„Tokios situacijos mes dar niekur nesame matę, nors per visą tą pandemiją esame keliavę ir Europoje, bet tokios situacijos griežtumo prasme tikrai nepamenu“, – laidoje „Iš esmės“ pasakojo Lietuvos ambasadorius Australijoje D. Degutis.

Pirmasis iššūkis, su kuriuo susidūrė paskirtas ambasadorius, – apskritai patekti į tą šalį. Situacija yra tokia: ambasadorius jau yra paskirtas, jau turi datą, kada turi pradėti dirbti.

„Nepaisant to, kad buvo tam tikra data, kurią turėjau būti čia, Australijoje, deja neišėjo nuvykti, už tai, kad bilietų absoliučiai nebuvo. Vieninteliai bilietai buvo po dviejų savaičių po faktinės datos, kai turėjau dirbti Australijoje“, – gyvai pasakojo D. Degutis.

Dideliu lėktuvo skrido vos devyni keleiviai

Nebuvo taip, kad diplomatas pražiopsojo nusipirkti bilietus.

„Pirkau prieš kelis mėnesius tuos bilietus, ir dieną – dvi dienas prieš skrydį atsiunčia Etihad'o avialinijos man email'ą, sako: „klausykite, anuliuojame Jūsų vietas. Jūs neskrisite“. Aš skambinau į „Etihad'ą“ sakau: „klausykite, taip neįmanoma, ką Jūs dabar kalbate? Yra tokia situacija, aš esu paskirtas, valstybės prezidentas mus paskyrė. Aš turiu ten būti, pirkau tuos bilietus. Kokia bus kita mano data?“. Tai sakė: „nežinau, gal po kelių savaičių, gal po kelių mėnesių“, – pasakojo D. Degutis.

Darius Degutis

Ambasadorius dabar jau su palengvėjimu pasakoja, kaip tą situaciją pavyko išspręsti.

„Jie pasitikslino, ir, ačiū Dievui, kitą dieną atsakė, kad „gerai, Jus priimame“. Mes skridome iš Jungtinių Arabų Emiratų į Melburną. Reisas buvo „Boeing 787“, didelis lėktuvas, daugiau negu 300 vietų. Mūsų buvo tik devyni žmonės.

Australai nepriima jokių užsieniečių. Mes buvome tik du lietuviai ir dar viena airė. Visi kiti buvo australai. Įsivaizduokite, mūsų buvo devyni, o įgulos narių buvo šešiolika. Visas lėktuvas tuščias. Ir mes galėjome ten vaikščioti“, – pasakojo D. Degutis.

Melburne pasitiko kaip didžiulę grėsmę

Atskridus į Australiją, į Melburną, keleivius pasitiko visiškai tuščias milžiniškas Melburno oro uostas. Visų laukė griežtos patikros, ir niekam ten nerūpėjo, kad tarp keleivių – diplomatas.

„Mes tik devyniese einame per visą patikrą. Nepaisant to, kad aš ir diplomatas, ir mano visos vizos sutvarkytos, ir pasai, bet jie sakė: „ne, ne, Jūs privalote būti (patikrintas)“. Daugiau kaip šimtas pareigūnų mus tikrino oro uoste. Tai – ir socialiniai pareigūnai, ir medikai, ir pasieniečiai, ir muitininkai. Ir testai – pateikėme testų rezultatus, jie visi su kaukėmis, su kostiumais, atrodė, kad mes esame labai grėsmingai sergantys, su šita milžiniška pasaulio bėda – pandemija“, – pasakojo D. Degutis.

Plačiau apie tai, kaip skirtingose šalyse kovojama su kovidu, ten gyvenantys lietuviai pasakos šįvakar, 19.15 val., „Delfi TV“ laidoje „Iš esmės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)