Delfi primena, kad penktadienį atnaujintuose EK išaiškinimuose nurodoma, kad į Europos sąjungos (ES) teritoriją net laikinai negalima įvežti automobilių ar kitų sankcijose numatytų asmeninių daiktų, pavyzdžiui, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių, telefonų, cigarečių, skutimosi priemonių, šampūno, muilo ir kitų prekių.

Patekus į Lietuvą su Rusijoje registruotu automobiliu, vairuotojui, kuris nevyksta Kaliningrado tranzitu, grės automobilio konfiskacija, dar pirmadienį sakė viceministrė J. Neliupšienė.

„Manau, kad tai yra labai normalu – teisinėje valstybėje informuoti, kad ES teritorijoje šitas reglamentas galioja tiesiogiai. Ir bet kas, kas ES sustabdys tokį automobilį, kuris atvyko nuo vakar dienos, mes jį turėsime konfiskuoti“, – antradienį URM kalbėjo ji.

Viceministrė J. Neliupšienė tikino, jog kol kas apie konfiskuotus automobilius pasakyti negali.

„Buvo ketinimų vykti per Lietuvos sieną. Bet tuos žmones informavus, jie šio ketinimo atsisakė“, – sakė viceministrė.

Atbuline tvarka, pasak viceministrės J. Neliupšienės, šis nurodymas nebus taikomas.

Jos teigimu, draudžiamų prekių sąrašas yra pakankamai ilgas.

„Sprendimas dėl sankcijų buvo bent du kartus pildomas – tas sąrašas, kuris uždraudžia laikiną įvežimą ir importą iš Rusijos. Ir sąrašas prekių, kurios yra draudžiamos, yra pakankamai ilgas. Dažnai papildomas“, – kalbėjo užsienio reikalų viceministrė J. Neliupšienė, paaiškindama, jog sąrašas pildomas priimant naujus sankcijų Rusijai paketus.

Ji priminė, jog pats sprendimas dėl automobilių su rusiškais numeriais neįleidimo buvo priimtas dar birželio mėnesį.

„Klausimas kilo dėl to, kad šalims narėms kilo klausimas kaip tai pritaikyti. EK išaiškinime yra pasakyta, kad tai turi būti automobiliai, kurie yra įsigyti Rusijoje, arba su Rusijos registracijos numeriais registruoti ten. Tokiu atveju tokie automobiliai į ES neturėtų patekti“, – aiškino viceministrė.

Viceministrė J. Neliupšienė antradienį teigė, jog Lietuva turi ir kitą išaiškinimą, kuris aptaria Kaliningrado tranzitą.

„Tai šiuo atveju apie tai nešnekame, Kaliningrado tranzitas kaip vyko pagal aną EK išaiškinimą, taip ir toliau vyksta. Ir piliečiai, tiek ir pagal nustatytas kvotas sankcionuotos prekės ir tai, kas susiję su nesankcionuotomis prekėmis“, – pasakojo viceministrė.

Jovita Neliupšienė

Visgi, ji pažymėjo, kad norintys vykti tranzitu privalės pasienyje pateikti supaprastinto tranzito dokumentą arba turimą Šengeno vizą.

„Jeigu jis turi supaprastiną tranzito dokumentą – kaip ir viskas aišku. Jeigu jis turi Šengeno vizą, dedamas į kelionės dokumentą (...) spaudas, kuriame nurodyta, kada jis atvyko, per kurį postą ir net kelintą valandą kirto sieną. Ir jis turi 24 val. išvažiuoti atitinkamai per kitą postą“, – sakė J. Neliupšienė.

Visgi, jeigu laikotarpis, skirtas pervažiuoti šalį, būtų viršytas, tuomet, pasak viceministrės, tokiems asmenims taip pat grėstų transporto priemonės konfiskavimas.

„Jeigu policijos pareigūnas, Lenkijos pareigūnas, Latvijos pareigūnas sustabdo pilietį su rusiškais automobilio numeriais ir mato, kad sienos kirtimas įvyko anksčiau (...), yra nustatytos tvarkos, kas atsitinka už tokius pažeidimus. Bet iš principo, tai reiškia, kad žmogus laikinai įvežė automobilį“, – situaciją iliustravo ji.

„Teoriškai, tokiais atvejais automobilis turėtų būti konfiskuojamas“, – apibendrino viceministrė.

Ji teigė, jog Lietuva kartu su kitomis šalimis žada kreiptis papildomo išaiškinimo.

„Pagal tai, koks yra registracijos numeris. <...> Mes esame kreipęsi, kartu su regiono valstybėmis irgi apsitarę, kad mums reikia komisijos išaiškinimo. Kai komisija diskutavo dėl automobilių praėjusią savaitę, mes jau tada atkreipėme dėmesį, kad bus klausimų, kurie bus susiję ne tik su automobiliais, bet ir su visais kitais daiktais, kurie yra tame pačiame straipsnyje“, – kalbėjo J. Neliupšienė.

Viceministrė dar pridūrė, jog su regiono valstybėmis kalbėjosi dar praėjusią savaitę ir paklausimą artimiausiu metu ketinama išsiųsti.

„Esame penkios valstybės ant Rusijos, Baltarusijos sienos ir tas taikymas mums yra labai svarbus“, – tikino ji.

J. Neliupšienė sakė tikinti, jog EK išaiškinimą regiono valstybėms pateiks operatyviai ir greitai.

Fortifikuojamas Šumsko pasienio punktas

Bilotaitė: muitinė turi ruoštis ir užtikrinti procesus


Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nurodo, kad už EK nurodymų įgyvendinimą bus atsakingas Muitinės departamentas.

„Tos transporto priemonės, kurios yra registruotos Rusijoje, jeigu pateks į Lietuvą turės būti konfiskuojamos. Tą kontrolę užtikrins muitinė, nes tai yra jos funkcija. Tai bus muitinės darbas ir atsakomybė“, – antradienį ministerijoje susirinkusiems žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Muitinė turi ruoštis ir užtikrinti šio proceso užtikrinimą. Taip jau yra valstybėje sudėliota, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyba turi vienas funkcijas, o čia reikėtų paklausti Muitinės departamento“, – teigė ji pridurdama, kad pasieniečiai šioje situacijoje prie taisyklių įgyvendinimo neprisidės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)