Pasak projekto autorių, šios pataisos sprendžia ne tik nesusituokusių porų, bet ir platesnio rato žmonių problemas - artimojo ryšį turėtų ne tik šeimos nariai, giminaičiai, bet ir tos paties ar skirtingų lyčių partneriai, pas notarą pasirašę susitarimą dėl bendro gyvenimo.

„Teikiame kitoje kodekso vietoje artimųjų sąvokos. Ir būtent ta teisė į artimojo ryšį, jį turėtų, preziumuojama, kad turi tiesioginiai artimieji, giminaičiai. Na ir turėtų žmonės, sudarę sutartį dėl bendro gyvenimo“, – sako Paulius Saudargas, TS-LKD frakcijos narys.

Pataisos numato, jog žmonės, sudarę bendro gyvenimo sutartį, galėtų pasinaudoti teise neliudyti prieš artimąjį teisme, gydymo įstaigose sužinoti apie artimojo sveikatos būklę, lankyti juos įkalinimo įstaigose.

Panašius principus numato ir Civilinės sąjungos įstatymo projektas, bet juo patenkinti ne visi - Sejonienės projekte Saudargas ir Norkienė įžvelgia aiškias aliuzijas į santuoką, šeimos kūrimo klausimus.

Laisvės frakcijos seniūnas nesupranta, kodėl grupė parlamentarų artimo ryšio susitarimą siūlo kaip alternatyvą Civilinei sąjungai, mat pataisos sprendžia skirtingus klausimus.

„Šis pasiūlymas labai stipriai nužmoginantis tuos santykius, kuriuos mes siekiame apginti ir teisiškai sureguliuoti“, – sako Vytautas Mitalas.

Arši partnerystės įstatymo kritikė Agnė Širinskienė sako, jog siūlymai įteisinti artimojo ryšio sutarimą jai yra priimtinesni nei Civilinės sąjungos įstatymas.

Tuo metu žmogaus teisių gynėjai neslepia - nors Civilinės sąjungos įstatymas jiems taip pat ne visai patinka, siūlymas įteisinti „artimo ryšio” sąvoką yra absurdiškas. Lietuvos gėjų lygos vadovas pataisas vadina „Brolybės įstatymu” ir sako, jog toks parlamentarų elgesys veda kompromisų bedugnės link.

„Šiaip tai yra smegenų plovimas. Bandymas stabdyti procesą ir užtęsti šitą svarstymą. Nes, jeigu seimūnų grupė pasieks šito tikslo, tai tada mes matysime, kad ir tas Civilinės sąjungos projekto variantas turbūt, galimai, nepasistūmės į priekį“, – Vladimas Simonko, Lietuvos gėjų lygos vadovas.

Kol kas neaišku, kuris įstatymo projektas - Civilinės sąjungos ar artimojo ryšio susitarimo - sulauks daugiau palaikymo. Tačiau Širinskienės teigimu, situacija kuriozinė - tokių nesutarimų tarp valdančiųjų politikė sako dar nemačiusi.

Pernai pavasario sesijoje Seimas bandė priimti lyčiai neutralios Partnerystės įstatymą, tačiau palaikymo projektui pritrūko. Simonko ragina parlamentarus šį kartą suskaičiuoti balsus ir tinkamai įvertinti Seimo paramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją