VRK, siekdama ištirti aplinkybes ir nustatyti, ar nebuvo pažeisti įstatymų reikalavimai, prašo atsakyti į 14 jų pateiktų klausimų. Juose VRK teiraujasi, kieno iniciatyva buvo išsakytas palaikymas, ar toks palaikymas dera su Kanonų teise bei prašo nurodyti, ar V. Sikorskis asmeniškai pažįsta I. Vėgėlę.

Taip pat VRK savo rašte akcentuoja, kad mišios buvo transliuojamos socialiniuose tinkluose ir visuomenės informavimo priemonėse, tad klebono išsakytą palaikymą galėjo girdėti ne tik tuo metu bažnyčioje buvę žmonės, tačiau ir platesnė auditorija.

„VRK nariai atkreipė dėmesį, kad mišios, kurių metu buvo išreikšta parama, buvo transliuojamos visuomenės informavimo priemonėse. Kaip nurodoma socialinio tinklo Facebook „Išlaužo Dievo dvaras“ paskyroje, „gruodžio 24 d. 11 val. (nuo 10:30) per Youtube ir Facebook, gruodžio 24 d. 22 val., per Lietuvos ryto TV, Marijampolės TV, Youtube, Facebook“, – teigiama VRK rašte.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė žinia, esą VRK siųs savo atstovus stebėti Išlaužo bažnyčios mišių, tačiau VRK šią informaciją paneigė.

„Vyriausioji rinkimų komisija yra išsiuntusi oficialią užklausą Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos bažnyčios kunigui dr. Viliui Sikorskui dėl bažnyčioje pareikštos paramos vienam iš kandidatų Prezidento rinkimuose. Šiuo metu yra laukiama kunigo atsakymo į šį raštą.

Komandiruoti savo atstovus gyvai stebėti Šv. Mišių Išlaužo parapijos bažnyčioje VRK neplanuoja“, – Delfi nurodė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Mišių metu kandidatui į prezidentus Ignui Vėgėlei palaikymą išsakęs klebonas Vilius Sikorskas tikina artimiausiu metu atsakysiąs į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) jam pateiktus klausimus. Visgi, Išlaužo parapijos klebonas teigia, kad VRK pati turėtų pasidomėti, ar tokie pasakymai nepažeidžia Kanonų teisės.

„Žinoma atsakysiu, ten labai viskas lengva. To žmogaus, Igno Vėgėlės, gyvo nemačiau, gyvo negirdėjau. Nekontaktuota, pinigų negauta, tai tiesiog širdies malda ir jokio politikavimo nėra“, – Eltai sakė V. Sikorskas.

„Visgi, pasižiūrėsiu dėl Kanonų teisės, nes jeigu jie (VRK – ELTA) neatlieka savo darbo, tai aš atliksiu už juos“, – pridūrė jis.

Klebonas tikina, savo atsakymais VRK pasidalinsiąs ir socialiniuose tinkluose. Atsakymą jis ketina parengti greičiau nei iki rinkimų komisijos nurodyto sausio 12 d. termino.

Kaip skelbta anksčiau, VRK pasiekė trys skundai dėl V. Sikorsko. Vykusio posėdžio metu komisija aptarė susiklosčiusią situaciją. Pasak VRK narės Ingos Milašiūtės, situacija yra kebli, mat, Rinkimų kodeksas nereglamentuoja ir negali reglamentuoti dvasininkų veiklos. Paties kunigo pasisakymai VRK narei neatrodė sietini su Bažnyčios misijomis.

ELTA primena, kad pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose imta dalintis Išlaužo bažnyčios Piemenėlių mišių vaizdo įrašu, kuriame parapijos klebonas V. Sikorskas reiškia paramą vienam iš kandidatų prezidento rinkimuose I. Vėgėlei.

„Trokštame, kad mūsų vadovo rinkimai būtų paremti mūsų visų atsakomybe, meile. Asmeniškai reiškiu didžiulę simpatiją advokatui Vėgėlei – tai yra mano malda. Kiekvienas palydėkite savo favoritą“, – mišių metu kalbėjo V. Sikorskas.

Tokie klebono pasisakymai sutikti nevienareikšmiškai – vaizdo įrašas „Facebook“ sulaukė ir kritikos, ir pagyrų.

Pats V. Sikorskas sako neturėjęs jokių agitacinių intencijų, o maldos metu I. Vėgėlės pavardė jam tiesiog išsprūdo.

„Tai buvo spontaniška malda – meldėmės už Lietuvos ateitį, už tuos, kurie ją valdo ir valdys. Kiekvienas turi savo favoritą. Man iš to nuoširdumo ir atvirumo žmogiškai išsprūdo pasakyti savo favoritą“, – Eltai trečiadienį teigė V. Sikorskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)