„Putiną reikia gerbti ir jo klausytis“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams per spaudos brifingą Maskvoje.

D. Peskovo pastabos nuskambėjo po G. Nausėdos komentarų apie vėlai antradienį Lietuvos sostinėje Vilniuje įvykdytą išpuolį prieš žuvusio Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno padėjėją Leonidą Volkovą.

„Putinui galiu pasakyti tik viena – jūsų čia niekas nebijo“, – sakė Nausėda žurnalistams Paryžiuje darbo vizito Prancūzijoje metu.

D. Peskovas susilaikė nuo komentarų dėl incidento, susijusio su V. Volkovu, išsireiškęs, kad jie „kalbėjo apie incidentą, kuris įvyko Lietuvoje“.

„Negalime niekaip komentuoti to, kas vyksta su žmonėmis Lietuvoje; turime kreiptis į Lietuvos vidaus reikalų ministeriją ir policiją“, – pridūrė D. Peskovas.

Gitanas Nausėda

Užpuolimą sieja su rinkimais

Reaguodamas į Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolimą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis akcentuoja, kad tiek Lietuvoje prieglobstį gavę asmenys yra potencialus Kremliaus režimo taikinys.

„Manau, kad tai, ką pasakė VSD, yra labai svarbi informacija. Ir aiški indikacija, kad ir Lietuva, ir Lietuvoje gyvenantys, prieglobstį radę, yra potencialus taikinys. Ir turime prisitaikyti prie tos naujos realybės, kad ji tokia yra“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Ministras neslepia šį L. Vokovo užpuolimą siejantis su penktadienį Rusijoje prasidėsiančiais prezidento rinkimais.

„Esame jautriame regione ir turime būti pasiruošę, kad gyvename jau kitoje realybėje“, – sakė jis.
G. Landsbergis tikina, kad Lietuvos institucijos labai atsakingai ruošiasi galimoms Kremliaus provokacijoms.

„Kaip Užsienio reikalų ministerija mes turbūt galime mažiau pasiruošti toms grėsmėms, tai yra daugiau kitų institucijų darbas. Turiu informacijos, kad institucijos ruošiasi ir labai rimtai žiūri.

Šiandieną ryte taip pat ir su vidaus reikalų ministre teko pabendrauti. Tai tikrai yra labai rimtai žiūrima į patį grėsmių vertinimo lygį“, – sakė jis.

Visgi ministras teigia, kad kol kas dėl L. Volkovo užpuolimo papildomų sankcijų įvedimas Rusijai nėra svarstomas.

Leonidas Volkovas

„Kol kas nesvarstome apie tai. Daugiau turbūt yra svarstoma, kokių priemonių reikia imtis dėl sustiprintos apsaugos ir kitų dalykų“, – sakė jis.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) trečiadienį teigė, kad Kovos su korupcija fondo (FBK) nario Leonido Volkovo užpuolimas, tikėtina, jog yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija. Lietuvos žvalgyba tai sieja su Kremliaus bandymais stabdyti Rusijos opozicijos projektų, susijusių su artėjančiais nedemokratiniais Rusijos prezidento rinkimais, įgyvendinimą.

Antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužalojo kalėjime mirusio Aleksejaus Navalno bendražygį 43 metų Leonidą Volkovą.

Rusijos opozicionierius buvo užpultas apie 22 val. Antakalnio seniūnijoje, Žuvėdrų gatvėje, kai atvyko į namo kiemą automobiliu atvykusį Rusijos pilietį.

Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sužalotą Rusijos pilietį reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai. Sulaikyti įtariamųjų kol kas nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas, pasak jo, viena iš versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.
Po suteiktos medicinos pagalbos ligoninėje nukentėjusysis gydomas ambulatoriškai.

Rusijos opozicijos atstovas sako, kad specialiu plaktuku namo kieme žmogus jam smogė apie 15 kartų į koją ir sulaužė ranką. Įvykį jis pavadino „tipišku banditišku sveikinimu nuo Putino iš banditų Peterburgo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)