Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį išnagrinėjo Lenkų rinkimų akcijos pirmininko V. Tomaševskio skundą dėl VTEK sausio 22-ąją priimto sprendimo, kuriuo iškeltos abejonės dėl Lietuvos valstybės politiko V. Tomaševskio elgesio atitikties Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintiems pagarbos valstybei ir žmogui, teisingumo, padorumo, atsakomybės principams.

Pasak komisijos, V. Tomaševskis viešojoje erdvėje tendencingai kalba apie Lietuvą kaip apie valstybę, esą pažeidžiančią joje gyvenančios lenkų tautinės mažumos teises.

Šis sprendimas buvo priimtas po asociacijos Lietuvos sąjūdžio kreipimosi, kuriame teigiama, kad V. Tomaševskis praėjusių metų rugsėjo 7-ąją EP Europos konservatorių ir reformistų frakcijos susitikimo su Europos Komisijos pirmininku Jose Barroso metu „pasiskundė dėl lenkų padėties Lietuvoje, prieš EP pirmininko Jerzy Buzeko oficialų vizitą į Lietuvą kartu su kitais lenkų tautybės EP nariais kreipėsi į pirmininką, prašydamas apginti neva pažeidžiamas lenkų tautinės mažumos teises“.

VTEK nariai peržiūrėjo žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusią informaciją ir konstatavo, kad ir Lietuvos, ir Lenkijos spaudoje V. Tomaševskis dažnai pasisako apie Lietuvą kaip apie šalį, diskriminuojančią joje gyvenančių lenkų tautinę mažumą (pažeidžiančią jos teises).

VTEK atstovas Juozas Sinkevičius teigia, kad komisija išsakė tik savo nuomonę, todėl jos viešai skelbiamas sprendimas net negali būti skundžiamas teismui.

Tuo tarpu V. Tomaševskio, kuris teismo posėdyje nedalyvavo, advokatas Juozas Čivilis įstikinęs, kad VTEK net neturėjo teisės svarstyti Lenkų rinkimų akcijos pirmininko pasisakymo, nes jis yra europarlamentaras.

„Valstybės politikų elgesio kodekse sakoma, kad jis nėra taikomas EP nariui, tačiau komisija kodeksą V. Tomaševskiui pritaikė kaip partijos pirmininkui, - sakė advokatas. - Mums sako, kad sprendimas nesukelia teisinių pasekmių, tačiau juk tai yra duotas žmogaus, politiko įvertinimas. Mes negalime surikti su tokiu sprendimu, nes jis sukelia pasekmes - politikas bus vertinamas rinkėjų akyse ir t.t.“.

Pasak J. Čivilio, europarlamentaras Briuselyje kalbėjo apie tautinės mažumos problemas Lietuvoje - žemės grąžinimą, pavardžių rašymą ir pan. „Jo žodžiai buvo įvairiai interpretuojami“, - pažymėjo advokatas.

VTEK atstovė Agnė Karalienė nesutinka su V. Tomaševskio advokato pozicija ir teisme aiškino, kad nagrinėjant Lietuvos sąjūdžio skundą komisija nusprendė „apsiriboti tik svarstymu, bet buvo išsakyta griežta komisijos pozicija“.

„Komisija negalėjo priimti sprendimo, kad V. Tomaševskis pažeidė kodeksą, nes nebuvo gauti pažeidimą patvirtinantys dokumentai“, - teigė ji, pažymėjusi, jog Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas kategoriškai atsisakė atvykti į VTEK posėdžius ir duoti paaiškinimus.

VTEK sprendimas buvo paskelbtas komisijos internetiniame puslapyje bei išsiųstas EP pirmininkui Jerzy Buzekui.

Ar pagrįstai VTEK išsakė savo nuomonę apie V. Tomaševskio pasisakymus, Vilniaus apygardos administracinio teismo trijų teisėjų kolegija žada paskelbti gegužės 14-ąją.