį, spręs Krašto apsaugos ministerijos specialioji ekspertų komisija“, – atsakyme Delfi nurodė ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Apie tai, kad buvo paviešinta riboto naudojimo informacija, G. Nausėda pranešė trečiadienį. Jis leido suprasti, kad tai padarė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas feisbuke pasakodamas apie Lietuvos ketinimus įsigyti vokiškų „Leopard“ tankų.

Įraše ministras lygino skirtingų šalių gamintojų tankus, pasakojo apie „Leopard“ tankų privalumus.

Nausėda: riboto naudojimo dalykai ir turi likti riboto naudojimo

Paklaustas, ar tankų pirkimas, jo matymu, vykdomas sklandžiai, skaidriai ir tinkamai, kas dėl to buvo nuspręsta pirmadienį Valstybės gynimo taryboje (VGT), kodėl pasirinkti „Leopard“ tankai, G. Nausėda ėmė kritikuoti A. Anušausko komunikaciją.

Gitanas Nausėda

„Mes jau kalbame apie dalykus, kurie buvo paskleisti vakar ir padaryti ne visiškai korektiškai. Mes susitarėme Valstybės gynimo taryboje, kad laikomės nuostatos, kad dalykai, kurie yra riboto naudojimo, ir turėtų būti riboto naudojimo, o ne pat išėjus tuoj pat skelbti feisbuke. Tai aš suprantu, kad galbūt kažkam atrodo labai svarbus darbų baras pasidalinti šviežiausia informacija feisbuke, bet tai tikrai neturėtų būti pagrindinė nei ministro, nei kito valstybės pareigūno funkcija.

Juo labiau, kad visada tokiais atvejais reikia pagalvoti apie antrines pasekmes, kokias tu gali sukelti paskelbdamas tokią informaciją viešai – ir aš čia kalbu tiek apie mūsų draugus, tiek apie mūsų partnerius, tiek ir, ypatingai, apie mūsų nedraugus, kurie ištempę ausis klausosi šitos informacijos ir daro savo išvadas.

Taip kad reikėtų nuo šito susilaikyti. Gaila, kad apie tai tenka vis priminti, atrodo, suaugusiems žmonėms, kurie yra Valstybės gynimo tarybos nariai. Tikiuosi, padarysime tinkamas išvadas“, – žurnalistams komentavo G. Nausėda.

Vėliau prezidentūra aiškino, kad šalies vadovo pareiškimas apie atskleistą riboto naudojimo informaciją buvo politinis vertinimas.

„Pirmadienio posėdyje VGT svarstė riboto naudojimo informaciją. Prezidentas pateikė politinį vertinimą. Teisiškai įvertinti viešumoje paskleistą informaciją pirmiausia turi pats jos savininkas – Krašto apsaugos ministerija“, – Delfi teigė prezidentūra.

Anušauskas kritiką atmetė

Savo ruožtu A. Anušauskas tikino savo kaltės situacijoje nematantis ir atmetė jam reiškiamą kritiką.

Anot ministro, informacija, kurią jis paviešino, nebuvo slapta, o perteklinis slaptumo grifų uždėjimas Lietuvoje taip pat draudžiamas įstatymu.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė ketvirtadienį pranešė kreipusis į prokuratūrą dėl A. Anušausko viešai aptartų detalių apie vokiškų tankų pirkimą.

Pirmadienį vyko Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdis, po kurio A. Anušauskas pranešė, kad Lietuva artimiausiu metu pasirašys ketinimų protokolą su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata feisbuke iškėlė klausimų ir prašė paaiškinti, kaip buvo priimtas toks sprendimas, kodėl prioritetas teikiamas būtent šiems tankams.

A. Anušauskas į klausimus taip pat atsakė viešai feisbuke, būtent tų atsakymų turinį G. Nausėda ir sukritikavo.

Pagal Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymą, slaptumo žyma „Riboto naudojimo“ yra suteikiama tarnybos paslaptį sudarančiai informacijai, kurios praradimas arba neteisėtas atskleidimas gali padaryti žalos valstybės institucijų interesams.

Įslaptintą informaciją, žymimą slaptumo žyma „Riboto naudojimo“, užsienio valstybių, Europos Sąjungos ar tarptautinių organizacijų Lietuvai perduotą įslaptintą informaciją, žymimą slaptumo žymos „Riboto naudojimo“ atitikmeniu, naudoti, saugoti ar tokią informaciją gabenti gali tik teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Riboto naudojimo“, arba leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija turintys asmenys.

Asmuo, kuriam suteikta teisė dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Riboto naudojimo“, privalo vadovautis principu „Būtina žinoti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)