„Svarstome tikrai visas galimybes, taip pat ir streiko galimybę. Tam renkamės pirmadienį, dalyvaus visų Lietuvos mokyklų atstovai. Kviečiame ir ministrą – norėsime išgirti jau galutinį pasiūlymą“, – Eltai teigė LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas.

„Tada priimsime sprendimą (dėl streiko – ELTA). Jeigu tikrai nesulauksime konkrečių siūlymų, būtų visai logiškas sprendimas skelbti streiką“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad tai nebus vienašališkas sprendimas – po susitikimo su ministru mokyklų atstovai kartu nuspręs, ar skelbti streiką.

„Norėsime išgirsti ministro tikslius, galutinius atsakymus, ir klausime mokytojų, ką jie mano. Sprendimas tikrai bus nevienašališkas, tą nuspręs visų mokyklų atstovai“, – akcentavo A. Navickas.

Pasak švietimo profsąjungos pirmininko, politinių partijų susitarimo dėl Lietuvos švietimo politikos tikslai nebuvo įgyvendinti. A. Navicko teigimu, ministerija taip pat neatsako, kada tiksliai kitais metais, kaip numatyta susitarime, bus keliami mokytojų atlyginimai.

„Mes laukiame šios Vyriausybės duotų pažadų jau tris metus, nuolat jie buvo nustumiami ir tie atlyginimų kėlimai buvo tokie, kad iš tikrųjų tas santykinis darbo užmokestis mažėjo. Matome, kad tie partijų susitarimai liko neįgyvendinti“, – kalbėjo LŠDPS pirmininkas.

„Ministerija nori nustumti atlyginimų kėlimus net iki kitų metų rugsėjo, nepasakydama konkretaus laiko. Akivaizdu, kad jie nori kėlimą nustumti į tą laikotarpį, kai bus rinkiminis periodas ir kai derybos ar diskusijos tuo klausimu nebevyks“, – aiškino A. Navickas.

Švietimo darbuotojų profesinei sąjungai toliau raginant didinti mokytojams atlyginimus, švietimo ministras G. Jakštas tikina, kad šiais metais to padaryti nebepavyks.

„Yra nacionalinis susitarimas, kurį pasirašė parlamentinės politinės partijos, jame yra numatyta, kad kitais metais turime pasiekti 130 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio, kiekvienais metais numatant kėlimą. Nuo to susitarimo niekur neatsitraukėme – šiais metais buvo didinamas mokytojų darbo užmokestis“, – trečiadienį žurnalistams Seime teigė ministras.

„Viena iš profesinių sąjungų kelia didesnes ambicijas, norėtų, kad jau nuo šių metų rugsėjo vėl būtų didinama, nuo kitų metų būtų didinama didesniu tempu nei numatyta. Tokių galimybių nėra. Nėra galimybės dar šiais metais padidinti darbo užmokestį ar didinti tokiu tempu, kurio nori profesinės sąjungos“, – pabrėžė G. Jakštas.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) ministerijai pateikė reikalavimą nuo rugsėjo 1 d. pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientą didinti 20 proc., o nuo 2024 m. sausio 1 d. – didinti dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 proc.

Ministerijos skaičiavimais, tokiam reikalavimui įgyvendinti Lietuvos valstybė turėtų rasti daugiau kaip 1 mlrd. eurų mokytojų atlyginimams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)