„Kalėdų dienomis Vyriausioji rinkimų komisija gavo keleto piliečių užklausas su nuorodomis į Kūčių vakarą vykusių Piemenėlių mišių įrašą Išlaužo parapijos bažnyčioje su klausimais, ar galima rinkimų agitacija dvasinių apeigų metu, tad ši situacija komisijai jau yra žinoma“, – komentare Eltai nurodė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

„Rinkimų kodeksas nenumato draudimo skleisti rinkimų agitaciją maldos namuose. Tačiau politinės kampanijos dalyvius palaikantys dvasininkai prieš agituodami bažnyčioje turėtų įsivertinti, ar toks elgesys nesuerzins rinkėjų bei nesukels priešingos reakcijos“, – teigiama komentare.

Komisija ketina aptarti susiklosčiusią situaciją ir ketvirtadienį vyksiančiame VRK posėdyje.

Elta primena, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose imta dalintis Išlaužo bažnyčios Piemenėlių mišių vaizdo įrašu, kuriame parapijos klebonas Vilius Sikorskas reiškia paramą vienam iš kandidatų prezidento rinkimuose – Ignui Vėgėlei.

„Trokštame, kad mūsų vadovo rinkimai būtų paremti mūsų visų atsakomybe, meile. Asmeniškai reiškiu didžiulę simpatiją advokatui Vėgėlei – tai yra mano malda. Kiekvienas palydėkite savo favoritą“, – mišių metu kalbėjo V. Sikorskas.

Tokie klebono pasisakymai sutikti nevienareikšmiškai – vaizdo įrašas „Facebooke“ sulaukė ir kritikos, ir pagyrų.

Kritikos dėl politinės agitacijos už I. Vėgėlę sulaukęs kunigas V. Sikorskas: man žmogiškai išsprūdo

Išlaužo parapijos klebonas Vilius Sikorskas, Kūčių vakaro mišiose įvardijęs advokatą Igną Vėgėlę favoritu prezidento rinkimuose, sako neturėjęs jokių agitacinių intencijų. Kritikos dėl tokių pasisakymų sulaukęs dvasininkas tikina, kad maldos metu I. Vėgėlės pavardė jam tiesiog išsprūdo.

„Tai buvo spontaniška malda – meldėmės už Lietuvos ateitį, už tuos, kurie ją valdo ir valdys. Kiekvienas turi savo favoritą. Man iš to nuoširdumo ir atvirumo žmogiškai išsprūdo pasakyti savo favoritą“, – Eltai trečiadienį teigė V. Sikorskas.

„Visiškai žmogiškai maldos metu išsprūsta mintis, tai – ne raštas, ne pamokslas. Neturiu ženklų, kad parapijoje būtų kažkaip bent vienas žmogus į tai sureagavęs, išskyrus iš Vilniaus“, – pabrėžė Išlaužo klebonas.

Vyskupija agitacijos neįžvelgia, tačiau tikina: tokių dalykų reikėtų vengti

Nors bažnyčia nedraudžia raginti visuomenės būti politiškai aktyvios, Išlaužo parapiją kuruojančios Vilkaviškio vyskupijos kancleris Linas Baltrušaitis pažymi, kad nuo konkrečių politinių kandidatų pavardžių įvardinimo bažnyčios bendruomenės nariams derėtų susilaikyti. Todėl, pasak jo, vyskupas Rimantas Norvila ketina situaciją aptarti su pačiu V. Sikorsku.

„Vyskupas šiuo klausimu su kunigu Viliumi tikrai pasikalbės, nes reikia vengti tokių dalykų“, – Eltai sakė L. Baltrušaitis.

„Bet, žinote, kunigai – kiekvienas yra atskiros asmenybės. Kiekvienas kunigas yra laisvas žmogus ir kol jis paskirtas į tam tikras pareigas, dirba taip, kaip jam atrodo“, – pridūrė vyskupijos kancleris ir pažymėjo, kad nors V. Sikorsko pasakymas sulaukė kritikos viešai, skundų iš Išlaužo bendruomenės dėl kunigo žodžių vyskupijai nebuvo.

Jis taip pat akcentavo politinės agitacijos V. Sikorsko žodžiuose neįžvelgęs – pasak L. Baltrušaičio, akivaizdu, kad V. Sikorskas tiesiog pasidalino savo asmenine nuomone, o ne ragino bendruomenę balsuoti už įvardytą kandidatą.

„Kunigas Vilius tai sakė tiesiog kaip maldoje, įpynęs, bet labai aiškiai pareiškė, kad tai yra jo nuomonė ir jo pasirinkimas, ir ragina ne už jį balsuoti, bet išsirinkti kandidatą. Tai, vėlgi, iš vienos pusės, įvardinti vardus nėra labai tinkama, bet raginti būti politiškiems ir aktyviems yra skatintinas dalykas, nes lietuviai – gana politiškai neaktyvūs“, – teigė L. Baltrušaitis.
„Iš vienos pusės, tai gražus dalykas, iš kitos – kadangi vardą ir pavardę įvardino, galgi netinkama bažnyčioje tai daryti“, – teigė Vilkaviškio vyskupijos kancleris.

Sureagavo ir pats Vėgėlė


„Koks jautrumas, kai ištariama ne ta pavardė.

Nekultūringam juokdariui, vartojančiam rusiškus keiksmažodžius, – galima. Galima keiktis net ir Seime, užgaulioti ir tyčiotis iš vienų politikų, kitiems – lankstytis ir dėkoti, (lyg) gavus išmaldos. O va Kunigui, sako juokdarys, net ir tam, kuris išsako savo asmeninę poziciją, negalima“, – feisbuke trečiadienio vakarą rašė I. Vėgėlė.

„Galima, ypač atsižvelgiant į tai, kad gerbiamas Kunigas Vilius Sikorskas siūlė kiekvienam melstis už savo politinį favoritą. Galima, jei Kunigo žodžiai nepažeidžia religinių kanonų ir jis išsako savo asmeninę poziciją. Esu Jums nuoširdžiai dėkingas už pasitikėjimą ir maldas. Juk melstis už valstybės vadovus ar politikus šv. mišių metu yra sena bažnytinė tradicija.

Ir jei kas manote, kad skųsdami juokdariai rūpinasi tikinčiųjų teisėmis – paskaitykite jų komentarus“, – tęsė kandidatas.

Be to, pasak jo, prieš praėjusius šalies vadovo rinkimus keli kunigai esą viešai agitavo už I. Šimonytę.

„Kaip netikėta – jokio pasipiktinimo tuo klausimu. Nepamenu ir skundo VRK. Tik pamenu VRK nuobaudas už draudžiamą politinę antireklamą“, – pridūrė I. Vėgėlė.