R. Lingienė feisbuke rašė, jog tebuvo laiko, klausimas, kada omikron atmaina bus nustatyta ir Lietuvoje.

„Šiandien Lietuvoje jau turime 2 sekoskaitos būdu patvirtintus omicron atvejus, kurie abu yra Vilniaus apskrityje. Jie yra susiję su kelionėmis iš užsienio. Įtariamų atvejų yra ir daugiau, bet kol kas patvirtinimo neturime. Ką tai reiškia?

Ši atmaina jau cirkuliuoja tarp mūsų = saugotis turime DAR labiau nei anksčiau. Matome apklausų duomenis, kad vis rečiau žmonės pastaruoju metu dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų – sakyčiau, tai prabanga, kurios leisti sau jokiu būdu negalime“, – rašė NSVC atstovė.

R. Lingienė taip pat teigė, jog NVSC tik gavęs informacijos apie įtariamus omikron atmainos atvejus, ėmėsi daryti pagilintus epidemiologinius tyrimus.

„Savaitgalis buvo darbingas – dėkoju Vilniaus departamento kolegoms ir ypač Miglė Šoblickaitė. Izoliaciją be galimybės susitrumpinti paskyrėme daugiau nei 70–čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais. Suma sumarum – šimtai skambučių, ilgos valandos pokalbių, siekiant užsitikrinti, kad jokia, net menkiausia detalė, neprasprūstų“, – rašė R. Lingienė.

Kalbėdama apie omikron atmainą, NVSC atstovė teigė, jog pavojingiausias aspektas – nežinomybė.

„Nors gauname viską, ką pavyksta mokslui išsiaiškinti, tačiau dalis svarbių klausimų dar lieka neatsakyti, informacijos apie šią atmainą visas pasaulis dar turi gerokai per mažai.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad:

  • omicron plinta keletą kartų greičiau nei delta; šia atmaina pakartotinai užsikrečiama dažniau;
  • omicron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą, tačiau išlieka pagrindine ir esmine apsaugos priemone;
  • sustiprinančioji vakcinos dozė apsaugo efektyviai;
  • dauguma užsikrėtusių serga lengvai arba simptomų nejaučia, tačiau klinikiniam vaizdui susidaryti duomenų dar nepakanka“, – rašė ji.

R. Lingienė taip pat pateikė ir rekomendacijas, kuriomis reikėtų vadovautis dabar.

„Ką galime padaryti kiekvienas?

  • SKIEPYKITĖS stiprinančiąja vakcinos doze, nelaukime.
  • Nepamirškite viso KOMPLEKSO prevencijos priemonių, kurias jau tikrai žinome – jos neabejotinai padeda.
  • Stebėkite savo ir artimųjų sveikatą – jausdami net ir menkiausius peršalimo simptomus, likite namuose, jokiu būdu nenumokite į juos ranka ir nemarširuokite po miestus, barus ar kavines.
  • Jeigu keliaujate, prieš grįždami grįžtant į Lietuvą, nepamirškite užpildyti keliautojams skirtos NVSC anketos https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form. Priminsiu – tą padaryti BŪTINA. Jos duomenys – aukso vertės tokiu atveju, jei lėktuve, autobuse, traukinyje ar automobilyje būtų užsikrėtęs žmogus.
  • Jei sužinote, jog turėjote sąlytį su užsikrėtusiuoju omicron atmaina, BŪTINAI atlikite epidemiologų primygtinai rekomenduojamus PGR tyrimus.
  • Sąžiningai laikykitės izoliacijos.
  • Pasibaigus izoliacijai, dar bent savaitę apribokite kontaktus“, – rašė ji.

R. Lingienė taip pat ragino nepamiršti, kad omikron atmaina už užlikimą kovoja labiau nei delta.

„Tad tikrai turime naują iššūkį. Jis mūsų visų“, – feisbuke trečiadienį rašė R. Lingienė.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Biobanko vadovas Danielius Naumovas tvirtino, kad omikron atmainos plitimas priklausys nuo gyventojų sąmoningumo ir rekomendacijų laikymosi. Vis dėlto jis pažymi, jog alfa atmainai išplitus per maždaug keturis mėnesius, o delta atmainai – per du, naujausioji atmaina gali išplisti dar greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)