„Lapkričio 2 dieną gavau SMS su nuoroda į anketą dėl informacijos, ar man reikalingas nedarbingumas ,nes turėjau kontaktą su sergančiu (asmenimi). Anketoje buvo parašyta kad per 2 dienas mano daktarė bus informuota ir išrašys nedarbingumą.
Mano daktarė iki šiol negavo jokios informacijos, ir negali sutvarkyti nedarbingumo, savo ruožtu įmonės, kurioje dirbu buhalterė negali man sumokėti algos už spalį, nes nėra „biuletenio“, o darbe nebuvau nuo 26 dienos... Tai kaip man maitinti vaikus jei negaunu pinigu dėl Jūsų kaltės ? Iš ko mums gyventi sėdint saviizoliacijoje?“, – tokios sveikatos apsaugos ministrui Roberto dedikuotos žinutės kopiją gavo ir „Delfi“.
Panašių skundų portalas sulaukė ir daugiau. Skaitytoja Aistė rašė, kad jau yra praėję penkiolika dienų nuo to laiko, kai turėjo kontaktą su COVID-19 sergančiuoju, ir turėjo izoliuotis.

„Paskambinus bendruoju telefonu, kol sujungia su konsultantu reikia tikrai ilgai laukti. Prisiskambinus ir pateikus visą informaciją konsultantas pasiteiravo ar reikalingas nedarbingumas. Kadangi jis reikalingas, nes esu dirbanti. Konsultantė pasakė, kad siunčia informaciją/patvirtinimą poliklinikai, jog ši suteiktų man nedarbingumą“, – pasakojo Aistė.

Susisiekusi su šeimos gydytoja, moteris išgirdo, kad ši jokios informacijos negavo.

„Šiandien jau lapkričio 6 diena, bet poliklinika patvirtinimo iš NVSC patvirtinimo vis dar negavusi. 8val 9min skambinau bendruoju telefonu, pralaukiau 1h14min, kol sujungė su konsultante, ir ši vėl viską iš naujo užpildžiusi pasakė, kad dabar pat išsiuntė patvirtinimą poliklinikai nedarbingumui gauti.

Šeimos gydytojai pasiskambinusi gavau atsakymą, kad jokios informacijos apie mano izoliaciją iš NVSC jie negavo, tad negali suteikti man nedarbingumo. Nežinau, kur problema.. rašiau elektroninį laišką dėl situacijos NVSC, bet atsakymo taip ir negavau“, – pasakojo Aistė.

Minėjo apie palengvintą tvarką nedarbingumui gauti

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per spaudos konferenciją pirmadienį priminė, kad yra šiek tiek palengvinta šeimos gydytojams galimybė išrašyti nedarbingumą šeimos nariams.

„Kitiems asmenims – šeimos gydytojas tikrai negali žinoti, kam to nedarbingumo reikia ar nereikia. NVSC stengiasi pasitelkti papildomus išteklius, kad suteiktų laiku tinkamą informaciją“, – kalbėjo A. Veryga, siūlydamas dėl konkretesnių duomenų kreiptis į NVSC.

NSVC atstovė Austina Vženiauskaitė sakė, kad neturint asmens duomenų patikrinti konkrečių situacijų jie negali.
Bendrai ji tokioje situacijoje atsidūrusiems asmenims patarė du dalykus. Pirmiausia, patikrinti, ar pildant duomenis sistemoje uždėta varnelė, kad yra reikalingas nedarbingumas. Jeigu duomenys pateikti taisyklingai, bet problema išlieka, tada reikėtų kreiptis elektroniniu paštu arba telefonu į NSVC.

Svarbiausia informacija apie nedarbingumo išdavimo tvarką
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad pandemijai nesiliaujant ir visai šaliai grįžtant prie griežtesnių apribojimų, dirbantys gyventojai kai kuriais atvejais turi galimybę kreiptis į asmens sveikatos įstaigą dėl laikino nedarbingumo suteikimo ir ligos išmokos mokėjimo.

Kaip ir anksčiau, dėl nedarbingumo, susijusio su koronavirusu, į asmens sveikatos priežiūros įstaigą reikia kreiptis nuotoliniu būdu. Jeigu dėl skambučių gausos sunku prisiskambinti, galima bandyti kitu laiku ar kitą dieną – nedarbingumo pažymėjimai gali būti išduodami ir atgaline tvarka, bet ne daugiau nei už 5 darbo dienas.

Tačiau atsirado ir naujovių – kai asmeniui prireikia izoliuotis dėl sąlyčio su koronavirusu užsikrėtusiu ir kartu gyvenančiu šeimos nariu, nedarbingumo pažymėjimas gali būti išduodamas be Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pažymos, bet tik tuomet, jei šeimos narius gydo tas pats šeimos gydytojas. Pasikeitė ir specialūs kodai, kurie nurodomi išduodant nedarbingumą dėl privalomos izoliacijos.

Tokia tvarka numatoma bendrame sveikatos apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrų įsakyme dėl elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimo pandemijos laikotarpiu.

Plačiau apie nedarbingumo išdavimo tvarką pandemijos laikotarpiu ir išmokų dydžius galima skaityti čia.