Klausimas – kaip dabar šiame paplūdimyje laiką leidžiantys sostinės gyventojai pažeidžia gerą moralę ar viešąją tvarką, lieka neatsakytas. „Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui pirmiausia užkliuvo „Facebook“ sukurta akcija, kviečianti moteris deginti savo liemenėles Lukiškių aikštėje.

„Tai, kada degina moterų liemenėles akcijoje, tai yra jau pereina tam tikrus žmonių savigarbos ribas. Tai yra akcija, kuri su sveiku protu, kada šneki apie Lukiškių aikštę, nebesueina“, – žurnalistams dar prieš priimant įstatymą piktinosi R. Karbauskis.

Tiesa, šis socialiniame tinkle sukurtas renginys, matyt, tebuvo internautų pokštas, nes niekas savo liemenėlių Lukiškių aikštėje nedegino.

Vis dėlto akivaizdu, kad Vilniaus valdžia ir Seimo valdantieji jokio kompromiso šiuo klausimu nerado. Kol Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikina, kad paplūdimys simbolizuoja laisvę, R. Karbauskis atkerta, kad reikėtų kalbėti „ne apie laisvę nusirenginėti“, o apie tą, kurią iškovojo mūsų seneliai ir proseneliai.

Pareinantys ar prisėdantys Lukiškių aikštėje gali pastebėti, kad kai kuriems miesto gyventojams ši erdvė iš tiesų tapo patrauklia vieta fotosesijoms ar tiesiog saulės vonioms. Ar tikrai nusirengimas iki apatinių yra viešosios tvarkos pažeidimas ar amoralus elgesys?

Su maudymosi kostiumėliu vaikščioti miesto centre nedraudžiama

Lietuvos policijos atstovas Ramūnas Matonis tikina, kad būti viešoje vietoje su maudymosi kostiumėliu niekas nedraudžia ir vargu, ar už tai galėtų būti taikoma kokia nors atsakomybė.

„Su maudymosi kostiumėliu viešoje vietoje nėra draudžiama būti. Buvimas tame vadinamame paplūdimyje su maudymosi kostiumėliu tikrai neužtrauktų jokios atsakomybės“, – tikino R. Matonis.

Paklaustas, kaip būtų vertinama, jei žmogus su apatiniais degintųsi kokioje nors kitoje viešoje miesto erdvėje arba aikštėje, R. Matonis tikino, kad už tokias saulės vonias taip pat nebūtų baudžiama.

„Tai nėra numatyta, tiesiog jeigu tai prieštarauja kažkokioms elgesio normoms, kiekvienu atveju būtų sprendžiama atskirai. Bet su maudymosi kostiumėliais ir šiaip yra po miestą vaikščiojančių žmonių – prie fontanų, dar kažkur“, – teigė R. Matonis.

Ramūnas Matonis

Policijos atstovas atkreipė dėmesį, kad vaikai apskritai mieste, prie fontanų laksto nuogi. Pastebėjus, kad galbūt vaiko ir suaugusiojo elgesys vertinimas pagal skirtingas normas, R. Matonis atsakė: „Kuo jie skiriasi? Jeigu vaikai daro pažeidimą, tai tėvai už juos turi atsakyti iki tam tikro amžiaus. Aš manau, kad mes jau truputį nueiname iki beprotybės.“

Pasiteiravus, ar su apatiniais tokiu atveju taip pat galima vaikščioti ir Gedimino prospektu, R. Matonis abejojo, kad tai būtų pažeidimas.

„Jeigu kažkas praeis su maudymosi kostiumėliu karštą vasaros dieną, tai abejoju, kad kažkas galėtų įžvelgti kažkokį pažeidimą. Aišku, jeigu būtų kažkoks skundas, kiekvieną atvejį reikėtų nagrinėti individualiai, kaip jis elgiasi, ką sako ar tik šiaip eina. Kad būtų konkrečiai numatyta, jog Gedimino prospektu ar kažkur vaikščioti su maudymosi kostiumėliais draudžiama, to tikrai nėra“, – juokėsi pašnekovas.

Pasak R. Matonio, tokia apranga turbūt negalėtų būti prilyginama apsinuoginimui, tačiau visai kitaip būtų, jei žmogus niekuo nedengtų intymių kūno vietų.

Fontanas – ne maudykla

Tiesa, dirbtinis Lukiškių aikštėje supiltas pliažas neturi paplūdimio statuto. Kaip aiškina Vilniaus mero R. Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas, tai – laikinoji instaliacija.

„Teisiškai Lukiškių paplūdimys yra laikina instaliacija, kuriai galioja bet kokios viešosios erdvės taisyklės. Tačiau suprasdami galimas higienos rizikas, mes pasirinkome šiam projektui taikyti paplūdimio taisykles – tvarkymas, smėlio tyrimai, žmonių elgesio taisyklės ir kt.“, – teigia K. Žukauskas.

Kokios tos taisyklės – pašnekovas nepatikslino. Kad Lukiškių aikštės paplūdimys oficialiai neturi šio statuso, patvirtino ir paplūdimių priežiūrą Vilniaus mieste vykdanti „Grinda“. Pasak įmonės atstovo Egidijaus Steponavičiaus, neskaičiuojant Lukiškių aikštės šiuo metu mieste yra 10 paplūdimių.

„Jis (Lukiškių aikštės paplūdimys) iš principo turi visus paplūdimio elementus – smėlis, žaidimo aikštelės, persirengimo kabina, gultai, šiukšliadėžės ir taip toliau. Pagal tai, jis atitinka paplūdimio apibrėžimą. Ko ten nėra, tai vandens“, – kalbėjo E. Steponavičius.

Pašnekovas aiškino, kad visiems oficialiems paplūdimiams yra keliami tam tikri reikalavimai – registruota oficiali maudykla, tam tikros higienos normos, reguliariai atliekami smėlio ir vandens tyrimai.

„Reguliariai tai turiu omenyje prieš paplūdimio atidarymą ir maudymosi sezono metu ne rečiau kas dvi savaites“, – aiškino E. Steponavičius.

Nors Lukiškių aikštėje vandens telkinio iš tiesų nėra, tačiau jį gana sėkmingai pakeičia šalia paplūdimio esantis fontanas – čia kiaurą dieną turškiasi vaikai, pasitaiko ir atsigaivinti ar nusifotografuoti sumaniusių suaugusiųjų. Šis fontanas nėra oficiali maudykla, tad ir jo vandens kokybė taip pat reguliariai netiriama.

Nepaisant to, Vilniaus savivaldybės atstovas ramina, kad fontano vanduo nekenksmingas, tačiau sutinka, kad maudytis jis neskirtas.

„Situacija yra tokia, kad vanduo yra uždaro ciklo, jis valomas ir yra papildomas tam tikru kiekiu chloro automatiškai, taip kad jis yra nekenksmingas. Jokių bakterijų ar ligų sukėlėjų ten nėra. Negaliu atsakyti, ar tas vanduo kaip nors gali pakenkti vaikams, kurie ten maudosi, nesu medikas. Bet mes fontanus laikome tokiame lygyje, kokie yra reikalavimai, ir jie pilnai atitinka visus saugumo reikalavimus. Vanduo fontanuose neskirtas gerti ar maudytis. Karštą vasaros dieną, jei kažkas susišlapina kojas ar pabraidžioja, ar vaikas perbėga, tai tikrai čia nieko blogo nematome, baudų už tai neskiriame“, – „Delfi“ sakė Vilniaus savivaldybės Infrastruktūros skyriaus vedėjas Virginijus Pauža.