Kaitinamojo tabako, turinčio pridėtinio kvapo ar skonio, draudimą Seimas, atsižvelgdamas į Europos Komisijos (EK) deleguotosios direktyvos nuostatas, priėmė ketvirtadienį. Draudimas įsigalios šių metų spalio 23 dieną.

Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos, vienijančios bendroves „JTI Baltic“ ir „British American Tobacoo Lietuva“, vykdomojo direktoriaus vertinimu, EK inicijuotas draudimas yra skubotas. Jo manymu, uždraudus tam tikrus kaitinamojo tabako gaminius, kai kurie vartotojai jų bandys gauti nelegaliai.

Arnas Neverauskas

„Visų pirma, reiktų pažymėti, kad šis draudimas kilo Europos Sąjungos Komisijos iniciatyva, taigi, bus taikomas visose Europos Sąjungos šalėse narėse.

Vertinant patį draudimą Europos Sąjungos lygiu, manytumėme, jog jis buvo kiek skubotas. Atviresnis socialinis dialogas būtų buvęs tikrai sveikintinas.

Vis tik, kai atitinkami sprendimai Briuselyje buvo priimti, Lietuvai teliko juos perkelti į nacionalinę teisę. Lietuvoje priimtas įstatymas pilnai atitinka direktyvos tekstą, tai yra svarbu, – Delfi komentavo A. Neverauskas.

– Kaitinamojo tabako gaminiai su skoniais užimą ženklią dalį rinkos, tai automatiškai sukuria papildomos rizikos. Įsigaliojus draudimui, stebėsime tolimesnį vartotojų elgesį. Tikėtina, kad dalis vartotojų rinksis gaminius su tabako skoniu, visgi, dalis gali atsigręžti ir į nelegalią rinką. Tai, ko gero, būtų didžiausia šio draudimo grėsmė.“

Paklaustas, kokių konkrečiai tabako lazdelių įsigaliojus draudimui turėtų nebetiekti bendroves „JTI Baltic“ ir „British American Tobacoo Lietuva“ ir kokią dalį produkcijos teks išimti iš rinkos, A. Neverauskas atsakė abstrakčiai ir svarstė, kad draudimas paveiks apie trečdalį Lietuvos kaitinamojo tabako rinkos.

„Sudėtinga pasakyti tiksliai, kokią dalį Lietuvos kaitinamojo tabako rinkos sudaro gaminiai, kurie bus uždrausti, bet manytina, kad tai paveiks apie trečdalį rinkos“, – svarstė asociacijos vykdomasis direktorius.

Mano, kad dalis gaminių bandys gauti nelegaliai

„Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų direktorius Baltijos šalims L. Zakarevičius leido suprasti, kad įsigaliojus draudimui iš rinkos teks išimti mentolio skonio gaminius.

„Lietuvoje, kaip ir kitose ES šalyse, įgyvendinama Europos Komisijos deleguotoji direktyva ir nuo šių metų spalio 23 d. nebebus galima parduoti kaitinamojo tabako gaminių su išreikštu skoniu. Esame didžiausi kaitinamojo tabako produktų gamintojai, tad šis pakeitimas palies ir mūsų asortimentą. Juolab, kad maždaug pusę mūsų kaitinamojo tabako produktų krepšelio sudaro mentolio skonio gaminiai“, – Delfi komentavo jis.

L. Zakarevičius, kaip ir A. Neverauskas, svarstė, kad vartotojai, pritaikius draudimą, gaminių su skoniais ir kvapais ieškos šešėlinėje rinkoje.

„Vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad kaitinamojo tabako produktai yra kur kas mažiau kenksmingi, nei rūkomieji tabako gaminiai, tokie kaip cigaretės. Tad, žmonės, kurie šiuos gaminius pasirinko dėl mažesnės žalos, tikėtina, kad po spalio 23 d. jų ieškos šešėlinėje rinkoje. Žinoma, kad nelegali tabako rinka mūsų šalyje jau dabar siekia beveik 20 procentų“, – komentavo „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų direktorius Baltijos šalims.

Liudas Zakarevičius

„Nors ir esame didžiausi tabako produktų gamintojai pasaulyje, nuosekliai palaikome poziciją, kad geriausias sprendimas – iš viso atsisakyti tabako ir nikotino. Tačiau tie, kas nenori to padaryti, turėtų gauti galimybę pereiti prie mažiau kenksmingų gaminių“, – pridūrė jis.

Seimas draudimą kaitinamojo tabako gaminiams, turintiems pridėtinio kvapo ar skonio, priėmė gana vieningai: už balsavo 103 parlamentarai, prieš buvo 1, 4 balsuodami susilaikė. Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)